logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvangtoeslag: terugbetaling voorkomen en regelingen bij de corona-crisis

Het gebruik van kinderopvang is voor veel gezinnen essentieel om te kunnen werken, studeren of aan inburgeringsactiviteiten deel te nemen. De Kinderopvangtoeslag (KOT) helpt ouders hierbij door een deel van de kosten van kinderopvang te vergoeden. Echter, het is belangrijk om zich bewust te zijn van de regels rondom deze toeslag, met name wat betreft terugbetaling. In dit artikel worden de relevante informatie en maatregelen besproken die ouders kunnen nemen om terugbetaling van de KOT te voorkomen, evenals de tijdelijke regelingen die tijdens de corona-crisis zijn ingesteld.

Wat is de Kinderopvangtoeslag?

De Kinderopvangtoeslag is een maatregel van de overheid die bedoeld is om ouders te helpen met de kosten van kinderopvang. Deze toeslag is toegankelijk voor ouders die werken, studeren of aan een inburgeringsprogramma deelnemen. De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen van het gezin, het aantal uren kinderopvang en het type kinderopvang waarin het kind zich bevindt.

Een inburgeringsplichtige ouder heeft ook recht op de Kinderopvangtoeslag, zolang zowel de ouder als eventueel een partner voldoen aan de voorwaarden. Dit betekent dat beide ouders of toeslagpartners werken, studeren, re-integreren of een inburgeringstraject volgen dat is aangeboden door de gemeente of bij een cursusinstelling met een Blik op Werk keurmerk. Als één van de ouders zich in het buitenland bevindt, buiten de EU/EER, is er geen recht op KOT voor de inburgeringsplichtige ouder in Nederland.

Voorkomen van terugbetaling van de Kinderopvangtoeslag

Een belangrijk aspect van het gebruik van de KOT is het voorkomen van terugbetaling. Dit kan gebeuren als de aangiften die zijn gedaan bij de Belastingdienst niet accuraat zijn of als de situatie van het gezin verandert en deze wijzigingen niet op tijd worden doorgegeven.

Belang van het doorgeven van wijzigingen

Als er wijzigingen optreden in het gezinsleven, zoals het inkomen, het aantal uren kinderopvang of het type opvang, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Als dit niet gebeurt, kan het gebeuren dat ouders later toeslag moeten terugbetalen die ze eigenlijk niet hadden mogen ontvangen. Dit geldt bijvoorbeeld als een ouder aanvraagt voor meer uren dan het kind daadwerkelijk doorbrengt in de kinderopvang. Dit kan leiden tot hoge terugvorderingen, die niet alleen financieel lastig zijn, maar ook extra administratieve lasten met zich meebrengen.

Pilot voor automatische aanpassing van de toeslag

Om terugvorderingen te voorkomen, voert de Dienst Toeslagen een pilot uit. Bij deze pilot wordt de kinderopvangtoeslag automatisch aangepast naar beneden als ouders te veel ontvangen en niet reageren op een verzoek om de gegevens aan te passen. Dit is een maatregel om ervoor te zorgen dat ouders niet onbedoeld te veel ontvangen.

Daarnaast onderzoekt de Dienst Toeslagen de mogelijkheid om een "voorzichtig voorschot" in te voeren. Dit betekent dat ouders eerst maandelijks iets minder voorschot ontvangen, met een nabetaling aan het eind van het jaar. Dit model is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat mensen liever risico loopen op een lage uitkering dan op een hoge terugvordering.

Extra maatregelen

Naast deze pilots zijn er ook andere maatregelen genomen om terugbetalingen te voorkomen. Deze omvatten het verbeteren van de dienstverlening en het inzetten van algemene en persoonlijke campagnes. Via deze campagnes wordt er meer aandacht gegeven aan het belang van het tijdig doorgeven van wijzigingen. Daarnaast wordt er steeds meer hulp aangeboden in de buurt, bijvoorbeeld in buurthuizen, bibliotheken en bij maatschappelijk dienstverleners.

Tijdelijke regelingen tijdens de corona-crisis

Tijdens de corona-crisis zijn tijdelijke regelingen ingesteld om ouders te ondersteunen. Een voorbeeld is de "Regeling compensatie ouderbijdragen kinderopvang gedurende corona-crisis". Deze regeling is vanaf 16 december 2020 in werking getreden en geldt voor ouders zonder kinderopvangtoeslag en voor ouders met een kind dat een Sociaal Medische Indicatie (SMI) heeft. Het doel van deze regeling is om ouders te helpen met de eigen bijdrage aan de kinderopvang, die tijdens de corona-crisis niet of niet volledig kon worden gebruikt.

Compensatie door de overheid en de sector

De overheid en de kinderopvangsector hebben samen een compensatieregeling opgesteld. De overheid dekt de eigen bijdrage van ouders tot het maximum uurprijsniveau van de KOT. Voor uurtarieven die boven dit maximum uitkomen, hebben kinderopvangorganisaties de intentie om deze extra kosten vergoeden. Voor gastouderopvang moet dit in onderling overleg worden geregeld.

Deze regeling is ingevoerd om ouders te helpen bij de financiële druk die ontstaat door de beperkte toegang tot kinderopvang tijdens de coronamaatregelen. Het betreft een tijdelijke compensatie die is bedoeld om ouders te ondersteunen in deze unieke situatie.

Kinderopvangtoeslag in het buitenland

Voor ouders die in het buitenland wonen, maar in Nederland kinderopvang gebruiken, zijn er ook regelingen op de plaats. Als de gezinsbijslag in het buitenland lager is dan in Nederland, dan wordt deze aangevuld. Dit gebeurt via de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die samenwerkt met de betalende instantie van het woonland. Pas als het onderzoek is afgerond, ontvangt een ouder een brief met het definitieve bedrag.

Ouders kunnen een proefberekening maken bij de Belastingdienst om een idee te krijgen van de hoogte van de KOT. Deze proefberekening geeft een schatting, en geen definitief bedrag. Als er wijzigingen optreden in de situatie van het gezin, moet dit op tijd worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Dit voorkomt dat ouders later toeslag moeten terugbetalen.

Aanvragen en berekeningen

Het aanvragen van de Kinderopvangtoeslag is een belangrijk proces dat duidelijke stappen volgt. Ouders kunnen gebruik maken van een rekentool op toeslagen.nl om een indicatie te krijgen van de hoogte van de toeslag. Deze tool helpt ouders bij het inschatten van de vergoeding per uur en het maximum aantal uren waarop ze recht hebben.

De vergoeding per uur is afhankelijk van het inkomen van het gezin. Bij een laag inkomen is de vergoeding hoog, maar is het nooit 100%. Er is altijd een eigen bijdrage die ouders moeten betalen. Bovendien geldt een maximum aantal uren, wat ook in de rekentool is opgenomen.

Als het recht op KOT eindigt, bijvoorbeeld omdat een ouder niet meer inburgeringsplichtig is, kan gedurende het kalenderjaar nog gebruik worden gemaakt van de niet-gebruikte uren van het maximum. Dit biedt ouders de mogelijkheid om de opvanguren flexibel in te zetten.

Conclusie

De Kinderopvangtoeslag speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van ouders die gebruik maken van kinderopvang. Het is essentieel om zich bewust te zijn van de regels rondom deze toeslag, met name wat betreft terugbetaling. Door wijzigingen in de situatie van het gezin op tijd door te geven aan de Belastingdienst, kunnen ouders terugbetaling voorkomen. Bovendien zijn er piloten en maatregelen genomen om het proces van toeslagenverlening te verbeteren en het risico op terugvorderingen te verminderen.

Tijdens de corona-crisis zijn er tijdelijke regelingen ingesteld om ouders extra ondersteuning te bieden. Deze regelingen zijn bedoeld om ouders te helpen bij de financiële druk die ontstaat door beperkte toegang tot kinderopvang. Voor ouders die in het buitenland wonen, zijn er ook specifieke regelingen die ervoor zorgen dat de gezinsbijslag aangevuld wordt als deze lager is dan in Nederland.

Door gebruik te maken van de beschikbare hulpmiddelen, zoals de rekentool en proefberekening, kunnen ouders zich beter oriënteren in het aanvragen van de KOT. Het is belangrijk om zich bewust te zijn van de regels en te weten hoe de toeslag werkt, zodat ouders het beste gebruik kunnen maken van deze ondersteuning.

## Bronnen

  1. Regeling compensatie ouderbijdragen kinderopvang gedurende corona-crisis
  2. Kinderopvangtoeslag buiten Nederland: hoogte
  3. Terugvorderingen voorkomen
  4. Inburgering en kinderopvangtoeslag
  5. Regeling compensatie ouderbijdragen kinderopvang gedurende corona-crisis

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven