Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
Voorlezen is een krachtige manier om jonge kinderen te ondersteunen in hun taalontwikkeling, leesplezier en emotionele binding. In de kinderopvang speelt dit een centrale rol, vooral binnen het BoekStart-programma. BoekStart is een initiatief van Stichting Lezen en maakt deel uit van het leesbevorderingsbeleid van Nederland. Het programma richt zich op kinderen van 0 tot 4 jaar en is bedoeld om hen intensief in aanraking te brengen met boeken en lezen, in samenwerking met pedagogisch medewerkers, ouders en bibliotheken.
In dit artikel wordt een overzicht gegeven van hoe BoekStart in de kinderopvang werkt, welke maatregelen worden genomen om een rijk voorleesklimaat te creëren en wat de rol is van de bibliotheek en ouders in deze samenwerking. Bovendien wordt ingegaan op de voordelen van het programma voor kinderen en op de praktische aspecten zoals trainingen voor medewerkers en het voorlees- en mediaplan.
Het voorleesklimaat in de kinderopvang speelt een essentiële rol in het BoekStart-programma. Kinderopvanginstellingen die BoekStart implementeren, zorgen voor een rijk aanbod van boeken en media die aansluiten bij de leeftijd en taalniveau van de kinderen. De aanwezigheid van een eigen voorleescoördinator in elke vestiging is een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Deze coördinator is een pedagogisch medewerker die een speciale training heeft gevolgd en verantwoordelijk is voor het organiseren van een divers boeken- en mediaportret, maar ook voor het leren van technieken om kinderen effectief te betrekken bij het voorlezen.
Bovendien ontvangen alle pedagogisch medewerkers op de peuterspeelscholen de training Betekenisvol voorlezen. Tijdens deze training leren medewerkers manieren om het taalniveau van de kinderen goed te benaderen en hoe ze kinderen kunnen betrekken in de verhalen. De training helpt hen bijvoorbeeld bij het creëren van een interactieve leesomgeving waarin kinderen zich betrokken voelen en hun eigen woorden kunnen gebruiken.
Samen met de bibliotheek wordt er per vestiging een voorlees- en mediaplan opgesteld. Dit plan bevat afspraken over het aanbod van boeken, activiteiten en het beleid rond leesbevordering. Het plan is gericht op het behoud van een consistente leesomgeving, zowel binnen de kinderopvang als in samenwerking met externe partijen zoals de bibliotheek.
De bibliotheek speelt een essentiële rol in het BoekStart-programma. Niet alleen wordt het boeken- en mediaportret in de kinderopvang ondersteund, maar de bibliotheek helpt ook ouders bij het starten van het leesavontuur van hun kind. Ouders worden aangemoedigd om samen met hun kind een abonnement bij de bibliotheek te nemen. Alle kinderen tot 18 jaar oud kunnen gratis lid worden via de website van de bibliotheek. Dit maakt het voor ouders gemakkelijker om hun kind op een jonge leeftijd te stimuleren tot het lezen en het verkennen van boeken.
BoekStart benadrukt de rol van ouders als belangrijke partner in de taalontwikkeling en leesbevordering van hun kind. Voorlezen is niet alleen een educatieve activiteit, maar ook een intiem moment tussen ouder en kind. Al vanaf de babyleeftijd is het belangrijk dat ouders hun kind regelmatig lezen voor. Het programma adviseert ouders om dagelijks te lezen voor, zodat kinderen op jonge leeftijd al vertrouwd raken met het leesritueel en het genieten van verhalen.
In Rijswijk is een samenwerking tussen Kinderopvang Morgen en de Bibliotheek aan de Vliet opgestart. Deze samenwerking is officieel getekend op 2 december 2024 door Gerard Hendriks van de bibliotheek en Tineke Onink van Kinderopvang Morgen. Het doel van deze samenwerking is om een inspirerende leesomgeving te creëren in de kinderopvang en te zorgen voor een betere toekomst van kinderen door het ondersteunen van hun taalontwikkeling vanaf jonge leeftijd.
Het BoekStart-programma biedt tal van voordelen voor kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers. Voor kinderen is het vooral een manier om op een spelenderwijze manier in contact te komen met boeken en taal. Het voorlezen stimuleert de spraak- en taalontwikkeling en verhoogt de concentratie. Kinderen die al vroeg worden blootgesteld aan boeken, hebben een grotere kans op een goede start op de basisschool. De visie van BoekStart sluit aan bij de visie van vroegschoolse educatie, waarin taalvaardigheid en leesplezier centrale aandachtspunten zijn.
In de kinderopvang van Kinderopvang Morgen wordt BoekStart geïntroduceerd op 13 peuterspeelscholen in Rijswijk. Hierbij zorgen de peuterspeelscholen samen met de bibliotheek voor een goed voorleesklimaat met steeds weer nieuwe boeken en media. Pedagogisch medewerkers lezen dagelijks voor en er is extra aandacht voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun taalontwikkeling. Daarnaast zijn er leuke voorleesactiviteiten die kinderen stimuleren tot interactie en betrokkenheid.
Om de kwaliteit van het voorleesklimaat in de kinderopvang te waarborgen, is het belangrijk dat pedagogisch medewerkers goed getraind zijn in het voorlezen. De training Betekenisvol voorlezen helpt hen bij het aanpassen van het voorlezen aan het taalniveau van de kinderen en het creëren van een interactieve leesomgeving. De training leert medewerkers bijvoorbeeld hoe ze kinderen kunnen meenemen in de verhalen en hoe ze hun eigen woorden kunnen gebruiken om beter te communiceren.
Daarnaast werkt de Bibliotheek met een leesconsulent die ondersteuning biedt aan kinderopvanginstellingen bij het implementeren van het BoekStart-programma. Deze consulent werkt samen met pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen, en regelmatig ook met andere professionals uit de jeugdgezondheid of welzijn. Een goede relatie met de gemeente en betrokken partners is belangrijk voor het neerzetten van een doorgaande leeslijn.
Ouders zijn een belangrijke partner in het BoekStart-programma. Het programma benadrukt dat ouders een actieve rol kunnen spelen in de taalontwikkeling en leesbevordering van hun kind. Voorlezen is niet alleen een educatieve activiteit, maar ook een intiem moment tussen ouder en kind. Al vanaf de babyleeftijd is het belangrijk dat ouders hun kind regelmatig lezen voor. Het programma adviseert ouders om dagelijks te lezen voor, zodat kinderen op jonge leeftijd al vertrouwd raken met het leesritueel en het genieten van verhalen.
Het BoekStart-programma helpt ouders bij het starten van het leesavontuur van hun kind. In de bibliotheek kunnen ouders boekentips krijgen en worden activiteiten georganiseerd voor jonge kinderen en hun ouders. In de kinderopvang kan het kind op een spelenderwijze manier leren lezen. Bij sommige boekhandels is het BoekStart-programma ook aanwezig, waar ouders vaak een korting kunnen krijgen op een leuk boekenplankje voor hun kind.
Het BoekStart-programma is niet alleen een ideale visie, maar ook een concrete praktische aanpak. In de kinderopvang wordt een voorleesklimaat gecreëerd met steeds weer nieuwe boeken en media. Pedagogisch medewerkers lezen dagelijks voor en er is extra aandacht voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun taalontwikkeling. Daarnaast zijn er leuke voorleesactiviteiten die kinderen stimuleren tot interactie en betrokkenheid.
Het programma maakt gebruik van een integrale bouwstenenaanpak voor leesbevordering. Deze aanpak is ontworpen door de Bibliotheek en helpt kinderopvanginstellingen bij het implementeren van het BoekStart-programma. De leesconsulent geeft hier uitvoering aan en werkt hiervoor samen met pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen. Een goede relatie met de gemeente en betrokken partners is belangrijk voor het neerzetten van een doorgaande leeslijn.
Het BoekStart-programma is een krachtige aanpak voor het ondersteunen van de taalontwikkeling en leesbevordering van jonge kinderen in de kinderopvang. Het programma is ontworpen als een samenwerking tussen kinderopvang, bibliotheken en ouders, en richt zich op het creëren van een rijk voorleesklimaat. Door het aanbod van trainingen voor pedagogisch medewerkers en het werken aan een voorlees- en mediaplan per vestiging, wordt de kwaliteit van het voorleesklimaat in de kinderopvang gegarandeerd.
Ouders spelen een essentiële rol in het programma, omdat het voorlezen niet alleen een educatieve activiteit is, maar ook een intiem moment tussen ouder en kind. Door het programma wordt aangemoedigd dat ouders samen met hun kind een abonnement bij de bibliotheek nemen, zodat kinderen al vanaf jonge leeftijd vertrouwd raken met boeken en lezen.
Het BoekStart-programma benadrukt de betekenis van leesplezier en taalontwikkeling vanaf jonge leeftijd en biedt kinderen een sterke basis voor hun toekomst. Door de samenwerking tussen kinderopvang, bibliotheken en ouders wordt een doorgaande leeslijn neergezet die kinderen helpt om op een spelenderwijze manier in contact te komen met boeken en taal.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet