logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Aanvullend Bewijs voor Werk in de Kinderopvang: Wat Betekent Dit en Hoe Werkt het?

In de kinderopvangsector zijn er sinds enkele jaren duidelijke kwalificatieregels ingevoerd om ervoor te zorgen dat pedagogisch personeel het juiste niveau aan kennis en vaardigheden heeft. Een van de belangrijkste onderdelen in deze regelgeving is het zogenaamde "aanvullend bewijs". Voor sommige medewerkers is dit een vereiste om te mogen werken in de kinderopvang, terwijl het voor anderen mogelijk niet nodig is. In dit artikel leggen we uit wat het aanvullend bewijs inhoudt, wanneer het nodig is en hoe het te behalen is. De informatie is gebaseerd op de huidige regels en richtlijnen zoals deze zijn vastgelegd in de branche.

Wat is een aanvullend bewijs?

Een aanvullend bewijs is een extra opleiding of scholing die een medewerker moet volgen in aanvulling op een diploma. Het doel van dit aanvullend bewijs is om ervoor te zorgen dat medewerkers in de kinderopvang over het benodigde pedagogische kennisniveau beschikken om kinderen van 0 tot 13 jaar effectief te ondersteunen. Het aanvullend bewijs moet opgenomen zijn in een lijst van erkende scholingen die door de sector zijn goedgekeurd. Het is belangrijk om te weten dat het aanvullend bewijs afhankelijk is van het soort diploma dat iemand heeft en op welk niveau dit diploma valt binnen de kwalificatiestructuur van de kinderopvangsector.

Categorieën en groepen

Het aanvullend bewijs valt in twee hoofdcategorieën: categorie A2 en categorie B2. Het verschil tussen deze categorieën ligt in de functie die de medewerker vervult.

Categorie A2: Pedagogisch professional

Een aanvullend bewijs conform categorie A2 is nodig voor medewerkers die als pedagogisch professional werken in de dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Deze categorie is weer verdeeld in vier groepen, afhankelijk van het niveau van het diploma. De lijst met aanvullende bewijzen per groep is beschikbaar via de relevante websites van de brancheorganisaties. Het is mogelijk dat een diploma direct kwalificeert voor werken in de buitenschoolse opvang, waardoor geen aanvullend bewijs nodig is.

Categorie B2: Pedagogisch medewerker

Een aanvullend bewijs conform categorie B2 is nodig voor medewerkers die werken als pedagogisch medewerker in de buitenschoolse opvang. Ook voor deze categorie bestaat een lijst met erkende scholingen. De keuze van een specifieke scholing is vrij, zolang deze opgenomen is in de lijst. Het is aan te raden om een scholing te kiezen die het beste aansluit bij de persoonlijke situatie en werkcontext van de medewerker.

Overgangsregeling en vervallen diploma’s

Het is mogelijk dat een medewerker al werkte op basis van een vervallen diploma. In dat geval kan een overgangsregeling van toepassing zijn. Als de medewerker aan de voorwaarden van deze overgangsregeling voldoet, is het aanvullend bewijs mogelijk niet nodig. Het is daarom belangrijk om de regels van de overgangsregeling goed te begrijpen en eventueel professionele begeleiding in te huren om te bepalen of deze van toepassing is.

Extra eisen voor werken met 0-jarigen

Per 1 januari 2025 is er een extra eis ingevoerd voor medewerkers die werken met 0-jarigen. Naast het normale kwalificatiebewijs moet deze groep bewijzen dat zij een goedgekeurde scholing hebben gevolgd die door de Cao-partijen is erkend. Deze scholing kan bijvoorbeeld bestaan uit een certificaat, diploma of studiepuntenoverzicht. Meer informatie over de goedgekeurde scholingen is beschikbaar via de officiële websites van de kinderopvangsector.

Aanvullende eisen voor pedagogisch medewerkers in voorschoolse educatie

Pedagogisch medewerkers die werken in voorschoolse educatie (VE) moeten aan extra eisen voldoen. Naast een kwalificerend diploma is er ook een specifieke VE-scholing nodig. Deze scholing kan bijvoorbeeld bestaan uit één module van een beroepsopleiding op niveau MBO-3 of een scholing die minstens 12 dagdelen duurt en specifiek is gericht op het werk in de voorschoolse educatie. Daarnaast is er ook een taaleis voor deze functie. De taalniveau-eisen zijn vastgelegd in de regels van de sector en kunnen worden aangetoond met behulp van een officieel taalniveaubewijs.

Hoe kies je een geschikte scholing?

Als een medewerker een aanvullend bewijs nodig heeft, is het belangrijk om de juiste scholing te kiezen. De keuze van een scholing kan vrij worden gemaakt zolang deze opgenomen is in de lijst met erkende scholingen. Het is aan te raden om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Relevantie van de inhoud: Kiest u voor een scholing die aansluit bij uw werkplek en de doelen die u wilt behalen?
  • Duur en tijdsinvestering: Hoeveel tijd kost de scholing en is dit haalbaar binnen uw werk- en levenssituatie?
  • Begeleiding en ondersteuning: Wordt u tijdens de scholing begeleid en is er een coach of mentor beschikbaar?
  • Praktijkgerichtheid: Biedt de scholing ook praktische opdrachten of is het vooral theoretisch?

Aanvullend bewijs in de praktijk

Het aanvullend bewijs is niet alleen een formele vereiste, maar ook een kans voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen in de kinderopvangsector. In de praktijk betekent het aanvullend bewijs dat medewerkers:

  • Online modules doorlopen om theorie te leren;
  • Praktische opdrachten uitvoeren;
  • Een portfolio opbouwen om te laten zien wat ze hebben geleerd;
  • Begeleiding ontvangen van een coach;
  • Samenwerken met andere medewerkers om ervaring te delen en te leren van elkaar.

Een voorbeeld van zo’n traject is het leer-werktraject dat wordt aangeboden door CompaNanny. Hierin werkt de medewerker minimaal 16 uur per week op een locatie en volgt tegelijkertijd een online scholing van ongeveer 40 uur. Na afronding ontvangt de medewerker het aanvullend bewijs en is er ook direct een baan op een locatie gegarandeerd.

Aanvullend bewijs op kosten van werkgever

In sommige gevallen wordt het aanvullend bewijs op kosten van de werkgever aangeboden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij KindeRdam kinderopvang. Hier is het mogelijk om binnen 3 maanden een scholing te volgen, waarna een certificaat wordt uitgereikt dat als aanvullend bewijs geldt. Tijdens de scholing werkt de medewerker al op een locatie in de regio Rotterdam, wat ervoor zorgt dat de opleiding direct in de praktijk wordt ingezet.

De rol van de Diplomacheck

Een belangrijk hulpmiddel bij het bepalen of een aanvullend bewijs nodig is, is de Diplomacheck. Met deze tool kan iedereen checken of hun diploma kwalificeert voor werken in de kinderopvang. Als het niet kwalificeert, geeft de tool ook aan welk soort aanvullend bewijs nodig is (A2 of B2). De Diplomacheck is te vinden op de websites van brancheorganisaties en is bedoeld als een eenvoudige en transparante manier om kwalificatie-eisen duidelijk te maken.

Conclusie

Het aanvullend bewijs is een essentieel onderdeel van de kwalificatiestructuur in de kinderopvangsector. Het zorgt ervoor dat medewerkers over het juiste niveau aan pedagogische kennis en vaardigheden beschikken om kinderen van 0 tot 13 jaar effectief te ondersteunen. Het aanvullend bewijs is afhankelijk van het soort diploma en de functie die een medewerker vervult. In sommige gevallen is het niet nodig, terwijl het in andere gevallen wel een vereiste is. Het is belangrijk om te weten dat er een overgangsregeling kan gelden voor medewerkers met vervallen diploma’s en dat er extra eisen zijn voor medewerkers die werken met 0-jarigen of in voorschoolse educatie. Het aanvullend bewijs is niet alleen een formele vereiste, maar ook een kans om zich verder te ontwikkelen in de kinderopvangsector. Door het juiste aanvullend bewijs te behalen, kan iedereen zich beter voorbereiden op de dagelijkse uitdagingen in de kinderopvang en betere zorg en onderwijs aan kinderen bieden.

Bronnen

  1. Wat wordt bedoeld met een ‘aanvullend bewijs’?
  2. Pedagogische Basiskennis 0-13 jaar
  3. Aanvullend bewijs nodig conform categorie B2?
  4. Goedgekeurde scholingen voor pedagogisch medewerkers
  5. Leer-werktraject pedagogisch medewerker
  6. Aanvullend bewijs op kosten van werkgever

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven