logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Activiteitenaanbod in kinderopvang: Ontwikkeling, vrijheid en structuur

Het activiteitenaanbod in kinderopvanginstellingen speelt een centrale rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Het gaat niet alleen om speelplezier, maar ook om een bewuste en gestructureerde aanpak die gericht is op sociaal-emotionele, motorische, cognitieve en taalontwikkeling. In het kader van kinderopvang – zowel voor- en vroegschoolse opvang als buitenschoolse opvang – worden activiteiten georganiseerd die kinderen in staat stellen zich op een natuurlijke, speelse manier te ontwikkelen. Hierbij speelt ook de leeftijd van de kinderen een belangrijke rol, evenals de samenwerking met scholen en ouders.

Spelend leren in voor- en vroegschoolse opvang

In veel peuteropvanglocaties wordt gewerkt met een programma op basis van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Dit programma richt zich op het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen via thema’s zoals "je lichaam" of "zomer". Binnen deze thema’s worden kinderen uitgedaagd aan activiteiten die gericht zijn op verschillende ontwikkelingsgebieden, waaronder sociaal-emotionele ontwikkeling, bewegingsontwikkeling en taalontwikkeling. De activiteiten zijn opgebouwd om kinderen te begeleiden in hun leren en groeien, waarbij taal als basisfunctie centraal staat.

In deze opvanglocaties is het doel om de overstap naar de basisschool zo soepel mogelijk te maken. Hierbij wordt samenwerking met de school gepleegd, zodat de kinderen al eerder vertrouwd raken met de structuur en het leergedrag die in de schoolomgeving gelden. Bijvoorbeeld wordt er aandacht besteed aan het leren volgen van richtlijnen, het samenwerken in groepen en het opbouwen van vriendschappen.

Daarnaast zijn er ook zogenaamde PeuterPlus-groepen, waarin kinderen die extra aandacht nodig hebben persoonlijker begeleiding krijgen. In deze groepen wordt extra zorg besteed aan het bevorderen van de zelfstandigheid, het leren van sociale vaardigheden en het opbouwen van vertrouwen in zichzelf en anderen.

Activiteiten in de buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang (BSO) richt zich op kinderen van 4 tot 12 jaar en biedt een aanbod dat tijdens schooltijd en in de schoolvakanties beschikbaar is. Hier kunnen kinderen in een groep van maximaal achttien kinderen terecht en doen zij dingen die ze thuis ook in hun vrije tijd doen, zoals eten, drinken, spelen, lezen of knutselen. De opvang vindt meestal plaats in een huiselijke omgeving en kan worden aangeboden door kinderdagverblijven of in samenwerking met scholen.

Een belangrijk aspect van buitenschoolse opvang is de vrijheid die kinderen daarbij krijgen. Kinderen stellen namelijk waarde toe aan het kunnen kiezen wat ze willen doen en met wie ze dat doen. Vooral oudere kinderen (vanaf 9 jaar) stellen bovendien deelname aan activiteiten waarbij ze autonomie kunnen uitoefenen en zonder direct toezicht van volwassenen zelfstandig dingen kunnen ondernemen.

Tegelijkertijd wordt er binnen de buitenschoolse opvang ook aandacht besteed aan het aanbod van uitbreidende activiteiten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om sport, kunstprojecten of creatieve workshops. Deze activiteiten moeten afgestemd zijn op de leeftijd en de ontwikkelingsfase van de kinderen. De opvanginstellingen moeten ook rekening houden met de werktijden van ouders en samenwerken met scholen om activiteiten aan te bieden die goed passen in de agenda van kinderen en gezinnen.

De rol van de beroepskracht in het activiteitenaanbod

Volgens het Besluit kwaliteit kinderopvang (artikel 2.2.11) moet de beroepskracht kinderen ondersteunen in hun interacties, het voorkomen en oplossen van conflicten, en het opbouwen van sociale vaardigheden. Buiten het sociale aspect is er ook aandacht voor het leren van normen en waarden in de samenleving. Dit gebeurt op een speelse manier, waarbij kinderen worden uitgedaagd om zich bewust te worden van respect, participatie en samenwerking.

De beroepskracht speelt hierin een centrale rol. Hij of zij moet kinderen begeleiden in hun ontwikkeling, maar ook een veilige en gestructureerde omgeving bieden. Dit is belangrijk voor de emotionele veiligheid van kinderen, die hierdoor beter in staat zijn om zich te ontwikkelen en zich te ontplooien.

De beroepskracht moet ook zorgen voor een passende inrichting van de speelruimtes, zowel binnen als buiten. Voor de binnenspeelruimte geldt bijvoorbeeld dat er ten minste 3,5 m² bruto oppervlakte beschikbaar moet zijn per kind. Daarnaast moet de inrichting afgestemd zijn op de leeftijd van de kinderen en het pedagogisch beleid van de instelling. In geval van tekortschieten kan er sprake zijn van sancties, zoals een bestuurlijke boete of verwijdering uit het landelijk register van kinderopvang.

Vrijheid en structuur in combinatie

Hoewel kinderen in de buitenschoolse opvang vrijheid in hun keuzes ervaren, is er ook sprake van structuur. Deze structuur is nodig om kinderen te ondersteunen in hun leren en groeien. Bijvoorbeeld worden er duidelijke regels vastgelegd over het gedrag, het respecteren van anderen en het naleven van afspraken. Deze regels zijn bedoeld om kinderen te leren omgaan met normen en waarden, zodat ze in staat zijn om zich later beter aan te passen aan de maatschappij.

Bij het opstellen van deze regels wordt rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen en hun ontwikkelingsfase. Jongere kinderen hebben bijvoorbeeld meer structuur nodig dan oudere kinderen. Bij oudere kinderen is het doel om hun autonomie te stimuleren, terwijl tegelijkertijd zorg wordt genomen voor een veilige en gestructureerde omgeving.

Samenwerking met scholen en ouders

Een succesvolle kinderopvang houdt ook rekening met de samenwerking met scholen en ouders. Deze samenwerking is vooral belangrijk in het kader van het aanbod van activiteiten. Bijvoorbeeld kan de buitenschoolse opvang afgestemd worden op de activiteiten die op school worden aangeboden. Dit helpt kinderen bij het verwerken van wat ze op school leren en maakt het leerproces meer gevarieerd en beter aansluitend.

Daarnaast is er ook aandacht voor de werktijden van ouders. Deze moeten immers de opvangtijden van de kinderen zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan hun eigen werk. Een nauwere samenwerking tussen opvanginstellingen en scholen kan hiervoor goede oplossingen bieden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld opvangtijden die afgestemd zijn op de werktijden van ouders of het aanbod van uitgebreidere activiteiten die aansluiten bij de schoolagenda.

Conclusie

Het activiteitenaanbod in kinderopvanginstellingen speelt een essentiële rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Of het nu gaat om voor- en vroegschoolse opvang of buitenschoolse opvang, het aanbod moet afgestemd zijn op de leeftijd, de ontwikkelingsfase en de wensen van de kinderen. Daarnaast is er sprake van een balans tussen vrijheid en structuur, die beide belangrijk zijn voor de emotionele veiligheid en de sociale groei van kinderen.

Een goede opvang houdt rekening met de samenwerking met scholen en ouders, zodat kinderen in een gestructureerde omgeving kunnen groeien en leren. De beroepskrachten in deze instellingen spelen een centrale rol in het begeleiden van kinderen en het aanbieden van een passend en uitdagend activiteitenaanbod. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met wettelijke regelgeving en kwaliteitsborging, zoals het verplichte minimum aan speeloppervlakte per kind.

Door een duidelijk en passend aanbod te bieden, draagt kinderopvang bij aan de ontwikkeling van kinderen en hun toekomstige sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden.

Bronnen

  1. Kanteel - Peuteropvang
  2. Expertisecentrum Kinderopvang - Buitenschoolse opvang
  3. Lokale regelgeving - Wet kinderopvang
  4. Expertisecentrum Kinderopvang - BSO

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven