logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvang en integratie van vrouwen in de maritieme wereld

De rol van vrouwen in de maatschappij heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld, met name binnen het miltair domein. In het bijzonder is de integratie van vrouwen in de Koninklijke Marine (KM) een interessant onderwerp, aangezien het niet alleen draait om gelijke kansen, maar ook om praktische aspecten zoals kinderopvang, diversiteit en de impact op organisaties. In dit artikel zullen we de historische context, ervaringen en uitdagingen van vrouwelijke militairen in de KM belichten, met een focus op hoe kinderopvang en andere voorzieningen een rol speelden in hun integratie en carrièreontwikkeling.

Historische context: van pioniersfase tot integratie

De inzet van vrouwen in de KM dateert uit de jaren 1940, toen de oorlog nog volop aan de gang was. Het idee om vrouwen in het militaire korps op te nemen was voornamelijk bedoeld om het personeelstekort aan te vullen. In 1944 werd het Vrouwenkorps opgericht bij de landmacht, en op 26 september van datzelfde jaar werd het voorstel tot oprichting van de Marine Vrouwen Afdeling (Marva) goedgekeurd door het Nederlandse kabinet in Londen. De Marva was een afgeschermde afdeling, en vrouwen vervulden hoofdzakelijk functies aan land, zoals telefoniste, verzorgende of koerier.

De ervaringen van deze pioniers waren veelal positief. Vrouwen waren gedisciplineerd en deden hun werk goed, maar ze werden ook vaak onderworpen aan maatschappelijke kritiek. De Rooms-Katholieke Kerk en andere organisaties stelden bijvoorbeeld dat het gebruik van vrouwen in militaire dienst leidde tot morele problemen en dat gezinnen van huishoudelijke hulp werden beroofd. Toch bleek dat de vrouwen zelf het als een kans zagen om te groeien en hun land te dienen.

Kinderopvang en werving

In de jaren 1980 en 1990 werd de integratie van vrouwen in de KM verder versterkt. Defensie stelde in 1989 een streefgetal vast: tegen het einde van 1993 moest 8% van de militairen vrouw zijn. Ondanks extra investeringen in werving en regelingen rondom zwangerschap en kinderopvang werd dit doel niet gehaald. Het percentage vrouwen bleef rond de 10-12% schommelen. De meeste vrouwen die in die tijd werden geïnterviewd, benadrukten dat ze niet alleen voor een positie wilden solliciteren om de diversiteit te vergroten, maar dat ze ook serieus werden genomen in hun functies.

Deze vrouwen benadrukten dat het belangrijk was om kinderopvang en andere maatregelen te verbeteren om hen te ondersteunen in hun carrière. Vele vrouwen hadden in hun tienerjaren de hongerwinter meegemaakt en wilden daarna actief bijdragen aan de opbouw van hun land. Voor hen was het een kans om iets van de wereld te zien en bij te dragen aan een groter doel.

Integratiefase en veranderingen

De integratiefase begon in 1978 en markeerde een belangrijke wending in de rol van vrouwen in de KM. In die tijd kregen vrouwen ook operationele functies en mochten ze aan boord van schepen werken. Deze verandering was mede mogelijk gemaakt door een internationaal VN-verdrag. De blauwe Marva-onderscheidingstekens werden goudkleurig, wat symbolisch stond voor de integratie in de marine. Vrouwen kregen nu een reëel gezicht in de krijgsmacht.

Toch was de integratie niet zonder uitdagingen. In de praktijk bleken er nogal wat obstakels te zijn. Een voorbeeld hiervan is de ervaring van Elly Piek, die aan boord van de Hr. Ms. Zuiderkruis werkte. In het begin liep de samenwerking goed, maar haar tweede commandant was minder enthousiast. Hij zorgde ervoor dat alle vrouwen een slechte beoordeling kregen. Dit leidde tot een bezwaarschrift, en uiteindelijk werden de beoordelingen vernietigd. Deze ervaring illustreert hoe vrouwen niet alleen met professionele uitdagingen werden geconfronteerd, maar ook met vooroordelen en onrechtvaardige behandeling.

Diversiteit en aandacht voor vrouwelijke militairen

In de jaren die volgden, bleek dat diversiteit een blijvend thema moest worden. Vrouwen benadrukten dat ze niet alleen gewenst waren in de marine, maar ook serieus genomen moesten worden. Ze wilden niet alleen opgenomen zijn in de organisatie, maar ook deel uitmaken van de "genen" van de marine, zoals Johan Kroes het omschreef. Dit betekent dat vrouwen niet langer gezien moesten worden als een aparte groep, maar als een integraal onderdeel van de marine.

Deze visie werd ondersteund door campagnes en opleidingen die gericht waren op het integreren van vrouwen in de marinecultuur. Het doel was om vrouwen niet alleen aan te trekken, maar ook te ondersteunen in hun carrière. Kinderopvang en andere maatregelen werden hierin een belangrijk onderdeel, omdat vrouwen vaak gezin en werk moesten combineren.

Uitdagingen in de praktijk

Hoewel de integratie van vrouwen vooruitging, bleven er uitdagingen. Vrouwen moesten vaak omgaan met het gevoel dat hun fouten niet alleen als hun eigen fouten werden gezien, maar ook als een reflectie op alle vrouwelijke collega's. CDR Jeanette Morang beschrijft dit als een zware last. Bovendien bleek dat vrouwen vaak moesten bewijzen dat ze net zo goed waren als hun collega's, en dat ze vaak extra aandacht moesten vragen om hun prestaties te laten zien.

Conclusie

De integratie van vrouwen in de Koninklijke Marine is een langdurig proces dat zich heeft ontwikkeld vanaf de pioniersfase in de jaren 1940 tot de huidige normalisatie. Vrouwen hebben niet alleen een belangrijke bijdrage geleverd aan de marine, maar ook aan de maatschappij als geheel. Hun ervaringen tonen aan dat het belangrijk is om hen serieus te nemen, hen te ondersteunen in hun carrière, en om kinderopvang en andere maatregelen te verbeteren. Door diversiteit en integratie serieus te nemen, kan de marine niet alleen sterker worden, maar ook een voorbeeldfunctie vervullen voor andere organisaties.

Bronnen

  1. 75 jaar vrouwen bij de Koninklijke Marine
  2. Lokale regelgeving over havenheffingen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven