logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Multiculturele activiteiten in de kinderopvang: Aanbod en praktijk voor een inclusieve groei

Diversiteit en inclusie zijn essentiële thema’s in de kinderopvang. Kinderen zijn in een fase van ontwikkeling waarin ze nieuwsgierig zijn, leren door te doen en zich aanpassen aan hun omgeving. In deze omgeving speelt de opvang een cruciale rol bij het introduceren van verschillende culturen, achtergronden en persoonlijke kenmerken. Het aanbod van multiculturele activiteiten helpt niet alleen kinderen om hun eigen identiteit te ontdekken, maar ook om respect te leren voor de verschillen van anderen.

In de kinderopvang kan diversiteit zowel op expliciete als impliciete manier worden verweven in de dagelijkse praktijk. Dit gebeurt door bewuste keuzes in lesmateriaal, speelactiviteiten, thema’s en interacties met ouders en medewerkers. In dit artikel worden praktische manieren en aanbevelingen uitgelicht, zoals vermeld in bronnen en praktijkgerichte tips, om kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van diversiteit en inclusie.

Multiculturele activiteiten: Betekenissen en toepassingen

Multiculturele activiteiten zijn activiteiten die aandacht besteden aan de vele vormen van diversiteit. Deze kunnen variëren van het koken van gerechten uit verschillende landen tot het luisteren naar verhalen over andere culturen. Het gaat erom om kinderen een ervaringsruimte te bieden waarin ze leren dat verschillen normaal en gewenst zijn.

Praktische tips voor kinderopvangen

Een aantal praktische tips is opgenomen in de bronnen. Deze tips zijn uitgewerkt en kunnen direct in de praktijk worden toegepast:

  1. Betrek ouders en betrokken personen bij activiteiten
    Als een ouder of andere betrokken persoon een specifieke culturele of religieuze activiteit kan aanbieden, zoals buikdansen of trommelen, kan dat een waardevolle ervaring worden voor de kinderen. Dit maakt de activiteit dichter bij de kinderen en helpt hen om de culturele inhoud beter te begrijpen.

  2. Diverse speelomgevingen creëren
    In de speelomgeving kunnen poppen met verschillende huidskleuren, boekjes over stoere meiden of vaders die het huishouden doen, worden opgenomen. Ook een hoek met herkenbare religieuze symbolen, zoals een gebedskleedje of een menora, kan een uitnodiging zijn voor gesprekken over geloof en traditie.

  3. Activiteiten met keuzes en interactie
    Kinderen kunnen bijvoorbeeld gekleurde vakken kiezen (blauw of rood) en activiteiten uitkiezen zoals rolschaatsen of fietsen, tekenen of knutselen, appel of peer. Door activiteiten te organiseren waarin kinderen kiezen en groeperen op basis van voorkeuren, ontwikkelen ze bewustzijn voor overeenkomsten en verschillen.

  4. Lesmateriaal en boeken met diversiteit
    Het gebruik van kinderboeken en schoolboeken die kinderen van verschillende huidskleuren en culturen bevatten, draagt bij aan een inclusieve leeromgeving. Zo leren kinderen op jonge leeftijd dat er veel verschillende gezichten en culturen bestaan in de wereld.

  5. Cultuur- en religieuze feestdagen in het curriculum
    Aandacht besteden aan culturele feestdagen zoals Ramadan of Diwali, helpt kinderen om deze tradities te begrijpen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld het verbreken van het vasten tijdens Ramadan te demonstreren of kleurrijke verhalen te vertellen over Diwali.

  6. Ervaringen en ontdekkingen met de kinderen
    Kinderen leren het beste door zelf te doen. Reizen naar andere landen, het lezen van boeken over andere culturen of het koken van gerechten uit andere landen zijn manieren om culturele diversiteit te beleven en te leren.

  7. Diversiteit op de kaart zetten
    Als er in de kinderopvang weinig aandacht is voor diversiteit, is het belangrijk om dit te signaleren. Pedagogisch medewerkers kunnen dit aan kaarten in beleid, thema’s, materialen en intakeprocedures.

Aandacht voor seksuele geaardheid, gezinssituatie en beperkingen

Diversiteit gaat niet alleen om huidskleur of religie, maar ook om seksuele geaardheid, gezinssituatie en beperkingen. Het is van belang om kinderen bewust te maken dat iedereen in de maatschappij erbij hoort, ongeacht hun persoonlijke kenmerken. Dit kan worden verweven in activiteiten waarin het begrip inclusie centraal staat.

Inclusie in de praktijk

Inclusie betekent dat iedereen, ongeacht hun achtergrond, deel kan nemen aan de activiteiten en zich zinvol kan voelen. Dit kan worden ondersteund door bijvoorbeeld een speelhoek te creëren waarin kinderen met beperkingen even goed kunnen spelen als andere kinderen. Ook het betrekken van gezinnen met verschillende opvoedingsstijlen of gezinssituaties in de activiteiten draagt bij aan een inclusieve sfeer.

Gesprekken over diversiteit

Een van de belangrijkste manieren om kinderen bewust te maken van diversiteit is door gesprekken. Bijvoorbeeld over een gebedskleedje of een Joodse kandelaar kan een gesprek ontstaan over religie en traditie. Dit helpt kinderen om te leren dat verschillen normaal zijn en dat ze samen kunnen leren van elkaar.

Multiculturele activiteiten tijdens vakantie en thuis

Multiculturele activiteiten hoeven niet alleen in de kinderopvang te plaatsvinden. Ze kunnen ook thuis of tijdens vakantie worden uitgevoerd. Reizen naar andere landen, het lezen van boeken over andere culturen, het koken van gerechten uit andere landen of het bezoeken van musea die zich richten op culturele diversiteit zijn manieren om deze activiteiten uit te breiden.

Een aantal activiteiten is uitgewerkt in bronnen:

  • Reizen naar andere landen
    Reizen biedt kinderen de mogelijkheid om andere culturen te ontdekken. Ze kunnen bijvoorbeeld leren over eten, tradities en talen van andere landen.

  • Lezen over andere culturen
    Kinderboeken en verhalen over andere culturen zijn een eenvoudige manier om kinderen bewust te maken van de diversiteit in de wereld.

  • Koken van gerechten uit andere landen
    Het koken van gerechten uit andere landen is een leuke en interactieve manier om kinderen te leren over andere culturen.

  • Bezoek aan musea of culturele instellingen
    Musea en culturele instellingen bieden kinderen de mogelijkheid om te leren over andere culturen en tradities.

  • Multiculturele werkbladen
    Werkbladen die gericht zijn op culturele diversiteit zijn een nuttig hulpmiddel om kinderen te leren over andere culturen.

Betekenissen van multiculturele activiteiten voor kinderen

Multiculturele activiteiten hebben een aantal belangrijke betekenissen voor kinderen:

  • Bewustzijn en respect voor verschillen
    Door multiculturele activiteiten leren kinderen dat verschillen normaal zijn en dat ze respect moeten tonen voor anderen.

  • Ontdekken van eigen identiteit
    Multiculturele activiteiten helpen kinderen om hun eigen identiteit te ontdekken. Ze leren dat ze deel uitmaken van een wereld met veel verschillende culturen en tradities.

  • Vertrouwen in zichzelf en anderen
    Door multiculturele activiteiten leren kinderen vertrouwen op zichzelf en anderen. Ze leren dat ze samen kunnen leren van elkaar.

  • Openheid en nieuwsgierigheid
    Multiculturele activiteiten helpen kinderen om open te blijven voor nieuwe ervaringen en ideeën. Ze leren dat het leren over andere culturen leuk en interessant kan zijn.

Conclusie

Multiculturele activiteiten zijn een belangrijk onderdeel van de kinderopvang. Ze helpen kinderen om bewust te worden van diversiteit en inclusie en om respect te leren voor verschillen. Door praktische tips en activiteiten te implementeren, kunnen kinderopvangen een inclusieve omgeving creëren waarin kinderen leren van elkaar en zich zinvol kunnen voelen. Het betrekken van ouders en betrokken personen, het gebruik van diverse materialen en het organiseren van activiteiten die gericht zijn op culturele diversiteit zijn manieren om kinderen bewust te maken van de diversiteit in de wereld. Door deze activiteiten te implementeren, kunnen kinderopvangen een belangrijke bijdrage leveren aan de opvoeding van een nieuwe generatie die open staat voor verschillen en respect heeft voor anderen.

Bronnen

  1. Diversiteit op school – hoe ontdek je hoe divers de school in de buurt is?
  2. Diversiteit en inclusie in de kinderopvang
  3. 7 tips voor multiculturele activiteiten met je kind(eren)

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven