logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opleiding tot groepshulp in de kinderopvang: een inleiding en praktische informatie

De rol van een groepshulp in de kinderopvang is essentieel voor de zorg en begeleiding van kinderen. Groepshulp is een opleiding die gericht is op het ondersteunen van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Deze medewerkers zijn in opleiding om volledig gecertificeerde pedagogisch medewerkers te worden. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de opleiding tot groepshulp in de kinderopvang, de taken die groepshulpmedewerkers vervullen, en de mogelijkheden voor verdere opleiding en carrière.

De rol van een groepshulp in de kinderopvang

Een groepshulp, ook bekend als pedagogisch medewerker in opleiding (PMIO), helpt bij de dagelijkse zorg en activiteiten van kinderen in een kinderopvangcentrum. Ze werken nauw samen met ervaren pedagogisch medewerkers om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. De kernverantwoordelijkheid van een groepshulp is het ondersteunen van het team van pedagogisch medewerkers en het waarborgen van een soepele werking van het kinderopvangcentrum.

De taken van een groepshulp kunnen variëren, maar over het algemeen omvatten ze het helpen bij de dagelijkse zorg en activiteiten van kinderen, het bijdragen aan het creëren van een veilige en stimulerende omgeving, en het ondersteunen van volledig gecertificeerde pedagogisch medewerkers in hun werk. Groepshulpmedewerkers helpen bij het organiseren van educatieve activiteiten, toezicht houden op de kinderen tijdens het spelen, helpen met maaltijden en tussendoortjes, en bijdragen aan algemene schoonmaak- en organisatietaken.

De opleiding tot groepshulp

De opleiding tot groepshulp in de kinderopvang leidt individuen op tot het werk als ondersteunend medewerker in kinderopvangcentra. Deze opleiding is bedoeld om kennis en vaardigheden op te doen die gericht zijn op lichtverzorgende en ontwikkelingsgerichte taken binnen de kinderopvang. Groepshulpmedewerkers leren hoe ze pedagogisch medewerkers binnen een kinderdagverblijf, peuteropvang of naschoolse opvang kunnen ondersteunen.

De opleiding tot groepshulp bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Tijdens de lesdagen krijgen cursisten theorie en studiebegeleiding die nodig zijn om de kinderen op een juiste manier te begeleiden. Ze leren hoe ze kinderen kunnen verzorgen, verschillende activiteiten uit te voeren en licht huishoudelijke werkzaamheden uit te voeren. Ook volgen ze vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van hun ambitie en ontwikkeling kunnen ze keuzedelen volgen.

De duur van de opleiding tot groepshulp kan variëren, afhankelijk van het persoonlijk leertempo van de cursist. In de meeste gevallen duurt de opleiding tussen 12 en 18 maanden. In sommige gevallen kan de opleiding in 6-8 maanden worden afgerond, bijvoorbeeld bij de opleiding van Variva. Als het nodig is, kan de opleiding met 3 maanden worden verlengd. Zo leiden scholen individuen verkort en versneld op tot groepshulp in de kinderopvang.

De inhoud van de opleiding tot groepshulp

De inhoud van de opleiding tot groepshulp omvat verschillende onderwerpen die essentieel zijn voor het werk als groepshulp in de kinderopvang. Tijdens de opleiding leren cursisten hoe ze huishoudelijke werkzaamheden kunnen uitvoeren, kinderen kunnen helpen met het aandoen van hun jas en schoenen, en hoe ze buitenspelen of andere activiteiten kunnen ondersteunen. Ze leren ook hoe ze eten kunnen geven aan kinderen en hoe ze draaien bij het voorbereiden van eet- en drinkmomenten.

Een belangrijk aspect van de opleiding tot groepshulp is het leren omgaan met verschillende mensen, waaronder ouders, verzorgers en andere medewerkers. Groepshulpmedewerkers moeten goed kunnen samenwerken en moeten sociale vaardigheden hebben. Ze moeten ook flexibel zijn, omdat ze met verschillende mensen en kinderen in aanraking komen. Daarom is het belangrijk dat groepshulpmedewerkers oog hebben voor verschillende waarden, normen, religie en culturen.

Tijdens de opleiding tot groepshulp volgen cursisten 4 praktijkdagdelen. Deze praktijkdagdelen zijn bedoeld om cursisten klaar te stomen voor de praktijk. De praktijkdagdelen omvatten een digitale startdag, uitleg over de uit te voeren taken, pedagogiek voor de pedagogisch medewerker en spelactiviteiten in de kinderopvang. Tijdens deze praktijkdagdelen krijgen cursisten persoonlijke begeleiding van vakdocenten uit de praktijk.

De praktijkgerichte opleiding tot groepshulp

De opleiding tot groepshulp in de kinderopvang is een praktijkgerichte opleiding. De beroepspraktijk, in de vorm van een stage of werk, is daarom erg belangrijk. De opleiding ondersteunt deze praktijk met opdrachten die cursisten uitvoeren tijdens hun stage of werk. De opleiding staat praktijkgericht werken centraal, omdat het belangrijk is dat groepshulpmedewerkers in staat zijn om de dagelijkse zorg en begeleiding van kinderen effectief te ondersteunen.

Bij Variva is de opleiding tot groepshulp in de kinderopvang bijzonder praktijkgericht. De werkzaamheden in de kinderopvang of gastouderopvang staan centraal. De opleiding ondersteunt de praktijk met opdrachten die cursisten uitvoeren tijdens hun werk of stage. Cursisten worden goed begeleid tijdens de opleiding door een docent van Variva en een praktijkopleider van hun werk of stage. Dit maakt het mogelijk om de opleiding in 6-8 maanden af te ronden. Als het nodig is, kan de opleiding met 3 maanden worden verlengd. Zo leiden scholen individuen verkort en versneld op tot groepshulp in de kinderopvang.

De voordelen van de opleiding tot groepshulp

De opleiding tot groepshulp in de kinderopvang biedt verschillende voordelen. Eén van de voordelen is dat groepshulpmedewerkers een mbo-diploma Helpende Zorg en Welzijn kunnen behalen. Dit diploma is een goede opstap naar de mbo-3 opleiding Pedagogisch Medewerker in de Kinderopvang. Groepshulpmedewerkers die het mbo-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn hebben behaald kunnen gekwalificeerd als groepshulp aan de slag in de kinderopvang.

Een ander voordeel van de opleiding tot groepshulp is dat groepshulpmedewerkers een baangarantie kunnen krijgen. Sommige scholen bieden een baangarantie aan, wat betekent dat groepshulpmedewerkers garantie hebben op een baan na het behalen van hun diploma. Dit is een waardevolle garantie voor groepshulpmedewerkers die op zoek zijn naar werk in de kinderopvang.

Een derde voordeel van de opleiding tot groepshulp is dat groepshulpmedewerkers persoonlijke begeleiding kunnen krijgen. Tijdens de opleiding kunnen groepshulpmedewerkers met vragen terecht bij hun mentor voor algemene studievragen of bij hun docent voor vakinhoudelijke vragen. Deze persoonlijke begeleiding helpt groepshulpmedewerkers om de opleiding succesvol af te ronden.

De toekomstige mogelijkheden na de opleiding tot groepshulp

Na het behalen van het mbo-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn kunnen groepshulpmedewerkers verder studeren. Het mbo-2 diploma is een goede opstap naar de mbo-3 opleiding Pedagogisch Medewerker in de Kinderopvang. Groepshulpmedewerkers kunnen ook doorstromen naar een mbo niveau 3 en 4 opleiding, bijvoorbeeld Professional kind en educatie.

Groepshulpmedewerkers kunnen ook aan de slag in de kinderopvang. Ze kunnen werken in kinderdagverblijven, peuteropvangen of naschoolse opvangen. Groepshulpmedewerkers kunnen ook aan de slag in de thuiszorg. Ze kunnen dan werken bij cliënten die zelfstandig thuis wonen maar bij bepaalde dingen wel hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld bij het aankleden en wassen of bij het huishouden.

Groepshulpmedewerkers kunnen ook verder in de zorg. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan werken in verpleeghuizen, woonzorgcentra voor ouderen of voor cliënten met een verstandelijke beperking, begeleid wonen of psychiatrie. Groepshulpmedewerkers kunnen ook aan de slag in de thuiszorg. Dan kom je bij cliënten die zelfstandig thuis wonen maar bij bepaalde dingen wel hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld bij het aankleden en wassen of bij het huishouden.

Conclusie

De opleiding tot groepshulp in de kinderopvang is een praktijkgerichte opleiding die kennis en vaardigheden opbouwt voor het werk als groepshulp in de kinderopvang. Groepshulpmedewerkers leren hoe ze pedagogisch medewerkers kunnen ondersteunen in de zorg en begeleiding van kinderen. De opleiding tot groepshulp bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk, waarbij de praktijk een centrale rol speelt. Groepshulpmedewerkers leren hoe ze huishoudelijke werkzaamheden kunnen uitvoeren, kinderen kunnen helpen met het aandoen van hun jas en schoenen, en hoe ze buitenspelen of andere activiteiten kunnen ondersteunen.

Na het behalen van het mbo-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn kunnen groepshulpmedewerkers verder studeren of aan de slag gaan in de kinderopvang. Groepshulpmedewerkers kunnen ook verder in de zorg, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, woonzorgcentra of in de thuiszorg. De opleiding tot groepshulp in de kinderopvang biedt dus verschillende mogelijkheden voor verdere opleiding en carrière. Groepshulpmedewerkers kunnen zich ontwikkelen tot volledig gecertificeerde pedagogisch medewerkers of verder in de zorg.

Bronnen

  1. De rol van een groepshulp bij de kinderopvang
  2. Flex-opleiding Helpende Zorg en Welzijn (groepshulp)
  3. MBO basisopleiding groepshulp in de kinderopvang
  4. Helpende Zorg en Welzijn opleiding
  5. Helpende Zorg en Welzijn
  6. 5 vragen en antwoorden over de MBO-2 opleiding Helpende Zorg en Welzijn bij Variva

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven