Salarisschaal 6 in de CAO Kinderopvang: Informatie voor Pedagogische Medewerkers
juli 16, 2025
Sinds 1 juni 2024 hanteert het Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een nieuwe werkwijze bij het beoordelen van buitenlandse diploma’s voor beroepen in de kinderopvang. Deze verandering betreft de manier waarop DUO bepaalt of een buitenlands diploma kwalificeert voor een functie in de kinderopvang in Nederland. De nieuwe aanpak is ontworpen om de waardering van buitenlandse diploma’s beter af te stemmen op de Nederlandse kwalificaties en de eisen van de regeling Wet kinderopvang en de CAO Kinderopvang. De wijzigingen betreffen vier belangrijke punten: de vergelijking met Nederlandse opleidingen, de erkenning voor de gehele dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO), de mogelijkheid tot erkenning voor gastouderopvang, en het verwerken van meertalige kwalificaties. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de nieuwe werkwijze van DUO, de gevolgen voor professionals en de procedure bij het aanvragen van erkenning.
De kern van de nieuwe werkwijze is dat DUO niet langer alleen aandacht besteedt aan de kwalificaties en bevoegdheden in het land van diplomering, zoals bij de oude werkwijze het geval was. In plaats daarvan wordt er nu uitgegaan van en vergeleken met Nederlandse opleidingen die kwalificeren voor beroepen in de kinderopvang. Dit betekent dat DUO bepaalt of een buitenlands diploma gelijkwaardig is aan een Nederlandse opleiding die op zichzelf al kwalificeren voor een functie in de kinderopvang.
Bij de beoordeling houdt DUO rekening met de Regeling Wet kinderopvang en de CAO Kinderopvang. Deze regelgeving bepaalt de minimale kwalificaties en eisen voor professionals die werken in de kinderopvang. De nieuwe aanpak maakt het dus duidelijker of een buitenlands diploma voldoet aan de Nederlandse eisen voor beroepen in de kinderopvang.
Een belangrijke verandering is dat DUO nu alleen nog erkenningen afgeeft voor de gehele dagopvang (0-4 jaar) of de gehele buitenschoolse opvang (BSO, 4-12 jaar). In de oude werkwijze konden erkenningen worden afgegeven voor specifieke deelgroepen binnen de dagopvang of BSO. Dit is nu niet meer mogelijk. In plaats daarvan wordt er een brede erkenning verleend voor de hele leeftijdsgroep van 0-4 of 4-12 jaar.
Deze aanpassing heeft gevolgen voor professionals die werken in de kinderopvang. Het betekent dat een kwalificatie voor de dagopvang automatisch ook leidt tot erkenning voor de BSO en gastouderopvang. Hierdoor is er minder administratie nodig bij het verkrijgen van een erkenning, en is het duidelijker wat iemand kwalificeert voor.
Een verdere verandering betreft de mogelijkheid tot erkenning voor meertalige kinderopvang. Sinds 1 juni 2024 kan DUO in de beschikking opnemen dat iemand, naast een kwalificerende opleiding voor de kinderopvang, ook een mbo- of hbo-opleiding heeft gevolgd in de Engelse, Franse of Duitse voertaal. Deze opleidingen kunnen een aanvullende kwalificatie vormen voor het werken in meertalige kinderopvang.
Het is echter aan het bevoegde gezag en de GGD om te beoordelen of de kandidaat aan de taaleisen voldoet voor meertalige kinderopvang. DUO zelf voert geen taaltesten uit, maar verifieert waar mogelijk of het diploma daadwerkelijk is behaald. Dit betekent dat het aan de instelling of de GGD is om te bepalen of de persoon voldoende taalkundig is voor het werken in een meertalige context.
Voor het aanvragen van een erkenning op basis van een buitenlands diploma, zijn er verschillende opties. Professionals kunnen een aanvraag doen via de online dienst van DUO. Als dat niet mogelijk is, kan het formulier "Aanvraag erkenning EU-beroepskwalificaties kinderopvangpersoneel" worden ingevuld. Ook is er een formulier voor het tijdelijk of incidenteel werken in de kinderopvang met een buitenlands diploma.
De procedure verloopt als volgt:
Verificatie van het diploma: DUO controleert het diploma bij de bevoegde autoriteit in het land van diplomering. Als dit niet lukt, wordt de kandidaat verzocht een verklaring van de buitenlandse onderwijsinstelling in te reiken. Deze verklaring moet bevestigen welke opleiding is behaald.
Beslissing: Na verificatie ontvangt de kandidaat een beslissing van DUO. Als de aanvraag wordt afgekeurd, is het mogelijk om bezwaar te maken.
Gratis procedure: Het aanvragen van een erkenning of het melden van tijdelijk of incidenteel werk is gratis.
Voor hulp bij de procedure is het mogelijk om contact op te nemen met de afdeling Diplomadiensten van DUO. De dienst is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer +31 50 599 77 78 of via e-mail naar [email protected].
Nadat een erkenning is verleend, moet de professional zich inschrijven in het Personenregister Kinderopvang (PRK) via de website van DUO. Voor deze inschrijving is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig. De VOG kan worden aangevraagd bij de betreffende gemeente. Het Personenregister is een essentieel onderdeel van de veiligheid in de kinderopvang en zorgt ervoor dat professionals aan de benodigde eisen voldoen.
In sommige gevallen kan een buitenlands diploma niet direct kwalificeren voor een functie in de kinderopvang. Dan is het mogelijk dat aanvullende kwalificaties nodig zijn. Bijvoorbeeld: als het IDW (Instituut voor de Drie Eenheden) aangeeft dat een buitenlands diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands hbo-bachelor in 'Toegepaste Psychologie' (zonder specialisatie gericht op kinderen, jeugd en onderwijs), dan is het mogelijk dat aanvullend bewijs uit categorie A2 nodig is om te kwalificeren voor pedagogisch professional.
In dergelijke gevallen kan de kandidaat kiezen voor een aanvullende scholing uit de betreffende categorie. Deze scholingsaanvulling maakt het mogelijk om het IDW te aanvullen en zo de vereisten voor pedagogisch professional te voldoen.
Hoewel DUO een centrale rol speelt in het beoordelen van buitenlandse diploma’s, is het bevoegde gezag (bijvoorbeeld de directie van een kinderdagopvanginstelling) en de GGD verantwoordelijk voor de eindbeoordeling van de kwalificaties van een medewerker. Dit geldt met name voor de taaleisen bij meertalige kinderopvang. Het bevoegde gezag en de GGD bepalen of een kandidaat aan de eisen voldoet, ondanks eventuele beperkingen in het DUO-besluit.
De nieuwe werkwijze heeft verschillende gevolgen voor professionals en instellingen in de kinderopvang. Voor professionals is het belangrijk om zich bewust te zijn van de veranderingen in het beoordelingsproces. Het betekent dat het nu duidelijker is wat er van hen wordt verwacht, maar het kan ook betekenen dat het langer duurt voordat een erkenning wordt verleend, afhankelijk van de complexiteit van het buitenlands diploma.
Voor instellingen in de kinderopvang is het belangrijk om goed te weten wat de nieuwe werkwijze inhoudt, zodat ze hun personeel kunnen inschatten en eventueel extra ondersteuning kunnen bieden bij het aanvragen van erkenningen. Het is ook belangrijk om samen te werken met het bevoegde gezag en de GGD bij de beoordeling van kwalificaties en taalniveau.
De nieuwe werkwijze van DUO voor de erkenning van buitenlandse diploma’s in de kinderopvang betreft een belangrijke verandering in de manier waarop kwalificaties worden beoordeeld. In plaats van het oude model, waarbij er aandacht werd besteed aan de kwalificaties in het land van diplomering, wordt nu uitgegaan van de Nederlandse opleidingen die kwalificeren voor beroepen in de kinderopvang. Daarnaast is er een brede erkenning voor de gehele dagopvang of BSO, is er een verwerking van meertalige kwalificaties en is het aan het bevoegde gezag en de GGD om te beoordelen of de eisen zijn voldaan.
De procedure voor het aanvragen van een erkenning is duidelijk en transparant, en het is mogelijk om tijdelijk of incidenteel in de kinderopvang te werken. Het is belangrijk dat professionals en instellingen zich bewust zijn van deze veranderingen, zodat ze goed kunnen functioneren in de kinderopvangsector. De nieuwe werkwijze van DUO draagt bij aan een betere kwalificatiestandaard en zorgt voor meer duidelijkheid in het proces van erkenning van buitenlandse diploma’s in de kinderopvang.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet