Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
In de kinderopvang gelden duidelijke regels en afspraken voor arbeidsvoorwaarden, waaronder ook de mogelijkheid voor medewerkers om doktersbezoeken te maken. Deze regels zijn vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) Kinderopvang, die richtlijnen bevat voor zowel het arbeidscontract als de zorgverzekering van medewerkers. Voor medewerkers in de kinderopvang is het belangrijk om te weten hoe ze deze regels kunnen aanwenden bij het plannen en uitvoeren van verzuim, ziekte of zorgverlof.
De CAO Kinderopvang bepaalt de standaardarbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de kinderopvang. Deze overeenkomst is onderhandeld door vakbonden en werkgeversorganisaties en is bedoeld om een eerlijke en betaalbare werkomstandigheden te creëren. De CAO regelt onder andere loondoorbetaling bij ziekte, zorgverlof, ouderschapsverlof en eventuele ontheffingen van bepaalde bepalingen.
Een belangrijk aspect van de CAO is de loondoorbetaling bij ziekte. Volgens artikel 5.11 van de CAO Kinderopvang is de werkgever verplicht om de eerste zes maanden 100 procent van het brutosalaris door te betalen aan een medewerker die tijdelijk arbeidsongeschikt is. Daarna wordt een lager percentage uitbetaald tot twee jaar (104 weken), afhankelijk van de situatie. Na twee jaar vervalt de loondoorbetalingsplicht van de werkgever, en moet de medewerker een uitkering aanvragen bij UWV via de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
Het is mogelijk dat een medewerker tijdelijk verzuimt als gevolg van ziekte, waardoor hij of zij een bezoek aan de dokter moet maken. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te weten hoe de CAO dit regelt. Een medewerker die ziek is, heeft het recht om passend werk te doen, mits mogelijk. Passend werk is werk dat aangepast is aan de gezondheidstoestand van de werknemer, met het oog op herstel en mogelijke herintegratie in het werk. De werkgever moet overleggen met de medewerker en eventueel ook met de bedrijfsarts om passend werk te bepalen.
Een medewerker in de kinderopvang heeft ook het recht op zorgverlof als hij of zij een familielid moet verzorgen dat ziek of hulpbehoevend is. Zorgverlof kan kortdurend of langdurend zijn. Bij kortdurend zorgverlof is het maximaal tien dagen per jaar, afhankelijk van het aantal werkuren per week. Tijdens kortdurend zorgverlof ontvangt de medewerker 70 procent van het salaris. Bij langdurend zorgverlof gelden andere regels, waarbij de werkgever een deel van het salaris doorbetaalt.
Het is belangrijk om te weten dat zorgverlof een aparte regeling is van loondoorbetaling bij ziekte. Bij zorgverlof is de medewerker zelf niet ziek, maar verzorgt hij of zij een familielid dat ziek is. De CAO Kinderopvang bevat duidelijke richtlijnen over hoe zorgverlof aangevraagd en verwerkt kan worden.
De Cao-partijen kinderopvang hebben de mogelijkheid om bepalingen van de Cao Kinderopvang geheel of gedeeltelijk niet van toepassing te verklaren op de arbeidsverhouding tussen een werkgever en al haar medewerkers, of tussen een werkgever en een gedeelte van haar medewerkers. Dit wordt een ontheffing genoemd. Een ontheffingsverzoek moet aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet de aanvrager aantonen dat ze onder de werkingssfeer van de Cao Kinderopvang en één of meer andere cao’s valt. Daarnaast moet het verzoek worden onderbouwd met redenen en argumenten waarom deze redenen moeten leiden tot ontheffing. De aanvrager moet ook aantonen dat de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers voldoende zijn en dat deze voorwaarden in over het algemeen niet mindere aanspraken verlenen dan wat voor hen zou gelden volgens de Cao Kinderopvang.
Een ontheffingsverzoek kan worden ingediend bij een bepaalde commissie, zoals vermeld in bijlage 10 van de Cao Kinderopvang. Deze bijlage bevat ook de regeling die vastlegt bij wie een werkgever een ontheffingsverzoek kan indienen, aan welke criteria en voorwaarden het verzoek moet voldoen.
De CAO Kinderopvang bevat ook bepalingen over scholing en opleiding van medewerkers. Er zijn meerdere goedgekeurde pedagogische modules die medewerkers kunnen volgen om hun kennis en vaardigheden te verbeteren. De volledige lijst met goedgekeurde modules is gepubliceerd op de officiële website van kinderopvang-werkt.nl. Deze lijst is niet langer open voor uitbreiding. Cao-partijen kunnen echter besluiten om een scholing van de lijst af te halen als de aanbieder van de scholing zich niet goed houdt aan de voorwaarden voor een branche-erkende scholing. Voor medewerkers die al zo’n scholing hebben gevolgd, heeft het afhalen van de scholing uit de lijst geen gevolgen; hun certificaat blijft geldig.
Bijvoorbeeld, er zijn modules beschikbaar zoals het mbo-certificaat C0123 ‘Ontwikkelen en spelen stimuleren in de kinderopvang’ en het mbo-certificaat C0125 ‘Pedagogisch klimaat in de kinderopvang’. Deze modules zijn bedoeld om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren en de pedagogische kennis van medewerkers te versterken.
Er zijn ook overgangsregelingen voor medewerkers die van de Cao Sociaal Werk zijn overgestapt op de Cao Kinderopvang. Deze overgangsregeling geldt voor medewerkers die voor 1 januari 2000 als peuterspeelzaalleid(st)er zijn ingesteld en die sindsdien onafgebroken in die functie hebben gewerkt. Deze medewerkers moeten bewijs leveren dat ze na 1 januari 2000 scholing hebben gevolgd die relevant is voor de functie pedagogisch medewerker.
Bijvoorbeeld, als een medewerker al afspraken heeft gemaakt over opname van ouderschapsverlof, kortdurend zorgverlof of langdurend zorgverlof, dan behoudt hij of zij dit recht onder de afgesproken voorwaarden. Voor nieuwe aanvragen wordt de Cao Kinderopvang gehanteerd. Ook blijft de overgangsregeling seniorenverlof van toepassing, mits in overeenstemming met de regels in bijlage 5 van de Cao Sociaal Werk.
De functie van pedagogisch medewerker in de kinderopvang vereist bepaalde kennis en vaardigheden. Medewerkers moeten beschikken over hbo-werk- en denkniveau, pedagogische kennis, kennis van de organisatorische processen en richtlijnen van de onderneming, en inzicht in groepsdynamische processen. Buiten de pedagogische kennis is het ook belangrijk dat medewerkers in staat zijn om contacten te onderhouden met ouders, klachten correct af te handelen, en samenwerking te hebben met externe deskundigen indien nodig.
Een medewerker moet ook een signalerende, analyserende en rapporterende rol vervullen in het hoofdenoverleg en voor de regiomanager of directie. Daarnaast moet hij of zij deel kunnen nemen aan gebruikelijk werkoverleg en eventueel contact kunnen onderhouden met inspectie, brandweer of gemeente in voorkomende gevallen.
De arbeidsvoorwaarden en regels voor doktersbezoeken in de kinderopvang zijn goed geregeld in de Cao Kinderopvang. Deze CAO biedt medewerkers duidelijke richtlijnen over loondoorbetaling bij ziekte, zorgverlof, ouderschapsverlof en eventuele ontheffingen van CAO-bepalingen. Bovendien bevat de CAO ook regelingen over scholing en opleiding van medewerkers, waardoor de kwaliteit van de kinderopvang kan worden verbeterd. Voor medewerkers is het belangrijk om deze regels goed te kennen en te begrijpen, zodat ze hun rechten en verplichtingen kunnen uitoefenen en naleven. Voor werkgevers is het eveneens belangrijk om de CAO goed te hanteren, zodat de arbeidsvoorwaarden in de kinderopvang eerlijk en betaalbaar blijven voor zowel medewerkers als werkgevers.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet