logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Agrarische kinderopvang op de boerderij: groeiende trend, meerwaarde en uitdagingen

De agrarische kinderopvang op de boerderij is de afgelopen jaren een steeds populairdere vorm van kinderopvang geworden. Deze vorm van opvang biedt kinderen een unieke kans om in contact te komen met de natuur en dieren, terwijl het boerenbedrijf tegelijkertijd een extra inkomstenbron verkrijgt. In dit artikel bespreken we de toegenomen populariteit van agrarische kinderopvang, de voordelen voor kinderen en agrariërs, de uitdagingen bij opzetten van zo’n opvang, en de rol van de overheid in het faciliteren van deze ontwikkeling.

Agrarische kinderopvang: groei en impact

De agrarische kinderopvang is in de afgelopen jaren fors gegroeid. In 2007 waren er in Nederland nog maar twintig agrarische bedrijven met een kinderopvang, terwijl het aantal inmiddels is gestegen tot 263. Volgens de belangenorganisatie LTO Noord is de omzet van deze sector gestegen van 4 miljoen naar 115 miljoen euro per jaar. Deze groei is te verklaren door de toegenomen vraag van ouders naar kinderopvang die zich afbeelt van de stadsomgeving en gericht is op de natuur.

De opvang vindt meestal op het erf van het agrarische bedrijf plaats, waar kinderen onder begeleiding van opgeleid personeel kunnen spelen, leren en ontdekken. De kinderen zijn dagelijks in contact met dieren, planten en de seizoensgebonden werkzaamheden van het bedrijf. Dit biedt kinderen een rijke leefomgeving waarin ze de natuur en de landbouw leren kennen.

Voordelen voor kinderen

Een agrarische kinderopvang biedt kinderen een aantal unieke voordelen ten opzichte van traditionele kinderopvangen in stedelijke of woonwijkomgevingen.

Een van de belangrijkste voordelen is de toegang tot de buitenruimte. Kinderen spelen vrij in een natuurlijke omgeving, met heuveltjes, grasvelden, zandbakken en verstopplekken. Hierdoor ontwikkelen ze hun motoriek, fantasie en sociaal gedrag. Volgens de kinderopvang Boer & Zus is “slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”. Kinderen worden gestimuleerd om vies te worden en de natuur volledig te verkennen, wat een natuurlijke speelervaring biedt zonder standaard speeltoestellen.

Daarnaast leren kinderen in deze opvangvorm de waarde van de natuur en de landbouw. Ze leren bijvoorbeeld eitjes rapen in de kippenren, aardbeien plukken in de moestuin of bezoek brengen aan de koeienstal. Hierdoor ontwikkelen kinderen bewustwording van de oorsprong van voedsel en het belang van het verzorgen van de natuur.

Ook is er ruimte voor rust en reflectie. Op boerenbedrijven zijn er vaak wilgenhutjes of schuilplaatsen waar kinderen zich kunnen terugtrekken wanneer ze rust nodig hebben. Dit biedt een uitgebalanceerde leefomgeving waarin kinderen zowel kunnen bewegen als rusten.

Voordelen voor agrariërs

Voor agrariërs biedt een kinderopvang op het erf een waardevolle aanvulling op hun bedrijfsvoering. Deze opvang vormt een extra inkomstenbron, wat in een tijd van economische onzekerheid en regelgeving rondom stikstof en agrarische subsidies van belang is. Bovendien stelt de opvang een manier voor om beter verbonden te blijven met de omgeving en de samenleving.

Melkveehouder Aart Verweij uit Leusden wilde naast zijn bedrijf ook een kinderopvang starten. Volgens Verweij is dit een manier om naast de landbouw ook contact te blijven met mensen en de jonge generatie. Het opzetten van een kinderopvang op het erf kan bovendien helpen bij de duurzaamheid van het agrarische bedrijf. Zoals boer Bas van den Berg uit Schipluiden zegt: “Ik wil dat mijn boerderij over twintig jaar ook nog bestaat, dan moet je er iets naast gaan doen.”

Uitdagingen bij opzetten van agrarische kinderopvang

Hoewel agrarische kinderopvang veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen bij het opzetten van zo’n opvang. Een van de belangrijkste uitdagingen is het juridische kader. Agrariërs moeten een vergunning aanvragen om kinderopvang te mogen geven op hun erf, wat vaak een lang en complex proces is. In het voorbeeld van Verweij duurde het jaren voordat de gemeente akkoord ging met de aanvraag voor de parkeerweide van de buitenschoolse opvang. Ook is er vaak een aanvraag nodig voor ontheffing van flora- en fauna-wetgeving, zoals in het geval van een uilennest op de boerderij.

Daarnaast kan de locatie van een agrarische kinderopvang een uitdaging vormen. Agrarische bedrijven staan vaak niet in directe buurt van woonwijken, wat betekent dat ouders verder moeten reizen voor de opvang. Echter, zoals uit het voorbeeld van Boerderij de Zonnestraal in Flevoland blijkt, is de vraag naar agrarische opvang zo groot dat ouders bereid zijn om zelfs 20 kilometer te rijden voor deze unieke opvangvorm.

Rol van de overheid en regelgeving

De overheid speelt een belangrijke rol bij het faciliteren van agrarische kinderopvang. In gesprekken met de Vereniging van Agrarische Kinderopvang (VAK) en de Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) probeert de overheid belemmerende regelgeving weg te nemen. Ministers Van Gennip en Adema hebben aangegeven dat ze in gesprek zijn met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om te kijken hoe de juridische kaders voor agrarische kinderopvang kunnen worden gemakkelijker gemaakt.

De ministerieën hebben ook aangegeven dat de belangenorganisaties en de overheid samenwerken aan de sectortafel Multifunctionele landbouw van het Landbouwakkoord. In deze samenwerking wordt gezocht naar oplossingen voor de huidige belemmeringen, zoals het aanpassen van bouw- en milieuwetgeving. Ondertussen zijn er al enkele voorbeelden van gemeenten die sneller toestemming geven voor agrarische kinderopvang, zoals in de regio Leusden en Amersfoort.

Conclusie

Agrarische kinderopvang op de boerderij is een groeiende trend die veel voordelen biedt voor kinderen, ouders en agrariërs. Voor kinderen betekent deze vorm van opvang een rijke leefomgeving waarin ze de natuur kunnen verkennen en leren. Voor agrariërs is het een extra inkomstenbron en een manier om verbonden te blijven met de samenleving. Toch zijn er ook uitdagingen, zoals juridische kaders en locatieproblemen, die opgelost moeten worden om de groei van deze opvangvorm te faciliteren.

De overheid en regelgeving spelen een sleutelrol in het verder uitbreiden van agrarische kinderopvang. Door samenwerking tussen agrariërs, kinderopvanginstellingen en overheden kan deze vorm van opvang blijven groeien en zich verder ontwikkelen. In het licht van de huidige groei en vraag naar agrarische kinderopvang is het duidelijk dat deze opvangvorm een waardevolle bijdrage levert aan zowel de kinderopvangsector als de agrarische sector.

Bronnen

  1. Buitenruimte - Kinderopvang Boer & Zus
  2. Een kinderopvang op de boerderij biedt kansen voor agrariërs in de regio
  3. Kinderopvang op boerderij razend populair: 'Kinderen ontdekken hier de natuur'
  4. Kinderopvang bij boer en tuinder in trek
  5. Antwoorden op kamervragen over kinderopvang bij boer

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven