logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Eindejaarsuitkering in de kinderopvang: Wat is de 13e maand?

Werkzaam zijn in de kinderopvang betekent meer dan alleen kinderen verzorgen en educeren. Het omvat ook het begrijpen van financiële voorzieningen zoals de eindejaarsuitkering of de zogenaamde "13e maand". Voor veel medewerkers in deze sector is dit een belangrijk onderdeel van hun inkomensstructuur. In deze artikel wordt een overzicht gegeven van wat de eindejaarsuitkering inhoudt, hoe deze berekend wordt en of het een wettelijk verplichte uitkering is binnen de kinderopvangsector.

Wat is de 13e maand of eindejaarsuitkering?

De eindejaarsuitkering, vaak ook genoemd als de 13e maand, is een extra uitkering die in december van elk kalenderjaar wordt uitbetaald aan werknemers. Deze uitkering is bedoeld als een extra compensatie aan het einde van het jaar. In de kinderopvangsector is deze uitkering een vast onderdeel van het salarissenmodel.

Volgens de beschikbare informatie is de eindejaarsuitkering in de kinderopvang vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s). Medewerkers ontvangen in december een uitkering van 3% van hun salaris, die wordt berekend over de 12 maandsalarissen van januari tot en met december van het betreffende jaar. Deze uitkering is dus niet afhankelijk van de prestaties van de werknemer of het bedrijf, maar wordt in de meeste gevallen automatisch uitgekeerd.

Hoe wordt de eindejaarsuitkering berekend?

De eindejaarsuitkering wordt berekend over het totale salaris dat is verdiend in de periode januari tot en met december. In de kinderopvangsector is de uitkering vastgelegd als een percentage van het jaarlijks salaris. Voorbeelden uit de bronnen duiden op een uitkering van 3% van het jaarverdiende bedrag, die in december uitbetaald wordt.

Het is belangrijk om te weten dat deze uitkering niet automatisch gelijk is aan een 13e maandloon. De 13e maand verwijst naar een extra bruto maandloon, terwijl de eindejaarsuitkering een percentage is van het jaarverdiende bedrag. De uitkering is dus geen extra maandloon, maar een deel van het verdiende salaris dat aan het einde van het jaar uitgekeerd wordt.

Is de 13e maand wettelijk verplicht?

De 13e maand of de eindejaarsuitkering is niet automatisch wettelijk verplicht voor alle werkgevers. Volgens de beschikbare informatie is de uitkering een optie die vaak geregeld wordt via CAO’s. Werknemers die onder een CAO vallen, hebben automatisch recht op deze uitkering, mits die in de CAO is opgenomen. Werknemers die geen CAO-gezonde positie hebben, kunnen deze uitkering dus niet altijd verwachten.

Dit betekent dat het belangrijk is om te controleren of een CAO voor de werkgever geldt en of in die CAO een eindejaarsuitkering is opgenomen. Voor medewerkers in de kinderopvang is dit meestal het geval, aangezien de CAO’s in deze sector vaak expliciet voorzien in een eindejaarsuitkering.

Wat zijn de voorwaarden voor de uitkering?

Hoewel de eindejaarsuitkering vaak automatisch uitgekeerd wordt, kunnen er bepaalde voorwaarden gelden. Deze voorwaarden kunnen variëren per werkgever of per CAO. In de kinderopvangsector zijn er geen duidelijke beperkingen opgenomen in de beschikbare informatie, maar het is mogelijk dat bijvoorbeeld het volledige jaarwerken een voorwaarde is voor het ontvangen van de uitkering.

Medewerkers die halverwege het jaar hun dienst verlaten of die slechts deel van het jaar in dienst zijn, kunnen bijvoorbeeld minder of geen eindejaarsuitkering ontvangen. Het is daarom verstandig om dit te bevestigen bij de werkgever of HR-dienst.

Wat is de belastingvoorziening voor de eindejaarsuitkering?

De eindejaarsuitkering is een bruto uitkering, wat betekent dat het belast wordt met inkomstenbelasting. In de kinderopvangsector is de uitkering vaak verwerkt in het salarissenmodel, maar de belastingvoorziening moet wel duidelijk zijn. In 2023 bijvoorbeeld is het bedrag van de eindejaarsuitkering volledig in de eerste belastingschijf belast, wat betekent dat er 36,93% belasting over dit bedrag betaald moet worden.

Wat betekent de 13e maand voor de lonen in de kinderopvang?

Het salaris in de kinderopvangsector is vaak opgebouwd uit meerdere elementen, waaronder de eindejaarsuitkering. In de kinderopvangsector is het salaris van pedagogische medewerkers bijvoorbeeld meestal ingedeeld in trappen, waarbij de medewerker jaarlijks een trap omhooggaat bij voldoende functioneren. Dit betekent dat het salaris, en daarmee ook de eindejaarsuitkering, geleidelijk toeneemt.

In 2023 varieert het netto maandbedrag van pedagogische medewerkers tussen €1.993 en €2.861 per maand bij een werkweek van 38 uur. De eindejaarsuitkering vormt dan ook een belangrijk extraatje aan het einde van het jaar, dat meegenomen kan worden in het budgetplanning.

Wat is het verschil tussen de 13e maand en de vakantietoeslag?

Hoewel de eindejaarsuitkering vaak als een 13e maand wordt beschreven, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen deze uitkering en de vakantietoeslag. De vakantietoeslag is een aparte uitkering die bedoeld is om medewerkers te ondersteunen tijdens de vakantieperiodes.

In de kinderopvangsector is de vakantietoeslag vastgelegd als 8% van het salaris dat verdiend is in de periode januari tot en met juni, en in de periode januari tot en met december. Deze uitkering is dus apart van de eindejaarsuitkering en dient om extra kosten tijdens de vakantieperiodes te dekken.

Wat is de invloed van de 13e maand op het inkomensniveau?

De eindejaarsuitkering is een belangrijk onderdeel van het inkomensniveau in de kinderopvangsector. Het is een extra uitkering die medewerkers aan het einde van het jaar ontvangen, wat helpt bij het opstellen van het jaarbudget. Voor veel medewerkers is dit een belangrijk extraatje dat bijdraagt aan het financiële welzijn.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze uitkering geen maandloon is en dus geen vast onderdeel van het maandelijkse inkomen. Het is een extra uitkering die aan het einde van het jaar uitgekeerd wordt. Medewerkers die rekenen op deze uitkering voor het jaarbudget moeten dit daarom goed in overweging nemen.

Conclusie

De eindejaarsuitkering, vaak ook genoemd als de 13e maand, is een belangrijk onderdeel van het salarissenmodel in de kinderopvangsector. Deze uitkering wordt uitgekeerd in december en is berekend over het totale salaris dat verdiend is in de periode januari tot en met december. De uitkering is vastgelegd in CAO’s en is niet automatisch wettelijk verplicht, maar is in de kinderopvangsector meestal standaard opgenomen.

Het is belangrijk om de voorwaarden en de belastingvoorziening van deze uitkering goed te begrijpen, zodat medewerkers deze correct kunnen verwerken in hun jaarbudget. De uitkering is een extraatje dat meegenomen kan worden in het inkomensniveau, maar is geen vast onderdeel van het maandelijkse inkomen.

Bronnen

  1. 13de maand
  2. Heeft kinderopvang 13e maand?
  3. Kinderopvangtoeslag
  4. 13 veelgestelde vragen over de dertiende maand
  5. Lokale regelgeving kinderopvang
  6. Verordening Wet kinderopvang gemeente Reimerswaal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven