logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De discussie over gratis kinderopvang: argumenten tegen en de impact op kwaliteit, gelijkheid en arbeidsdeelname

De discussie over de invoering van gratis kinderopvang is in Nederland een centraal thema in de politiek en maatschappij. Het kabinet-Rutte IV wil de kinderopvang in stappen brengen tot bijna volledig gratis, onder andere om kansengelijkheid te bevorderen en jonge ouders meer mogelijkheden te geven om aan het werk te gaan. Tegelijkertijd zijn er ook sterke tegenargumenten vanuit verschillende hoeken. Deze artikel geeft een overzicht van de hoofdargumenten tegen gratis kinderopvang, met nadruk op kwaliteit van de opvang, sociale en economische effecten, en de impact op de positie van ouders.

Kwaliteitsvraagstukken

Een van de belangrijkste zorgen die uitgesproken worden tegen gratis kinderopvang is de mogelijke afname van de kwaliteit. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang is er het gevaar dat een stelsel waarin de opvang volledig of bijna volledig betaald wordt door de overheid, leidt tot een afname van de betrokkenheid van ouders. Deze organisatie, die commerciële kinderopvang vertegenwoordigt, betoogt dat ouders nu nog financiële belangen hebben die hen ertoe aanzet om goed te participeren in de keuze van de opvang en om actief betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kind. In een systeem waarin de opvang volledig gratis is, zou dit volgens hen kunnen veranderen.

Daarnaast wijst het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport op het gevaar van een groeiende vraag naar kinderopvang die de huidige aanbod niet kan volgen. Dit zou kunnen leiden tot langer wachttijden, grotere groepen en minder individuele aandacht voor kinderen. Loes Ypma van de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang benadrukt juist dat het nu een probleem is dat kinderen uit minder voordelige gezinnen vaak helemaal niet in de kinderopvang zitten, wat hun ontwikkeling negatief beïnvloedt. Zij pleit voor gratis opvang als een basisvoorziening, die ook voor die kinderen een positieve impact heeft. Toch is er in andere landen, zoals Canada, geconstateerd dat kinderen uit minder voordelige omstandigheden niet altijd het meeste baat hebben bij gratis opvang. Sommige studies wijzen er zelfs op dat deze kinderen in sommige gevallen agressieerder of angstiger worden, wat wijst op de complexiteit van het vraagstuk.

Impact op arbeidsdeelname en de economie

Een ander belangrijk argument tegen gratis kinderopvang is de vraag of het effectief leidt tot meer arbeidsdeelname van jonge ouders, vooral vrouwen. Het CPB concludeerde in een recente studie dat het verwachten dat ouders bij gratis kinderopvang meer gaan werken, niet realistisch is. Volgens het bureau is het juist zo dat ouders, vooral vrouwen, met gratis opvang minder geïnteresseerd zijn in extra werktijden, omdat het financiële druk niet meer is. De motivatie om extra uren te werken kan dus afnemen.

Loes Ypma wijst echter op het feit dat jonge ouders vaak klem zitten in een systeem dat het voor hen ingewikkeld maakt om te werken. Volgens haar is het probleem niet dat ouders niet willen werken, maar dat de huidige structuur hen daar niet in ondersteunt. Zij benadrukt dat gratis opvang een ontlastende functie kan hebben en jonge ouders de mogelijkheid biedt om te werken zonder dat het financieel onbetaalbaar is. Toch blijft de vraag of deze verwachtingen realistisch zijn, gezien de CPB-studie die het tegendeel stelt.

Een andere kritische kant van het argument is de hoge kost. Het kabinet schat dat de invoering van bijna gratis kinderopvang jaarlijks ongeveer 6,5 miljard euro zal kosten. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) betoogt dat dit een zware belasting is voor de overheidsbegroting en dat het niet leidt tot de gewenste effecten. Volgens SCP-onderzoeker Anne Roeters leidt de regeling tot weinig of geen verbetering van de kansengelijkheid voor kinderen en heeft het ook geen significante impact op de arbeidsdeelname van ouders. Dit is een zeldzame kritiek van het SCP op een regeringsmaatregel.

Sociale ongelijkheid en segregatie

Een ander belangrijk punt van discussie is de vraag of gratis kinderopvang werkelijk bijdraagt aan sociale gelijkheid. Loes Ypma benadrukt dat kinderen uit minder voordelige gezinnen nu vaak niet in de kinderopvang zitten, wat hun ontwikkeling negatief beïnvloedt. Zij betoogt dat gratis opvang zou leiden tot meer gelijkheid, omdat arme gezinnen dan ook toegang hebben tot een goede speel- en leeromgeving. Tegelijkertijd waarschuwt het SCP dat gratis kinderopvang juist kan leiden tot meer segregatie, omdat ouders in hogere inkomensgroepen beter in staat zijn om te kiezen voor een hogere kwaliteit van opvang, terwijl arme gezinnen mogelijk gedwongen worden om te accepteren wat beschikbaar is. Dit zou kunnen leiden tot een verdieping van kansenongelijkheid, in plaats van het juist te verminderen.

Het kabinet-Rutte IV streeft juist naar meer gelijkheid en wil dat kinderen ongeacht hun achtergrond dezelfde kansen krijgen. Echter, zoals het SCP benadrukt, is het onwaarschijnlijk dat dit doel bereikt wordt met een systeem waarin de kwaliteit per wijk kan variëren. Het is mogelijk dat arme gezinnen juist minder kansen krijgen, omdat ze niet in staat zijn om te kiezen voor de beste opvanglocaties. Dit is een belangrijke kritiek die niet van de lucht is, aangezien er reeds sprake is van segregatie in de huidige kinderopvangsector.

De rol van ouders en de opvoeding

De rol van ouders in de opvoeding van hun kind is een ander belangrijk thema in de discussie. De Brancheorganisatie Kinderopvang benadrukt dat ouders in een gratis opvangsysteem minder betrokken kunnen worden, omdat ze financieel geen belangen meer hebben. Volgens hen is het belangrijk dat ouders een financiële investering doen in de opvang van hun kind, omdat dat de betrokkenheid versterkt. In tegenstelling daarmee wijst Loes Ypma op het feit dat ouders ook nu al niet minder betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind, zelfs als het basisonderwijs gratis is. Zij benadrukt dat ouders hun kinderen blijven betrekken, ook zonder financiële bijdrage.

Een ander aspect is de vraag of gratis opvang de verdeling van zorgtaken in het gezin verandert. Volgens D66 en andere partijen zou gratis opvang bijdragen aan een gelijkere verdeling van de zorgtaken in het gezin. Vrouwen zouden meer werken en mannen zouden meer zorgnemingen overnemen. Tegelijkertijd is er ook twijfel over of dit effectief gebeurt. Het CPB benadrukt dat de verwachting dat vrouwen meer zullen werken bij gratis opvang, niet realistisch is. De motivatie om extra uren te werken kan afnemen, omdat de financiële druk niet langer is.

Conclusie

De discussie over gratis kinderopvang is complex en betreft meerdere aspecten, waaronder kwaliteit van de opvang, sociale gelijkheid, arbeidsdeelname en de rol van ouders in de opvoeding. Aan beide kanten worden sterke argumenten gevoerd. De Brancheorganisatie Kinderopvang benadrukt het gevaar van kwaliteitsverlies en minder betrokkenheid van ouders, terwijl partijen zoals D66 en organisaties als WomenInc pleiten voor een systeem dat sociale gelijkheid bevordert en jonge ouders meer mogelijkheden biedt om aan het werk te gaan. Het CPB en SCP voelen echter twijfels over de effectiviteit van gratis opvang in termen van arbeidsdeelname en gelijkheid, en wijzen op de hoge kosten en het risico van segregatie.

Hoewel er geen eenduidige oplossing is, blijft de discussie over gratis kinderopvang een belangrijk thema in de maatschappij. Het is duidelijk dat er zowel positieve als negatieve aspecten zijn aan de invoering van een systeem waarin kinderopvang voor alle gezinnen betaalbaar is. Wat wel duidelijk is, is dat het huidige systeem niet volledig werkt voor alle gezinnen en dat er behoefte is aan verbetering.

Bronnen

  1. Loes Ypma in Volkskrant: Gratis kinderopvang maakt een einde aan segregatie en ongelijkheid
  2. Kinderopvang: prijsspel op wijkniveau
  3. Gratis kinderopvang: kwaliteit en kabinet
  4. Vijf redenen waarom D66 gratis kinderopvang wil
  5. Gratis kinderopvang zorgt niet voor meer, maar juist voor minder gelijke kansen voor arme kinderen, waarschuwt SCP

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven