Schurft in de kinderopvang: Melding, behandeling en preventie
juli 16, 2025
Feestdagen zijn een belangrijk onderdeel van het jaar, niet alleen in het dagelijks leven van ouders en kinderen, maar ook in de organisatie van kinderopvang. In Nederland zijn er meerdere erkende feestdagen waarop zowel kinderopvanginstellingen als hun medewerkers regels volgen. Deze regels hebben directe gevolgen voor de betaling van kinderopvangtarieven, het sluiten van instellingen en het tegoed dat ouders op feestdagen kunnen krijgen.
In deze artikel geven we een overzicht van de belangrijkste feestdagen, de betalingsverplichtingen van ouders, de regels voor kinderopvanginstellingen en de uitzonderingen die in bepaalde gevallen gelden. Het doel is om ouders en professionals in de kinderopvang een duidelijk en feitelijk onderbouwd overzicht te bieden van hoe feestdagen in de praktijk worden afgehandeld.
In Nederland zijn er meerdere feestdagen waarop kinderopvanginstellingen gesloten zijn. Deze dagen zijn geregeld in de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) kinderopvang, die ook regels bevat voor de betaling van medewerkers en de financiële verplichtingen van ouders. De erkende feestdagen zijn:
Als een feestdag op een zaterdag of zondag valt, geldt de regel niet, omdat deze dagen al als weekenden worden beschouwd. In dat geval hebben medewerkers geen extra vrije dag en ouders ontvangen geen tegoed voor die dag.
De CAO kinderopvang stelt dat ook op feestdagen de medewerkers hun salaris ontvangen. Dit betekent dat de kosten voor de kinderopvang, zoals personeelskosten, huur en andere vaste kosten, doorlopen. Daarom is het voor ouders belangrijk om te weten dat ze op deze dagen meestal wél moeten betalen voor de opvang, ook als hun kind niet aanwezig is.
Ouders die een plaats hebben gereserveerd in de kinderopvang, zijn verplicht om te betalen voor die plaats, ook als hun kind op een bepaalde dag niet komt. Dit geldt ook voor feestdagen. De organisatie kan geen ander kind inplannen op de plek van een afwezige kind, terwijl de kosten (zoals voor personeel en huisvesting) toch doorlopen. Dit is een algemene regel die geldt bij meerdere kinderopvanginstellingen.
Een uitzondering op deze regel kan gelden bij langdurige ziekte. Als een kind minstens twee maanden afwezig is, kan een kostenvermindering mogelijk zijn. De exacte voorwaarden hierover zijn afhankelijk van de algemene voorwaarden van de kinderopvanginstelling.
Ouders die een flex-contract hebben, hebben meer flexibiliteit. Als ze hun kind 48 uur vooraf afmelden, zijn er meestal geen kosten. Echter, voor feestdagen en weekends moet de afmelding nog 24 uur eerder plaatsvinden. Bijvoorbeeld: voor een maandag moet de afmelding vroeger dan maandagochtend zijn, om kosten te voorkomen.
In sommige gevallen ontvangen ouders een tegoed op feestdagen. Dit is het geval wanneer een feestdag valt op een dag waarop het kind normaal gesproken opvang gebruikt. Het tegoed wordt automatisch in het systeem van de kinderopvanginstelling ingevoerd. Dit betekent dat ouders bijvoorbeeld een extra uren- of tegoedkrediet krijgen, dat ze op een andere dag kunnen gebruiken.
Een belangrijke uitzondering is dat kinderen in de putteropvang en TSO (tussendoor overblijven) geen tegoed ontvangen op feestdagen. Dit komt doordat de groepssamenstelling en het programma van deze opvangvormen specifiek zijn en het niet mogelijk is om een extra opvanguur te compenseren.
Bij Zo Kinderopvang is er bovendien een extra regel voor 24 december en 31 december. Op deze dagen sluiten de locaties om 16:30 uur, omdat medewerkers de mogelijkheid krijgen om op deze speciale dagen op tijd thuis te zijn. Ouders ontvangen hiervoor geen extra tegoed.
De dagen tussen kerst en nieuwjaarsdag (25 december t/m 1 januari) vallen meestal onder de sluitingsdagen van kinderopvanginstellingen. Deze dagen zijn ook erkend als feestdagen of sluitingsdagen, en dus worden de uren meegenomen in de urenberekening. Dit betekent dat ouders op deze dagen meestal wél moeten betalen, afhankelijk van de regels van de specifieke instelling.
Cowboys & Angels, bijvoorbeeld, is op deze dagen gesloten, maar de uren worden wel meegenomen in de facturatie. Ouders die een plaats hebben gereserveerd, moeten deze kosten dus meenemen in hun budget.
Ouders die een kinderopvangplaats hebben gereserveerd, ontvangen hun facturen meestal digitaal via e-mail. Deze facturen zijn beschikbaar in een ouderportaal, waar ouders deze随时 kunnen raadplegen. Het is belangrijk dat ouders ervoor zorgen dat ze de e-mail niet in hun spammap missen. Sommige kinderopvanginstellingen adviseren ouders om hun e-mailadres als "veilige afzender" in hun mailbox te registreren, om ervoor te zorgen dat ze alle communicatie ontvangen.
Indien een ouderschap hun contract opzegt, moet rekening gehouden worden met het feit dat de instelling vaak vooraf factureert. Bijvoorbeeld: als een kind op 30 september voor het laatst gebruik maakt van de opvang, wordt er al in augustus voor het laatst gefactureerd. Ouders moeten dit in hun budget meenemen om onverwachte kosten te voorkomen.
Ouders die in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag moeten rekening houden met de betalingen voor feestdagen. De toeslag wordt berekend op basis van het inkomen en de werkdagen van de ouders. Omdat feestdagen meegenomen worden in de berekening, kan dit het bedrag van de toeslag beïnvloeden. Ouders kunnen een proefberekening maken via de website van de Belastingdienst.
Het is belangrijk om te weten dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor de betaling van hun kinderopvang, ook als ze een toeslag ontvangen. De toeslag wordt niet automatisch afgerekend op feestdagen of andere speciale dagen. Ouders moeten hier rekening mee houden bij het plannen van hun budget.
Hoewel de meeste kinderopvanginstellingen strikte regels hanteren rond feestdagen en betalingen, zijn er ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld, in de Cao Kinderopvang staat dat medewerkers in sommige gevallen recht hebben op vervangend verlof als ze een niet-christelijke feest- of gedenkdag vieren. Dit betekent dat ouders in zulke gevallen mogelijk een aangepaste situatie kunnen tegenkomen, afhankelijk van de specifieke regels van de instelling.
Een andere vorm van flexibiliteit is het gebruik van een ruilbudget bij Kids First. Ouders kunnen op basis van dit budget een dag ruilen, mits de bezetting van de locatie het toelaat. Echter, feestdagen kunnen niet geruild of gecompenseerd worden. Dit budget vervalt aan het eind van elk kwartaal, dus ouders moeten dit tijdig gebruiken.
Ouders die extra opvang nodig hebben kunnen deze vaak aanvragen via een OuderApp. Deze aanvragen worden behandeld in de volgorde van binnenkomst en moeten binnen 7 dagen worden afgemeld om geen kosten te genereren. Aanvragen die binnen die termijn worden afgemeld, worden niet gefactureerd, omdat het rooster van medewerkers rekening houdt met de verwachte bezetting.
Feestdagen in de kinderopvang zijn onderworpen aan regels die zowel gelden voor de instellingen als voor de ouders. Ouders moeten rekening houden met het feit dat ze op feestdagen meestal wél betalen, ook als hun kind afwezig is. Tegoed op feestdagen is afhankelijk van de regels van de instelling en geldt niet in alle gevallen. Uitzonderingen zoals langdurige ziekte of een flex-contract kunnen leiden tot een vermindering van de kosten.
Het is belangrijk dat ouders zich vertrouwd maken met de regels van hun kinderopvanginstelling, omdat deze variëren per locatie. Door duidelijke communicatie en een goed begrip van de regels, kunnen ouders beter plannen en eventuele financiële onverwachtheden voorkomen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet