logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderziektes met Vlekjes: Herkenning, Behandeling en Wanneer een Arts Raadplegen

Kinderen krijgen vaak vlekjes op hun huid, wat ouders ongerust kan maken. Deze vlekjes kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van onschuldige kinderziektes tot allergische reacties. Dit artikel biedt een overzicht van veelvoorkomende kinderziektes met vlekjes, beschrijft de symptomen en geeft advies over wanneer een arts te raadplegen. De informatie is gebaseerd op beschikbare gegevens en richt zich op het herkennen van de aandoeningen en het bieden van adequate zorg.

Verschillende Kinderziektes met Vlekjes

Er zijn diverse kinderziektes die zich uiten door vlekjes op de huid. Enkele van de meest voorkomende zijn roodvonk, de vijfde ziekte, de zesde ziekte, waterpokken, rodehond en mazelen. Hoewel de meeste van deze ziekten vanzelf overgaan, is het belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten wanneer medische hulp nodig is.

Roodvonk

Roodvonk is een bacteriële infectie die vaak voorkomt bij kinderen tussen de drie en acht jaar. De ziekte begint vaak met keelpijn en koorts, gevolgd door de ontwikkeling van vlekjes die beginnen op de borst en zich verspreiden over het hele lichaam. De vlekjes lijken op kippenvel en de huid kan ruw aanvoelen. Een kenmerkend symptoom is een rode, dikke en bobbelige tong, ook wel een frambozentong genoemd. Na ongeveer een week of twee tot drie zal de huid gaan vervellen. Roodvonk is besmettelijk via hoesten, niezen en praten, maar kinderen kunnen naar school of de opvang als ze zich goed voelen. De ziekte gaat meestal vanzelf over binnen tien dagen, waarbij voldoende drinken en het reguleren van de lichaamstemperatuur belangrijk zijn.

Hand-Voet-Mondziekte

Deze ziekte begint vaak met grieperige klachten, waarna kleine rode vlekjes en blaasjes in de mond ontstaan. Vervolgens verschijnen de vlekjes ook op de handpalmen en onderkant van de voeten. De blaasjes kunnen pijnlijk zijn. De nagels kunnen na verloop van tijd loslaten, maar groeien uiteindelijk weer aan. Kinderen zijn besmettelijk voor en na de vlekjes en kunnen gewoon naar de opvang of school gaan.

Vijfde Ziekte

De vijfde ziekte, ook wel erythema infectiosum genoemd, komt vooral voor bij kinderen tussen de vier en tien jaar. Het begint met rode wangen en daarna verschijnen er rode vlekken op de armen, benen, rug, buik en billen. De vlekken kunnen jeuken. De ziekte is meestal mild en kinderen voelen zich niet ziek. De vijfde ziekte is besmettelijk via hoesten, niezen of praten. Na tien dagen is het kind immuun.

Zesde Ziekte

De zesde ziekte treft kinderen tussen de zes maanden en drie jaar. Het begint met hoge koorts die enkele dagen aanhoudt. Na het dalen van de koorts verschijnen er kleine rode vlekjes op het gezicht, de nek, de romp, de armen en de benen. De vlekjes jeuken niet en verdwijnen binnen een tot twee dagen.

Waterpokken

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus en begint met rode vlekjes die overgaan in bultjes en blaasjes. Deze zitten vooral op het lijf, het gezicht en tussen de haren en kunnen flink jeuken. Het is belangrijk om te voorkomen dat het kind krabt.

Rodehond en Mazelen

Rodehond en mazelen zijn beide besmettelijke ziektes die door een virus worden veroorzaakt. Rodehond begint met verkoudheid, rode ogen of dikke bulten in de nek, gevolgd door vlekjes over het hele lichaam. Mazelen begint met verkoudheid, rode ogen, koorts en witte vlekjes in de mond, waarna vlekjes op het gezicht en lichaam verschijnen. Beide ziekten kunnen ernstige complicaties veroorzaken, vooral bij zwangere vrouwen. Vaccinatie is de beste bescherming tegen deze ziekten.

Algemene Maatregelen bij Kinderziektes met Vlekjes

Bij de meeste kinderziektes met vlekjes is het belangrijk om de volgende algemene maatregelen te nemen:

  • Rust: Zorg ervoor dat het kind voldoende rust krijgt.
  • Hydratatie: Geef het kind vaak iets te drinken.
  • Koorts: Koorts hoeft niet altijd behandeld te worden met medicijnen, tenzij de koorts erg hoog is. Paracetamol kan worden gebruikt om de koorts te verlagen en pijn te stillen.
  • Jeuk: Bij jeuk kan zinkzalf of zinklotion verlichting bieden. Mentholgel kan ook helpen, maar niet bij kinderen jonger dan twee jaar.
  • Hygiëne: Laat het kind gewoon in bad of onder de douche gaan.

Wanneer een Arts Raadplegen?

Het is belangrijk om een arts te raadplegen in de volgende situaties:

  • Het kind wordt steeds zieker.
  • Het kind reageert niet op aanspreken of is niet wakker te maken.
  • Het kind kreunt of huilt aanhoudend.
  • Het kind drinkt veel minder dan normaal of heeft minder dan de helft van de normale hoeveelheid geconsumeerd.
  • Het kind heeft een halve dag niet geplast of geen natte luier gehad.
  • Het kind geeft steeds over.
  • De kleur van de vlekjes of stipjes verandert niet als er op wordt gedrukt.
  • Het kind is jonger dan drie maanden en heeft koorts.
  • Het kind is twaalf jaar of ouder en heeft mogelijk waterpokken.
  • Er wordt vermoed dat het kind mazelen heeft.
  • Het kind heeft vlekjes en de ouder is zwanger.
  • De vlekjes zijn purpura (kleine blauwrode of donkerrode vlekjes die niet verbleken als er op wordt gedrukt), wat kan wijzen op een meningokokkeninfectie.

Andere Oorzaken van Huiduitslag

Niet alle huiduitslag bij kinderen wordt veroorzaakt door kinderziektes. Andere mogelijke oorzaken zijn allergische reacties, eczeem, waterwratjes, netelroos, warmte-uitslag of de ziekte van Henoch-Schönlein.

Preventie

Vaccinatie is de meest effectieve manier om kinderziektes te voorkomen. Het Rijksvaccinatieprogramma biedt bescherming tegen mazelen, rodehond en andere infectieziekten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen op tijd worden gevaccineerd.

Conclusie

Kinderziektes met vlekjes komen vaak voor bij kinderen en zijn meestal onschuldig. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten wanneer een arts te raadplegen. Door de juiste maatregelen te nemen en de algemene adviezen op te volgen, kan de zorg voor een ziek kind worden geoptimaliseerd. Vaccinatie blijft de beste manier om kinderziektes te voorkomen en de gezondheid van kinderen te beschermen.

Bronnen

  1. Famme.nl
  2. Thuisarts.nl
  3. Thuisarts.nl
  4. Huidziekten.nl
  5. Huidinfo.nl
  6. 24baby.nl
  7. Infonu.nl
  8. Gezondheid.be

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
info@kinderopvanglappelein.nl

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven