logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hygiënerichtlijnen en Nagellak in de Kinderopvang: Balans Tussen Veiligheid en Creativiteit

In de kinderopvang speelt hygiëne een cruciale rol bij het voorkomen van de verspreiding van infectieziekten. Medewerkers en ouders moeten zich bewust zijn van de risico's die gerelateerd zijn aan bepaalde persoonlijke accessoires, zoals nagellak en kunstnagels. Onlangs zijn er nieuwe richtlijnen ingevoerd door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), die bepalen wat wel en niet toegestaan is in de kinderopvang. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat onder de nagels van medewerkers vaak ziekteverwekkers aanwezig zijn, en dat kunstnagels en nagellak het risico op infectieverspreiding vergroten.

In dit artikel bespreken we de hygiënerichtlijnen van het RIVM en de GGD met betrekking tot nagellak en kunstnagels, de redenen achter deze richtlijnen, en de beschikbare alternatieven die zowel hygiëne als creativiteit bevorderen. We zullen ook toelichten hoe ouders en medewerkers deze richtlijnen in de praktijk kunnen toepassen.

De RIVM- en GGD-richtlijnen over Nagellak en Kunstnagels

Volgens de richtlijnen van het RIVM en de GGD is het in de kinderopvang niet aan te raden om kunstnagels, nagellak of andere vormen van nagelbedekking te dragen. Het onderliggende probleem is dat de plek onder de nagels en eventueel beschadigde nagelbedekkingen een ideale omgeving vormen voor ziekteverwekkers. Onderzoek toont aan dat medewerkers met kunstnagels vaker ziekmakende bacteriën en schimmels op hun handen hebben dan medewerkers zonder kunstnagels. Dit geldt ook voor nagellak, zowel op het oog intacte nagellak als gelnagellak.

De GGD benadrukt dat de kans op overdracht van ziekteverwekkers verkleind kan worden door het vermijden van nagelbedekkingen. De richtlijnen zijn bedoeld om zowel de gezondheid van de kinderen als die van de medewerkers te beschermen. Het immuunsysteem van jonge kinderen is nog in ontwikkeling, waardoor ze zich minder goed kunnen verdedigen tegen infecties. Daarom is het van belang dat de medewerkers een zo hoog mogelijke hygiënestandaard hanteren.

De Risico’s van Nagelbedekking in de Kinderopvang

De hygiënische problemen die verband houden met nagelbedekking zijn niet te onderschatten. Nagellak, gelnagels, BIAB (build it and break it) nagels en andere kunstnagels kunnen scheurtjes of beschadigingen vertonen, waardoor ziekteverwekkers zich gemakkelijker kunnen nestelen. Deze ziekteverwekkers kunnen vervolgens opgenomen worden door de kinderen bij aanraking, vooral bij activiteiten waarbij veel handcontact plaatsvindt, zoals het helpen bij het toilette doen, het verschonen van luiers, of het bereiden van maaltijden.

Onderzoek door het RIVM en de GGD heeft aangetoond dat de concentratie bacteriën onder de nagels van medewerkers aanzienlijk hoger is bij het gebruik van kunstnagels of nagellak. Deze bacteriën kunnen ook door de nagellak heen groeien, wat leidt tot een verhoogd risico op infecties. Het is daarom aan te raden om helemaal geen nagelbedekking te dragen in de kinderopvang.

Alternatieven voor Nagellak: Veilig en Creatief

Hoewel de richtlijnen duidelijk zijn over het verbod op nagellak en kunstnagels, zijn er wel veilige alternatieven die zowel hygiëne als creativiteit bevorderen. Een van deze alternatieven is watergedragen nagellak, die speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Watergedragen nagellak bevat geen schadelijke chemicaliën en is eenvoudig te verwijderen met water en zeep. Deze nagellak is minder sterk voor de huid van kinderen en zorgt voor een lichtere kleurintensiteit, waardoor het minder aantrekkelijk is voor kinderen om eraan te zuigen.

Watergedragen nagellak is bovendien geschikt voor kinderen die gevoelig zijn voor geuren of allergieën. Het is een goede oplossing voor ouders die hun kinderen de kans willen geven om creatief te zijn, zonder de hygiënerichtlijnen van de kinderopvang in gevaar te brengen. De beschikbaarheid van meerdere kleuren en patronen maakt watergedragen nagellak een aantrekkelijke optie voor kinderen.

Hygiëne in de Praktijk: Wat Betekent Dit voor Medewerkers en Ouders?

Ouders en medewerkers in de kinderopvang moeten zich bewust zijn van de hygiënerichtlijnen en deze in de praktijk toepassen. Dit betekent dat medewerkers geen kunstnagels, nagellak of nagelversiering mogen dragen tijdens het werken in de kinderopvang. Ook het dragen van sieraden is niet aan te raden, omdat deze ook ziekteverwekkers kunnen vasthouden, vooral bij risicohandelingen zoals het bereiden van voedsel of het verzorgen van wonden.

In plaats van handdesinfectiemiddelen wordt handen wassen met water en vloeibare zeep aanbevolen, omdat dit efficiënter is bij het verwijderen van bacteriën. Het gebruik van handschoenen is alleen noodzakelijk in situaties met een verhoogd risico op besmetting, zoals bij het schoonmaken van oppervlakken met bloed of braaksel, of bij het verzorgen van wonden. In dergelijke gevallen moeten handschoenen geschikt zijn voor bescherming tegen micro-organismen en volgens het gebruiksvoorschrift worden gebruikt.

Ouders kunnen medewerkers helpen door te zorgen dat hun kinderen op een hygiënische manier naar de kinderopvang gaan. Dit betekent het afdrogen van handen bij het binnenkomen en het vermijden van het delen van persoonlijke spullen zoals speelgoed of flessen. Ouders kunnen ook betrokken raken bij de hygiëneactiviteiten in de kinderopvang, bijvoorbeeld door samen met de medewerkers te leren over het belang van handhygiëne of door te deelnemen aan workshops.

De Discussie over Nagellak in de Kinderopvang

De richtlijnen van het RIVM en de GGD hebben niet alleen een praktische impact, maar ook een emotionele. Medewerkers van kinderopvangorganisatie Korein in Eindhoven zijn bijvoorbeeld boos over het verbod op kunstnagels en nagellak. Ze voelen dat hun persoonlijke uitdrukking en zelfvertrouwen worden beperkt. Daarom is er een petitie gestart om de richtlijnen in discussie te stellen of aan te passen.

Hoewel het verbod op kunstnagels en nagellak voor medewerkers is ingevoerd om de gezondheid van de kinderen te beschermen, roept het ook vragen op over de balans tussen hygiëne en persoonlijke vrijheid. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, zoals watergedragen nagellak, die veiliger zijn voor kinderen en het risico op infecties verkleinen. Deze oplossing laat medewerkers toe om creatief te zijn, zonder de hygiënerichtlijnen in gevaar te brengen.

Conclusie

Hygiëne speelt een centrale rol in de kinderopvang, vooral bij het voorkomen van de verspreiding van infectieziekten. Het verbod op kunstnagels en nagellak is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat deze accessoires het risico op infecties verhogen. Door het vermijden van nagelbedekkingen en het toepassen van goede handhygiëne wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers verkleind.

Ouders en medewerkers kunnen hun rol spelen in het bewaren van een hygiënische omgeving in de kinderopvang. Ouders kunnen hun kinderen ondersteunen door hen te leren over de belangrijkheid van handhygiëne, en medewerkers kunnen veilige alternatieven kiezen, zoals watergedragen nagellak, om zowel hygiëne als creativiteit te bevorderen. Het is belangrijk dat alle betrokkenen zich bewust zijn van de richtlijnen en deze in de praktijk toepassen, zodat de gezondheid van de kinderen wordt gegarandeerd.

Bronnen

  1. Medewerkers kinderopvang zijn het niet eens met verbod op nepnagels en
  2. Hygienerichtlijnen voor kinderopvang
  3. Nagellak in kinderopvang
  4. Toezicht kinderopvang en hygiëne

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven