Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
In de kinderopvangsector zijn in 2023 en 2024 belangrijke veranderingen doorgevoerd op het gebied van loon- en arbeidsvoorwaarden via de Cao Kinderopvang. Deze collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) is algemeen bindend verklaard en betreft alle medewerkers in de sector, inclusief die van gastouderbureaus. De loonsverhogingen en uitkeringen in het kader van deze cao zijn van grote betekenis voor zowel werknemers als werkgevers. Binnen dit artikel worden de centrale regelingen en maatregelen beschreven, inclusief de overgangsregelingen, de eenmalige uitkering en de loonontwikkelingen.
De Cao Kinderopvang 2023-2024 is algemeen bindend verklaard, wat betekent dat deze overeenkomst geldt voor alle medewerkers in de kinderopvangsector. Deze cao is niet alleen van toepassing op organisaties die aangesloten zijn bij de cao-partijen BK (Brancheorganisatie Kinderopvang) en BMK (Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang), maar ook voor medewerkers van gastouderbureaus. Hierdoor zijn de arbeidsvoorwaarden en loonregelingen uniformer geworden binnen de sector.
Een belangrijk aspect van deze cao is de eenmalige uitkering in juli 2023. Deze uitkering is bedoeld als compensatie voor medewerkers die in januari, februari en maart 2023 geen loonsverhoging hebben ontvangen. Deze maatregel is van toepassing op alle medewerkers binnen de cao, waardoor de loonontwikkeling eerlijker is verdeeld.
Bij de overgang van een andere cao naar de Cao Kinderopvang zijn er specifieke regelingen voorzien om zowel het salarisniveau als de loopbaanmogelijkheden van medewerkers te behouden. De medewerker die overgaat, behoudt het salaris dat op de overgangsdatum geldt. Aan de hand van dit salaris wordt hij ingedeeld op het salarisniveau van de naast hogere trede van de salarisschaal van pedagogisch medewerker in de cao Kinderopvang.
Als het salaris van de medewerker boven het maximum van de salarisschaal van de cao Kinderopvang zit, ontvangt hij een maandelijkse persoonlijke toeslag. Deze toeslag is gelijk aan het verschil tussen het oorspronkelijke salaris en het nieuwe salaris. Deze toeslag blijft ook meerekenen bij toekomstige loonverhogingen die voortvloeien uit de cao. Dit zorgt ervoor dat de medewerker in de cao Kinderopvang blijft groeien qua salaris.
Daarnaast ontvangt de medewerker een maandelijkse compensatietoeslag van 6,61% berekend over het oorspronkelijke salaris. Deze toeslag wordt verrekend met eventuele toekomstige loonverhogingen binnen de cao. Ook deze toeslag behoort tot het pensioengevend inkomen en telt mee voor de berekening van de jaarlijkse vakantietoeslag.
In de cao Kinderopvang zijn meerdere elementen ingevat die bijdragen aan het loon- en uitkeringsbeleid. Deze elementen zijn onder andere:
In vergelijking met andere cao’s, zoals de Cao Sociaal Werk, is de eindejaarsuitkering in de Cao Kinderopvang lager (2,0% in plaats van 8,3%). Aan de andere kant is het vitaliteitsbudget in de Cao Kinderopvang hoger dan in de Cao Sociaal Werk, wat voordelig is voor oudere medewerkers.
De overgangsregelingen zorgen ervoor dat medewerkers hun loopbaanbudget behouden. Vanaf de overgangsdatum is er geen verdere opbouw van het loopbaanbudget. Medewerkers kunnen kiezen hoe ze dit budget willen gebruiken, rekening houdend met fiscale regelgeving.
De invoering van de Cao Kinderopvang heeft niet bij iedereen op steun geresulteerd. Er zijn bedenkingen ingebracht door de BrancheVereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK) en de FNV. Deze bedenkingen zijn onder andere gericht op:
De bedenkingen zijn voor een deel herhalingsbedenkingen die eerder zijn afgehandeld in het avv-besluit van januari 2022. Andere bedenkingen zijn nog in onderzoek en moeten worden beoordeeld op hun rechtsgeldigheid.
In april 2025 is een nieuwe cao-akkoord gesloten voor de periode 2025-2026. De werkgeversorganisaties BK, BMK, BVOK en de vakbond CNV hebben hier een overeenkomst op bereikt. Deze cao geldt vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026. Alleen FNV Zorg & Welzijn heeft het akkoord afgewezen, maar omdat CNV heeft getekend, is de cao alsnog van kracht.
De nieuwe cao wordt op Kinderopvang Werkt! gepubliceerd in de laatste week van april 2025. Daarna wordt het akkoord aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Als het ministerie de aanmelding heeft bevestigd, kan een verzoek worden ingediend voor algemene verbindendheid (avv). Dit proces duurt ongeveer acht weken.
De Cao Kinderopvang 2023-2024 en de daaropvolgende cao voor 2025-2026 zijn belangrijke ontwikkelingen voor de kinderopvangsector. Deze overeenkomsten bepalen de arbeidsvoorwaarden, loonregelingen en overgangsmaatregelen voor medewerkers. De invoering van een eenmalige uitkering in juli 2023 en de overgangsregelingen voor medewerkers die van een andere cao komen, zorgen voor meer stabiliteit en eerlijkheid in de loonstructuur.
De bedenkingen die zijn ingebracht, tonen aan dat de invoering van een algemeen bindende cao niet zonder complicaties verloopt. Toch is de cao Kinderopvang een stappenplan richting een uniformere sector, waarin arbeidsvoorwaarden en loonregelingen duidelijker en eerlijker worden bepaald. De komende jaren zal de invloed van deze cao op de sector duidelijk worden, zowel qua loonontwikkeling als qua werkgevers- en werknemersvoorwaarden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet