logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvang aanmelden: Wat ouders, professionals en organisaties moeten weten

Het aanmelden van kinderopvang is een belangrijk onderdeel van het kinderopvangsysteem in Nederland. Zowel ouders die een plek voor hun kind zoeken, als professionals die een kinderopvang willen starten of uitbreiden, moeten zich richten op de juiste procedure, documentatie en voorwaarden. Dit artikel biedt een overzicht van de stappen, vereisten en aanvullende informatie die van belang zijn bij het aanmelden van kinderopvang in Nederland.

Aanmelden als ouder

Voor ouders die hun kind willen inschrijven in een kinderopvang, zijn er verschillende opties beschikbaar. Deze variëren van geregistreerde kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang tot gastouderbureaus of gastouderopvang. De keuze van de juiste opvangvorm hangt af van factoren zoals de leeftijd van het kind, de openingstijden en eventuele extra behoeften van het kind.

Een bekende vorm van kinderopvang in de regio Rotterdam is Kinderopvang Plus, bedoeld voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben vanwege gedragsproblemen, leerproblemen of spraak- en taalproblemen. Kinderopvang Plus is tijdelijk en richt zich op het geven van extra aandacht, zodat het kind uiteindelijk weer in een reguliere opvang of school kan terecht komen. Ouders kunnen hun kind aanmelden bij een Plusopvanglocatie, vaak op advies van een zorgaanbieder of kinderopvangprofessional.

Voor de meeste kinderen is een geregistreerde kinderopvang de gangbare keuze. In het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) zijn alle geregistreerde kinderopvangvoorzieningen opgenomen. Als ouders kiezen voor een opvangorganisatie die in het LRK staat, kunnen zij in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid en helpt ouders met de kosten van de kinderopvang.

De aanvraag van kinderopvangtoeslag gebeurt via Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. Ouders hebben hiervoor een DigiD nodig en moeten binnen drie maanden na de eerste opvangmaand aanvragen. Daarnaast moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals werken of een opleiding volgen. Meer informatie over de voorwaarden en het bedrag van de toeslag is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Aanmelden als kinderopvangorganisatie

Als men een kinderopvang wil starten of uitbreiden, zijn er een aantal verplichte stappen en documenten nodig. Deze procedure is gelijktijdig een garantie voor de veiligheid van de kinderen en een wettelijke eis voor de start of uitbreiding van een kinderopvangorganisatie.

1. Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een van de eerste vereisten bij het starten van een kinderopvang is het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Met deze verklaring wordt getoond dat het gedrag van de betrokken persoon in het verleden geen bezwaar is voor het werken met kinderen. Deze VOG is niet alleen verplicht voor de eigenaar of oprichting, maar ook voor alle medewerkers en eventueel gastouders.

2. Aanmelden bij de Geschillencommissie Kinderopvang

Voor een kinderopvangorganisatie is het ook verplicht om zich aan te melden bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Deze commissie is verantwoordelijk voor het oplossen van geschillen tussen ouders en kinderopvangorganisaties. Als dit niet gebeurt, is het niet mogelijk om zich in te schrijven bij de gemeente.

3. Aanvraagformulier bij de gemeente

Nadat de organisatie is aangemeld bij de Geschillencommissie, volgt de aanvraag bij de gemeente. Ouders of oprichters moeten schriftelijk aanvragen via een van de specifieke formulieren die voor verschillende vormen van kinderopvang zijn beschikbaar, zoals:

  • Aanvraagformulier exploitatie kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang
  • Aanvraagformulier exploitatie gastouderbureau
  • Aanvraagformulier exploitatie gastouderopvang

Als de aanvraag wordt goedgekeurd en de organisatie voldoet aan alle wettelijke eisen, wordt deze opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dit register is essentieel, omdat het een overzicht geeft van alle geregistreerde kinderopvangorganisaties in Nederland.

4. Personenregister Kinderopvang (PRK)

Alle personen die in de kinderopvang werken, moeten zich inschrijven in het Personenregister Kinderopvang (PRK). Deze inschrijving is verplicht en vereist ook een VOG. Het PRK is een systeem dat continu controleert of medewerkers geen strafbare feiten hebben gepleegd die een bezwaar vormen voor het werken met kinderen.

Sinds 1 januari 2021 geldt deze inschrijfplicht ook voor personen die op externe locaties activiteiten organiseren voor kinderen. Als een medewerker een strafbare feit heeft begaan, kan deze worden op non-actief gezet en moet een nieuwe VOG worden aangevraagd. Als deze niet wordt verkregen, mag de persoon niet langer werken in de kinderopvang.

5. Klachtenregeling opstellen

Een verplichte onderdeel van een kinderopvangorganisatie is het opstellen van een klachtenregeling. Deze regeling moet duidelijk maken hoe ouders klachten indienen en hoe deze worden behandeld. Dit is een belangrijk instrument om geschillen te voorkomen of op te lossen en draagt bij aan de transparantie en betrouwbaarheid van de opvang.

Aanmelden van wijzigingen

Als de organisatie of medewerkers veranderen, zoals bijvoorbeeld een wijziging in openingstijden of in het aantal medewerkers, dient dit schriftelijk aan de gemeente doorgegeven te worden. Ook voor deze wijzigingen zijn specifieke formulieren beschikbaar, zoals:

  • Wijzigingsformulier kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang
  • Wijzigingsformulier gastouderbureau
  • Wijzigingsformulier gastouderopvang

Conclusie

Het aanmelden van kinderopvang is een essentieel onderdeel van het kinderopvangsysteem in Nederland. Voor ouders is het kiezen van een geregistreerde opvang niet alleen een praktische oplossing, maar ook een weg naar mogelijke financiële steun via de kinderopvangtoeslag. Voor professionals en organisaties die een kinderopvang starten of uitbreiden, zijn er duidelijke stappen, documenten en regelgeving die volledig gevolgd moeten worden. Deze procedure garandeert zowel de veiligheid van kinderen als de naleving van wettelijke eisen.

Zowel ouders als professionals kunnen beter voorbereid zijn op de start of het gebruik van kinderopvang door de relevante informatie en procedures te doorgronden. Met een goed begrip van de regelgeving en de beschikbare steun is het mogelijk om een veilige, betrouwbare en aantrekkelijke kinderopvang aan te bieden of te kiezen.

## Bronnen

  1. Rijksoverheid.nl: Kinderopvang starten
  2. Rotterdam.nl: Kinderopvang
  3. Topkids.nl: Kinderopvangtoeslag
  4. Rijksoverheid.nl: Personenregister Kinderopvang
  5. Altena.nl: Kinderopvang en peuterspeelzalen
  6. Rijksoverheid.nl: Kinderopvangtoeslag

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven