Kinderopvang in Purmerend: Overwhere en ’t Mosterdzaadje – een overzicht van kwaliteit en aanpak
juli 19, 2025
In de gemeente Maasgouw is kindopvang en voorschoolse educatie een centraal thema binnen het lokale kinderopvang- en onderwijsbeleid. Het doel van deze programma’s is het vroegtijdig signaleren, voorkomen en tegengaan van onderwijsachterstanden bij jonge kinderen. De samenwerking tussen kinderopvang, basisscholen, GGD/JGZ en andere partners speelt een grote rol in het realiseren van deze doelen. Dit artikel biedt een overzicht van het huidige aanbod, de werking van het VVE-programma (voorschoolse educatie), de doelgroepen, de structuur van het aanbod en de kwaliteitsborging van de programma’s, alles gebaseerd op de beschikbare informatie.
De meeste kinderopvangorganisaties in Maasgouw zijn sinds 2012 partner in het aanbod van voorschoolse educatie. Pedagogische medewerkers werken nauw samen met ouders en andere instellingen, zoals GGD/JGZ, basisscholen en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Deze samenwerking is essentieel bij kinderen waarvan de ontwikkeling in twijfel is. Inclusie is een kernaspect van de aanpak in de gemeente. Kinderen met een VVE-indicatie deelnemen aan dezelfde groepen als kinderen uit het reguliere aanbod, maar ontvangen extra begeleiding en uitgebreider tijdsbestek.
Inclusie betekent niet alleen dat kinderen met VVE-indicatie op de kinderopvang mogen, maar ook dat ze daar in een ontwikkelingsvriendelijke omgeving verkeren. De aanbieders van kinderopvang in Maasgouw werken samen met de basisscholen in de kern waar zij gevestigd zijn. Er zijn negen locaties in de gemeente waar een VVE-peuteraanbod beschikbaar is. Deze locaties worden meestal aangeduid als VVE-locaties, waarbij het VVE-aanbod in samenwerking met de school georganiseerd is.
Het VVE-aanbod richt zich op kinderen die een verhoogd risico lopen op onderwijsachterstanden. Belangrijke risicofactoren zijn het opgroeien in een niet-Nederlandstalige omgeving, een laag opleidingsniveau van ouders of een gezin in schuldsanering. Sociaal-emotionele problematiek is een andere belangrijke risicofactor. Om te bepalen of een kind in aanmerking komt voor een VVE-indicatie, gebruikt het JGZ een indicatieformulier. Hierbij worden specifieke omstandigheden en de opvoedingscontext van het kind beoordeeld.
De SMI-regeling (Sociaal Medische Indicatie) is een aanvullende regeling voor kinderen uit gezinnen met complexe situaties, zoals langdurige ziekte van ouders of financiële problemen. Deze regeling biedt extra kinderopvanguren, zowel als ondersteuning voor het gezin als voor de ontwikkeling van het kind. Het is een tijdelijke oplossing die helpt bij de draagkracht van het gezin en tegelijkertijd de ontwikkelingskansen van het kind vergroot.
Het VVE-aanbod is een thematisch aanbod voor kinderen vanaf 2 jaar. Per week kunnen peuters twee dagdelen van drie uur deelnemen aan reguliere activiteiten in de peutergroepen. Kinderen met een VVE-indicatie krijgen echter een uitgebreider aanbod, namelijk vier dagdelen per week. Dit aanbod is wettelijk gesubsidieerd en bevat 960 uur per 1,5 jaar voor kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar. In de praktijk betekent dit dat het VVE-aanbod over vier dagdelen verdeeld is, waarbij er gestructureerde aandacht is voor mondelijke taal, motorische activiteiten, ontluikende geletterdheid, functioneel rekenen en sociaal-emotionele ontwikkeling.
In Maasgouw is het mogelijk dat een kind al op tweejarige leeftijd start met het VVE-programma. Op die leeftijd ontvangt het kind twee dagdelen van elk vier uur per week. Vanaf 2,5 jaar wordt het aanbod uitgebreid naar zestien uren per week. Dit zorgt voor een geleidelijke overgang naar het reguliere kinderopvangaanbod en een sterke voorbereiding op het basisonderwijs.
In de gemeente Maasgouw zijn er momenteel zes organisaties die VVE-aanbod geven op negen locaties. De verschillende VVE-groepen variëren in capaciteit. Zo heeft de VVE-groep van Ut Kerreraad plek voor acht peuters, terwijl de VVE-groep van het Thornerkwartier in Thorn ruimte biedt voor veertien peuters. De andere groepen, zoals die van Natureluur, Prokino en Stichting Roermond, Maasgouw, Echt-Susteren, bieden plek voor zestien peuters.
Het aantal kinderen van 0 tot 4 jaar in Maasgouw is in 2024 gemeten op 431 kinderen. De deelname aan het VVE-aanbod wordt jaarlijks gevolgd en geëvalueerd. Inclusief peuters met een VVE-indicatie betreft het alleen kinderen die deelnemen in de gemeente Maasgouw. De deelname buiten de gemeente is hierin niet meegenomen of onbekend.
Het VVE-aanbod is onderdeel van het OnderwijsAchterstandenBeleid (OAB), waarbij zowel gemeenten als scholen middelen ontvangen vanuit het Rijk. Deze middelen worden grotendeels gebruikt voor voor- en vroegschoolse educatie in de kinderopvanglocaties. Scholen ontvangen deze middelen rechtstreeks van het Rijk.
Voor ouders die beiden werken, is er de mogelijkheid om kinderopvangtoeslag te ontvangen via de Belastingdienst. Daarnaast zijn er financiële tegemoetkomingen voor gezinnen die in een bepaalde situatie verkeren. Deze tegemoetkomingen worden jaarlijks vastgesteld door de overheid en zijn bedoeld om ouders te ondersteunen bij de financiering van kinderopvang.
De kwaliteit van het VVE-aanbod in Maasgouw wordt systematisch geëvalueerd. De gemeente werkt samen met de VVE-aanbieders om een kwaliteitsplan op te stellen. Dit plan bevat afspraken over de inrichting van de VVE-programma’s en de samenwerking met scholen en andere partners. Kwantitatieve en kwalitatieve gegevens worden verzameld om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het aanbod en de effecten op de ontwikkeling van kinderen.
Jaarlijks worden door de BCO (Beleidscommissie Onderwijs) gegevens geïnventariseerd en geanalyseerd. Hieruit volgt een verslag dat besproken wordt in de VVE-werkgroep. Dit proces helpt om verbeterpunten te identificeren en de kwaliteit van het aanbod te verhogen. Daarnaast is er ook toezicht op de kwaliteit van het VVE-aanbod, zodat alle kinderen in Maasgouw een gelijkwaardig en hoogwaardig aanbod ontvangen.
De Wet OKE (Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) speelt een grote rol in de inrichting van kinderopvang en VVE-programma’s in Maasgouw. Deze wet stelt eisen op het gebied van de inrichting van reguliere en VVE-peuteropvang, vroegschoolse programma’s en samenwerking tussen VVE-partners. Sinds 2010 is de Wet OKE van kracht en leidt deze nog steeds tot de inrichting van kinderopvang met VVE- en vroegschoolse programma’s.
De doelen van de Wet OKE zijn drieledig: 1. Het verhogen van de kwaliteit van de kinderopvang. 2. Het versterken van de samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs en andere partners. 3. Het stimuleren van gelijke kansen voor alle kinderen.
In de gemeente Maasgouw is kinderopvang en voorschoolse educatie een centraal onderdeel van het lokale beleid. Het VVE-programma richt zich op kinderen met een verhoogd risico op onderwijsachterstanden en biedt een uitgebreid en gestructureerd aanbod. De samenwerking tussen kinderopvang, scholen en andere partners is essentieel voor het realiseren van deze doelen. Inclusie, kwaliteitsborging en financiële ondersteuning voor ouders zijn belangrijke aspecten van het aanbod. Door systematische evaluatie en verbetering van het VVE-aanbod wordt er gewerkt aan gelijke kansen voor alle kinderen in Maasgouw. Dit maakt het VVE-programma een belangrijke voorziening in de kinderopvangsector en een ondersteuning voor kinderen en gezinnen in de gemeente.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet