Toezicht op Kinderopvang: Veiligheid, Kwaliteit en Betrokkenheid
juli 16, 2025
De cao-onderhandelingen in de kinderopvangsector zijn in 2024 en 2025 onderdeel geweest van een breed proces dat gericht is op het verbeteren van de werkomstandigheden voor medewerkers in deze essentiële sector. Kinderopvang is niet alleen van groot belang voor jonge kinderen, maar ook voor de maatschappij als geheel. Het is dan ook van essentieel belang dat de mensen die hierin werken goed ondersteund worden, zowel qua loon als qua werkdruk, regelgeving en werkcultuur. In deze artikel wordt ingegaan op de ontwikkelingen rond de cao-onderhandelingen in 2024, de uitdagingen die opkwamen en de maatregelen die genomen zijn.
In april 2024 bereikten de werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang samen met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV een onderhandelaarsresultaat. Dit resultaat werd door de leden van de betrokken partijen goedgekeurd en is uitgewerkt in cao-teksten. De nieuwe Cao Kinderopvang is daarmee ingevoerd met een looptijd van zes maanden, van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2024. Dit betekent dat de nieuwe cao-sectorafspraken gedurende die periode van toepassing zijn op werknemers en werkgevers die aangesloten zijn bij de betrokken brancheorganisaties.
De cao is op 13 augustus 2024 algemeen verbindend verklaard, zoals aangegeven in de Staatscourant. Hierdoor zijn de afspraken bindend voor de gehele kinderopvangsector. Deze stap is een belangrijke juridische en praktische garantie voor het naleven van de afspraken.
Daarnaast zijn er ook studieafspraken gemaakt rond diverse thema’s, zoals de bevordering van medezeggenschap, een studie naar verlof in relatie tot basisrooster en jaarurensystematiek, gezond roosteren en de omzetting van cao-teksten in drie lagen. Deze studies zijn bedoeld om op de lange termijn verder inzicht te krijgen in de werkdruk en werkdynamiek binnen de sector.
Hoewel de nieuwe cao in 2024 is ingevoerd, bleven er in 2024 en 2025 uitdagingen bestaan. Zo was er op meerdere momenten sprake van een groot verschil tussen de standpunten van werkgevers en werknemersorganisaties. In oktober 2024 stond duidelijk dat de partijen ver uit elkaar lagen bij de cao-onderhandelingen. Onderwerpen zoals regeldruk, maatwerk en zeggenschap bleken moeilijk te bespreken.
In november 2024 was er een derde onderhandelingsronde, waarbij de partijen onder andere spraken over regeldruk, maatwerk en zeggenschap. Echter, zoals uit de bron blijkt, is er op die momenten nog geen overeenstemming bereikt. Veel regels komen immers vanuit de wet en zijn niet via de cao veranderbaar. Dit betekent dat er beperkte ruimte is om via onderhandelingen veranderingen door te voeren op die vlakken.
In december 2024 had er een vierde onderhandelingsronde plaats. De partijen bleven hierbij hun standpunten verdedigen, maar ook hier was er nog geen definitief resultaat. In februari 2025 was er een nieuwe update over de onderhandelingen, waarin opnieuw benadrukt werd dat er nog geen algemene overeenstemming was bereikt. De partijen bleven op hun positie, wat betekent dat er nog sprake was van een openstaand vraagstuk.
CNV speelt een centrale rol in de cao-onderhandelingen. In juli 2024 startte de organisatie een onderzoek naar de werkcultuur in de kinderopvangsector. Volgens ervaren medewerkers in de sector wordt de werkcultuur vaak als uitdaging ervaren. Dit betekent dat er ruimte is voor verbetering, zowel qua werkdruk als qua wederzijdse respect en samenwerking.
Daarnaast maakt CNV zich ook zorgen over onderwijspersoneel dat post-COVID-achterstanden heeft. In mei 2024 benadrukte de organisatie dat er een regeling nodig is voor kinderopvang- en onderwijspersoneel die hiermee te maken hebben. Dit is een belangrijk thema, aangezien het werken met kinderen en hun voorbereiding op het voortgezet onderwijs ook van invloed is op de mentale en fysieke toestand van medewerkers.
In mei 2024 stemden CNV-leden in met de nieuwe cao Kinderopvang. Dit betekent dat de leden van de organisatie het onderhandelaarsresultaat goedkeurden. In april 2024 was het onderhandelaarsresultaat al bereikt door de vier partijen. In juni 2024 kondigde CNV aan dat ze voor een rechtvaardig en toekomstbestendig onderwijsstelsel willen zorgen. Deze visie is ook van invloed op de cao-onderhandelingen.
In maart 2025 was de sluitingsdatum voor de stemming over de nieuwe cao Kinderopvang. De leden van CNV stemden in met het resultaat. In april 2025 was de cao definitief aangenomen door zowel CNV-leden als de werkgevers. Dit betekent dat er op dat moment sprake was van een algemeen geaccepteerd cao-resultaat.
In juni 2025 is er bovendien een online discussie gepland over de toekomst van de kinderopvang. Deze discussie wordt georganiseerd door CNV en richt zich op het toekomstbestendig maken van de sector. Het is duidelijk dat de cao-onderhandelingen niet alleen gericht zijn op het opstellen van juridisch bindende afspraken, maar ook op het bevorderen van langdurige verbeteringen in de sector.
De cao-onderhandelingen in de kinderopvangsector in 2024 en 2025 zijn een belangrijk onderdeel geweest van de inspanningen om de werkomstandigheden voor medewerkers te verbeteren. In april 2024 is er sprake geweest van een onderhandelaarsresultaat, dat in juni 2024 algemeen verbindend is verklaard. De looptijd van de nieuwe cao is zes maanden, tot het einde van 2024.
In de maanden erna bleven er uitdagingen bestaan, zoals regeldruk, werkdruk en het verwerken van post-COVID-achterstanden. Hierbij speelde CNV een centrale rol, zowel qua onderzoek als qua onderhandelingen. In 2025 is de cao definitief aangenomen en is er sprake van een toekomstgerichte visie.
De cao-onderhandelingen tonen aan dat het verbeteren van de werkomstandigheden in de kinderopvangsector een complexe, maar essentiële taak is. Het betreft niet alleen juridische afspraken, maar ook een brede visie op hoe kinderopvang in de toekomst verder moet ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet