Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
Sinds 2020 is er een verandering in de manier waarop kinderopvanggegevens worden aangeleverd aan de Belastingdienst. Deze wijzigingen zijn onderdeel van een verbetertraject dat gericht is op het voorkomen van hoge terugvorderingen bij ouders en het sneller detecteren van wijzigingen in de kinderopvanggebruik. Dit artikel geeft een overzicht van de maandelijkse gegevenslevering, de betrokken organisaties, de technische voorbereidingen en de gevolgen voor ouders en kinderopvangorganisaties.
De Belastingdienst heeft sinds 1 januari 2020 de Regeling Wet Kinderopvang gewijzigd. Deze wijzigingen betreffen de gegevens die kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus in hun administratie moeten opnemen. Deze informatie wordt doorgegeven aan de Belastingdienst en is onder andere van betekenis voor het berekenen en toekennen van de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst wil hiermee een beter en actueler beeld krijgen van het gebruik van kinderopvang en zo het risico op terugvorderingen voor ouders verminderen.
De wijzigingen in de gegevenslevering betreffen een aantal specifieke velden die door kinderopvangorganisaties moeten worden ingevuld en doorgegeven. Dit zijn onder andere:
Deze gegevens zijn essentieel voor de Belastingdienst om te controleren of de aangiften van ouders in lijn zijn met de daadwerkelijke gegevens uit de kinderopvangorganisaties. Door het maandelijks aanbieden van deze gegevens kan de Belastingdienst sneller reageren op wijzigingen in het aantal uren kinderopvang, bijvoorbeeld wanneer ouders minder gaan werken of helemaal stoppen met het gebruik van kinderopvang.
Het verbetertraject is gestart in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in medio 2018. Het doel is om terugvorderingen te voorkomen en een sneller en betrouwbaarder proces op te zetten voor ouders. Door de maandelijkse gegevenslevering van kinderopvangorganisaties krijgt de Belastingdienst een actueel overzicht van het gebruik van kinderopvang.
Als er een groot verschil is tussen de aangifte van de ouder en de gegevens van de kinderopvangorganisatie, informeert de Belastingdienst de ouder hierover. In dat geval wordt de ouder verzocht de gegevens te controleren en eventueel aan te passen. Dit helpt om eventuele fouten of onjuistheden in de aangifte te corrigeren voordat er een terugvordering kan worden gedaan.
De Belastingdienst heeft een servicedesk ingericht om technische en inhoudelijke vragen over de gegevenslevering te beantwoorden. Kinderopvangorganisaties zijn per brief geïnformeerd over deze wijzigingen. Er zijn verschillende voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd in het begin van 2020. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om kinderopvangorganisaties te informeren over de nieuwe procedures en technische eisen.
Daarnaast zijn er gestelde vragen en antwoorden gepubliceerd op de website veranderingenkinderopvang.nl. Deze informatie is bedoeld voor kinderopvangorganisaties, softwareontwikkelaars en andere betrokken partijen. Het verbetertraject is een samenwerking tussen brancheorganisaties, oudervertegenwoordiging, softwareontwikkelaars en kinderopvangorganisaties, die allemaal meedenken over de uitwerking en implementatie van de verbetermaatregelen.
Kinderopvangorganisaties die gegevens aan de Belastingdienst moeten aanleveren, ontvangen een uitnodiging. Deze organisaties krijgen inloggegevens voor het portaal "Verleende Kinderopvang en Jaarbedragen Gastouders". Ze kunnen hiermee periodiek gegevens aanleveren aan de Belastingdienst. Het inloggen kan op verschillende manieren, waaronder via eHerkenning, wat extra veiligheid biedt.
Het portaal OV-verklaringen is bedoeld voor openbaarvervoerbedrijven die gegevens aanleveren over woon-werkverkeer. Het portaal Uitbetaalde Bedragen aan Derden is bestemd voor organisaties en particulieren die een derde hebben betaald voor werkzaamheden of diensten. Deze portalen zijn alleen toegankelijk voor organisaties die uitgenodigd zijn door de Belastingdienst.
Doelgroepouders zijn onder andere ouders in een re-integratietraject of ouders die inburgeren en een uitkering ontvangen. Deze ouders hebben specifieke administratieve taken. Zo moeten ze vier keer per jaar gegevens aanleveren bij de Belastingdienst via het Inlichtingenbureau (1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober). Deze gegevens worden door de administratie aangeleverd en moeten correct worden ingevuld in het GWS-systeem.
Daarnaast moet een "Verklaring doelgroepouder" worden afgegeven. Deze verklaring dient de ouder op verzoek van de Belastingdienst te overhandigen. Deze documentatie is belangrijk voor de controle door de Belastingdienst en zorgt voor een betrouwbaar beeld van de kinderopvanggebruik.
Als een ouder niet op tijd reageert op een verzoek van de Belastingdienst om gegevens aan te leveren, kunnen er gevolgen zijn. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst geen informatie ontvangt over de kinderopvanguren of wanneer er een grote afwijking is tussen de aangifte en de gegevens van de kinderopvangorganisatie. In dergelijke gevallen kan het recht op kinderopvangtoeslag vervallen.
Daarom is het belangrijk dat ouders tijdig reageren op verzoeken van de Belastingdienst. Dit helpt om eventuele terugvorderingen te voorkomen en zorgt voor een snelle en correcte berekening van de kinderopvangtoeslag.
De maandelijkse gegevenslevering van kinderopvangorganisaties aan de Belastingdienst is onderdeel van een verbetertraject dat gericht is op het voorkomen van hoge terugvorderingen bij ouders. Deze wijzigingen zijn vanaf 2020 in werking en betreffen de aanlevering van specifieke gegevens zoals BSN, naam, geboortedatum en het aantal uren kinderopvang. Door het sneller detecteren van wijzigingen in het gebruik van kinderopvang kan de Belastingdienst een actueler beeld krijgen van de situatie van ouders en zo betere beslissingen nemen bij de toekenning van de kinderopvangtoeslag.
Kinderopvangorganisaties en ouders zijn verantwoordelijk voor het correct invullen en aanleveren van deze gegevens. Voorlichtingsbijeenkomsten en digitale portalen zijn beschikbaar om dit proces te ondersteunen. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen samenwerken om het proces zo efficiënt en foutloos mogelijk te maken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet