Kinderopvang in Sevenum: Regelingen, Aanbod en Praktijk
juli 19, 2025
Het gebruik van kinderopvang is voor velen een essentiële ondersteuning bij het combineren van werk en gezin. Echter, wanneer een ouder ontslagen wordt of besluit om zijn of haar functie te beëindigen, verandert de situatie aanzienlijk. De regels rondom het gebruik van kinderopvangregelingen zijn dan van groot belang, zowel voor ouders als voor instellingen. In dit artikel wordt ingegaan op de relevante regels en verplichtingen op basis van de beschikbare informatie uit lokale regelgeving en andere bronnen.
De regelingen die van toepassing zijn bij ontslag of het beëindigen van een functie, zijn duidelijk geformuleerd in de lokale regelgeving. Zo staat in een van de regelingen dat een ambtenaar geen gebruik meer kan maken van de kinderopvangregeling met ingang van zijn ontslag. Dit betekent dat bij het beëindigen van een ambtelijke functie, de ambtenaar direct verplicht is om de regeling af te sluiten.
Daarnaast moet de ambtenaar zich binnen de voorgeschreven termijn en op de voorgeschreven wijze wenden tot de opvangorganisatie om de opvang te beëindigen. Deze verplichting geldt ook wanneer de ambtenaar ontslag krijgt, wat betekent dat het niet mogelijk is om de opvang te verlengen of te verstellen zonder expliciet contact op te nemen met de betrokken partijen.
Een ambtenaar die de opvang wil beëindigen of wijzigen, is verplicht om dit aan de gemeente Enschede te melden. Dit geldt ook bij een verzoek tot wijziging van de omvang van de opvang. Het is belangrijk om dit tijdig te doen, omdat vertraging leidt tot gevolgen in de kosten.
Wanneer de ambtenaar niet of niet tijdig verzoekt om beëindiging of verminderde opvang, en daardoor de overeenkomst met de opvangorganisatie niet tijdig kan worden gewijzigd of beëindigd, is hij of zij verplicht om de volledige opvangkosten te betalen voor elke maand dat de overeenkomst voortduurt. Dit geldt ongeacht of er feitelijk gebruik wordt gemaakt van de opvang.
Een voorbeeld: als de ambtenaar geen gebruik maakt van de opvang vanwege ziekte of verzuim, kan de ambtenaar besluiten dat de opvangplaats wordt aangehouden. In dat geval blijft de medewerker de opvangkosten verschuldigd. Als het gebruik van de opvang gedurende drie maanden niet plaatsvindt, mag de ambtenaar geen gebruik meer maken van de kinderopvangregeling, tenzij er een andere overeenkomst is met de gemeente Enschede.
Wanneer de opvangplaats wordt aangehouden, blijft de ambtenaar of medewerker verantwoordelijk voor het betalen van de opvangkosten. Deze verplichting geldt ook bij het beëindigen van de opvangregeling. Het is daarom belangrijk om in overleg te treden met zowel de opvangorganisatie als de gemeente bij wijzigingen of beëindiging van de regeling.
Een ambtenaar die na beëindiging van de opvangregeling opnieuw gebruik wil maken van de opvang, dient opnieuw een aanvraag in te dienen. Dit betekent dat het gebruik van de opvangregeling niet automatisch kan worden voortgezet, maar dat het opnieuw moet worden aangevraagd bij de relevante instelling.
Naast de regels rondom het beëindigen van de opvangregeling, zijn er ook regels voor het aanvragen en wijzigen van de kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk om de toeslag binnen drie maanden aan te vragen vanaf de maand dat de kinderopvang is begonnen. Als dit niet gebeurt, kan de toeslag verloren gaan.
Wanneer er wijzigingen optreden in de situatie van de ouder of het kind, zoals het verlies van werk of het begin van een verlofperiode, is het noodzakelijk om dit door te geven via de relevante platformen. Bijvoorbeeld, bij zwangerschaps- of bevallingsverlof telt de tijd van het verlof niet mee voor de drie maanden waarin de toeslag rechtens kan worden ontvangen. Deze periode wordt daardoor verplaatst naar na het verlof.
In een voorbeeld van de Belastingdienst wordt uitgelegd dat een ouder die met verlof is, nog steeds recht heeft op drie maanden toeslag, maar dat deze maanden pas na het verlof worden geteld. Dit betekent dat het tijdsvenster voor de toeslag kan worden verlengd, afhankelijk van de lengte van het verlof.
Het aanvragen van kinderopvangtoeslag is een proces dat moet worden afgerond binnen een bepaalde termijn. Als dit niet gebeurt, kan de ouder kinderopvangtoeslag missen. Het is daarom belangrijk om dit proces op tijd te starten.
Als er wijzigingen zijn in de situatie van de ouder of het kind, zoals het verlies van het recht op toeslag, is het mogelijk om een verklaring in te vullen en een inkomensverklaring van de Belastingdienst in te leveren. Op basis van deze gegevens kan worden bepaald welk deel van de kosten door de gemeente wordt bijgedragen.
Het is ook mogelijk om een zogenoemd "afwezigheidstegoed" te gebruiken. Dit is een systeem waarbij uren kunnen worden opgebouwd en later ingezet. Bijvoorbeeld, wanneer een ouder zijn of haar kind tijdelijk niet kan brengen naar de opvang, kunnen deze uren worden opgeslagen voor een andere gelegenheid. Dit is mogelijk mits de beschikbaarheid van de opvang en het personeel toelaat.
Het is belangrijk om contact te houden met de opvangorganisatie en de gemeente bij veranderingen in de situatie. De gemeente benadrukt de betekenis van vroegtijdige sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en ondersteunt ouders waar mogelijk. Bijvoorbeeld, wanneer een ouder geen recht heeft op kinderopvangtoeslag, kan er sprake zijn van een subsidie van de gemeente voor kinderen die tussen 2 en 4 jaar zijn en naar een erkende Peuteropvang gaan.
Het contact met de opvangorganisatie is essentieel voor het oplossen van eventuele problemen of voor het aanpassen van de opvangregeling. Als er problemen zijn met de opvang of de dienstverlening, kan dit worden besproken met de medewerker of manager van de locatie of met het Servicebureau. Als dit niet mogelijk is, zijn er ook klachtenprocedures beschikbaar via de contactpagina van de opvangorganisatie.
De arbeidsovereenkomst kan door zowel de werkgever als de medewerker worden beëindigd. In het geval van een vaste arbeidsovereenkomst geldt een opzegtermijn van twee maanden. Deze termijn kan langer zijn bij hogere salarisschalen. Bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst eindigt deze automatisch op de einddatum die in de overeenkomst is vermeld of op de datum waarop het werk eindigt.
Het is mogelijk om een tijdelijke arbeidsovereenkomst tussentijds op te zeggen, maar dit vereist schriftelijke communicatie. De opzegtermijn is ook in dit geval twee maanden. In het geval van pensioen eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch op de dag waarop de medewerker recht krijgt op pensioen volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW).
De regels rondom kinderopvang bij of na ontslag zijn duidelijk geformuleerd in de lokale regelgeving en andere relevante documenten. Het is van groot belang dat ouders en ambtenaren deze regels goed begrijpen en naleven om eventuele kostenproblemen en administratieve complicaties te voorkomen.
Het beëindigen van een functie of ontslag leidt direct tot het einde van de kinderopvangregeling, waardoor het belangrijk is om tijdig contact op te nemen met zowel de gemeente als de opvangorganisatie. Ook is het belangrijk om de kinderopvangtoeslag op tijd aan te vragen en eventuele wijzigingen in situatie door te geven via de juiste kanalen.
Door goed gebruik te maken van de beschikbare regelingen en subsidies, kan het verlies van werk minder impact hebben op de opvang van het kind. Het is daarom aan te raden om vooraf te weten wat de regels zijn en hoe men deze kan aanpassen bij veranderingen in de situatie.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet