BBL-opleiding voor pedagogisch medewerker in de kinderopvang: werken en leren tegelijk
juli 16, 2025
De 2-jaarscontrole bij het consultatiebureau is een belangrijk moment in de ontwikkeling van je kind. Tijdens deze controle wordt de groei en ontwikkeling van je peuter gecontroleerd en krijg je als ouder de mogelijkheid om vragen te stellen en advies te ontvangen. Deze controle is een onderdeel van de reguliere gezondheidszorg voor kinderen in Nederland, aangeboden door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) via het consultatiebureau. De bezoeken aan het consultatiebureau zijn gratis en niet verplicht, maar bieden waardevolle ondersteuning en monitoring.
Het consultatiebureau speelt een cruciale rol in het volgen van de gezondheid en ontwikkeling van kinderen vanaf de geboorte tot en met 4 jaar. De medewerkers, waaronder jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistenten, houden de groei bij, signaleren eventuele ontwikkelingsproblemen en bieden advies aan ouders. De informatie wordt vastgelegd in een kinddossier, dat vertrouwelijk is en alleen met toestemming van de ouders met andere zorgverleners gedeeld wordt. Vanaf de geboorte tot 4 jaar worden ouders uitgenodigd voor regelmatige afspraken. Na de 2-jaarscontrole worden de bezoeken minder frequent, maar de mogelijkheid tot ondersteuning blijft bestaan.
Voorafgaand aan de afspraak ontvang je een vragenlijst, vaak per post of e-mail, die je kunt invullen. Deze vragenlijst richt zich op de motorische vaardigheden, sociale ontwikkeling, spraakontwikkeling en eventuele bijzonderheden die je tijdens de afspraak wilt bespreken. Het is handig om deze vragenlijst zorgvuldig in te vullen, omdat dit de jeugdverpleegkundige of -arts helpt om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling van je kind.
De 2-jaarscontrole bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst wordt je kind staand gewogen en gemeten, wat voor sommige kinderen spannend kan zijn. De assistent meet de lengte en de omtrek van het hoofd. Vervolgens volgt een gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige over hoe het met je kind en je gezin gaat. Er wordt besproken hoe de groei verloopt en voorlichting gegeven over de komende ontwikkelingsfase.
Een belangrijk onderdeel van de controle is het lichamelijk onderzoek. De arts luistert naar het hart, onderzoekt de organen, rug en genitaliën en bekijkt het looppatroon. Ook wordt er een VOV oogonderzoek uitgevoerd, vergelijkbaar met de onderzoeken die eerder plaatsvonden op 7 en 14 maanden.
Daarnaast wordt de ontwikkeling van je kind beoordeeld. Er wordt gekeken of je kind bijvoorbeeld drie blokjes kan stapelen, zinnen van twee woorden kan maken en lichaamsdelen op een pop kan aanwijzen. De arts of verpleegkundige observeert niet alleen of je kind iets kan, maar ook hoe het dit doet.
Naast de fysieke en motorische ontwikkeling, worden ook andere belangrijke onderwerpen besproken tijdens de 2-jaarscontrole.
De jeugdverpleegkundige zal vragen of je kind nog uit een fles drinkt of een speentje gebruikt. Het advies is om dit rustig af te bouwen, omdat dit beter is voor de mondmotoriek en de stand van het gebit. Het is echter aan de ouders om te beslissen of en hoe ze dit aanpakken.
Hoewel het niet verwacht wordt dat kinderen van 2 jaar volledig zindelijk zijn, wordt het onderwerp wel besproken. Er wordt gevraagd of je kind al bezig is met zindelijkheid en of jullie hier al iets mee doen. De jeugdverpleegkundige kan advies geven over hoe je zindelijkheid het beste kunt stimuleren. Het is belangrijk om je hier geen zorgen over te maken, zolang je kind voor zijn of haar 4e verjaardag zindelijk is, is dat voldoende.
Tandenpoetsen is vaak geen favoriete bezigheid van peuters. De jeugdverpleegkundige zal vragen hoe het tandenpoetsen gaat en adviseren om de tanden van je kind vanaf 2 jaar twee keer per dag te poetsen.
De spraakontwikkeling is een belangrijk aandachtspunt op deze leeftijd. De arts of verpleegkundige zal kijken naar de geluiden, woorden en zinnen die je kind kan maken.
Om de afspraak zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het handig om een aantal dingen mee te nemen:
Het is ook verstandig om vooraf een lijstje te maken van de vragen die je wilt stellen, zodat je niets vergeet.
Hoewel de 2-jaarscontrole zelf geen vaccinaties omvat, is het consultatiebureau wel verantwoordelijk voor het aanbieden van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. De assistenten en artsen van het consultatiebureau houden de vaccinatiestatus van je kind bij en zorgen ervoor dat alle benodigde vaccinaties op tijd worden gegeven.
De controles bij het consultatiebureau en de vaccinaties zijn niet verplicht. Je hebt altijd de vrijheid om te beslissen of je naar het consultatiebureau gaat en om de adviezen op te volgen. Het is jouw kind en je hebt ook een moederinstinct. De medewerkers van het consultatiebureau zijn er om je te ondersteunen en te adviseren, maar de uiteindelijke beslissing ligt altijd bij jou als ouder.
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) biedt een online portaal waar je het dossier van je kind kunt inzien en afspraken kunt verzetten. Je kunt inloggen met je eigen DigiD. Als je geen DigiD hebt of problemen ondervindt met het verzetten van een afspraak, kun je contact opnemen met het consultatiebureau via telefoon.
Rond de leeftijd van 3 jaar en 10 maanden is de laatste controle bij het consultatiebureau. Daarna wordt je kind gevolgd door de schoolarts. De controles door de schoolarts vinden meestal op school plaats of bij de GGD. Voor deze controles moet je als ouders toestemming geven.
De 2-jaarscontrole bij het consultatiebureau is een waardevolle gelegenheid om de groei en ontwikkeling van je kind te laten controleren en advies te ontvangen. Het is een onderdeel van de reguliere gezondheidszorg en biedt ondersteuning aan ouders bij de opvoeding van hun peuter. Door goed voorbereid naar de afspraak te gaan en open te staan voor de adviezen van de jeugdverpleegkundige of -arts, kun je ervoor zorgen dat je kind de best mogelijke start krijgt.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet