Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
De kinderopvangsector staat op het punt om te beginnen met een nieuwe CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst), die vanaf 1 april 2025 geldt en tot 31 december 2026 loopt. Deze CAO is het resultaat van onderhandelingen tussen vier werkgeversorganisaties — Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), BrancheVereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK) — en de vakbond CNV. De nieuwe CAO bevat belangrijke afspraken over loon, werktijden, pensioen, arbeidsomstandigheden, verlofregelingen en gezonde werkcultuur.
Deze artikelen geeft een overzicht van de voornaamste aspecten van de nieuwe CAO, wat er gebeurt in de komende weken en maanden, en welke gevolgen dit heeft voor werknemers in de kinderopvangsector.
De huidige CAO in de kinderopvangsector was geldig tot en met 31 december 2024. Vanaf begin 2024 begonnen de onderhandelingen voor een nieuwe CAO. In mei 2024 gaven de werkgeverspartijen een eindbod aan de vakbonden FNV en CNV. Het eindbod bevatte de voorstellen voor een nieuwe CAO. In maart 2025 werd duidelijk dat de leden van de vier partijen met het eindbod instemmen. Alleen FNV Zorg & Welzijn wees het bod af. Dit betekent dat FNV niet heeft ondertekend, maar omdat CNV wel heeft getekend, is er toch een nieuwe CAO ontstaan.
De nieuwe CAO is op 1 april 2025 in werking getreden, maar de officiële publicatie en algemene verbindendheid volgen nog in de komende weken. De tekst van de CAO wordt op de website van Kinderopvang Werkt geplaatst, en daarna wordt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ingeschakeld voor een eventuele algemene verbindende verklaring (AVV).
De nieuwe CAO bevat een aantal belangrijke wijzigingen die direct relevant zijn voor werknemers in de kinderopvangsector. Deze wijzigingen zijn samengevat in de volgende categorieën:
Deze loonstijgingen zijn bedoeld om rekening te houden met de huidige inflatie en de koopkrachtproblematiek. Zowel CNV als de werkgeversorganisaties hebben aangegeven dat de loonverhoging een belangrijk onderdeel is van het akkoord.
De eindejaarsuitkering, die in de oude CAO op 5,5% stond, wordt verhoogd naar 8% vanaf 1 januari 2026. Dit betekent dat werknemers in de kinderopvangsector in het tweede jaar van de nieuwe CAO een duidelijk hogere eindjaarsuitkering ontvangen.
Een nieuwe regeling betreft de min-uren. Min-uren zijn uren die verloren gaan door sluiting van de kinderopvang of andere oorzaken buiten de schuld van de werknemer. In de nieuwe CAO is vastgelegd dat deze uren voor de werknemer verlopen en niet hoeven ingehaald te worden. Dit is een gunstige verandering, omdat het werknemers beschermt tegen onverwachte verlies van uren.
Roosters moeten minstens 21 dagen van tevoren bekend zijn, zodat werknemers goed kunnen plannen. Last-minute wijzigingen zijn alleen toegestaan bij uitzonderingen zoals ziekte. Deze regeling helpt om een betere balans tussen werk en privé te creëren.
De CAO bevat ook afspraken over een gezondere werkcultuur. Werkgevers worden aangemoedigd om maatwerk aan te bieden bij menstruatie- of overgangsklachten. Dit kan bijvoorbeeld het verstrekken van gratis menstruatieproducten inhouden. Het doel is om werknemers beter te ondersteunen bij fysieke en mentale belastingen op de werkvloer.
De nieuwe CAO is inmiddels in werking getreden, maar er zijn nog een aantal stappen die worden genomen om de CAO te publiceren en eventueel algemeen verbindend te verklaren. De CAO-partijen hebben de officiële tekst van de CAO geschreven en deze wordt in week 16 van 2025 voorgelegd aan het OAK (Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang), waarin alle betrokken partijen zitten. Na goedkeuring door het OAK wordt het ministerie van SZW ingeschakeld voor de algemene verbindende verklaring.
De algemene verbindende verklaring is een proces dat ongeveer acht weken duurt. Als de CAO algemeen verbindend wordt verklaard, geldt de CAO niet alleen voor de ondertekende partijen, maar voor alle werkgevers en werknemers in de kinderopvangsector. Dit betekent dat ook werkgevers die niet lid zijn van een van de vier partijen, verplicht worden om de afspraken van de CAO na te leven.
FNV Zorg & Welzijn heeft het eindbod van de werkgeverspartijen afgewezen. Dit betekent dat FNV niet heeft ondertekend, maar dat het akkoord alsnog kan worden ingevoerd door CNV. FNV wilde bijvoorbeeld een grotere loonstijging en meer aandacht voor zeggenschap en maatwerk. Tijdens de onderhandelingen hebben kaderleden van FNV ook acties ondernomen, zoals het opstapelen van dozen met wensen van werknemers om de hoge werkdruk te symboliseren. Hoewel er geen akkoord is bereikt over al deze punten, is er wel een nieuwe CAO ontstaan.
Hoewel de nieuwe CAO een aantal positieve veranderingen bevat, zijn er ook kritische kanttekeningen. De hoge regeldruk in de kinderopvangsector is nog steeds een uitdaging. Veel regels komen namelijk vanuit de wet en kunnen niet via de CAO worden aangepast. Ook is er nog geen overeenstemming over functiedifferentiatie en opleidingsbudgetten.
De regeldruk heeft tot gevolg dat werknemers vaak veel verantwoordelijkheid hebben met beperkte middelen. Dit kan leiden tot burn-out en hoge wisselvallen. De CAO biedt hierin geen directe oplossing, maar de focus op gezonde werkcultuur en maatwerk is een eerste stap in de juiste richting.
De nieuwe CAO Kinderopvang 2025–2026 is een belangrijk moment in de kinderopvangsector. De afspraken over loonverhoging, eindjaarsuitkering, min-uren en gezonde werkcultuur zijn positief voor werknemers. De CAO is al in werking getreden en de officiële tekst wordt binnenkort gepubliceerd. Daarna volgt het proces voor algemene verbindende verklaring.
Hoewel FNV het akkoord heeft afgewezen, is er toch een nieuwe CAO ontstaan, waardoor werknemers in de kinderopvangsector profiteren van verbeteringen. De uitdagingen rondom regeldruk en zeggenschap blijven echter bestaan. De komende onderhandelingen in 2026 zullen aantonen of er verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.
De nieuwe CAO is een stap in de richting van een betere werkomgeving in de kinderopvangsector. Voor ouders en opvoeders is dit ook relevant, omdat een gezonde werkcultuur bijdraagt aan de kwaliteit van de kinderopvang en de zorg die kinderen ontvangen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet