Stichting Kinderopvang Oegstgeest: 35 jaar ervaring in kinderopvang van 0 tot 14 jaar
juli 16, 2025
In de Nederlandse kinderopvangsector zijn de regelingen rondom vakantiedagen en verlof vastgelegd in de Collectieve Arbeidsovereenkomst (Cao) Kinderopvang. Deze cao bepaalt hoeveel verlof medewerkers in de sector recht op hebben, hoe verlofuren worden berekend en hoe verlof kan worden gebruikt of uitbetaald. Deze regelingen zijn van toepassing op voltijds, deeltijds en voormalige medewerkers, en gelden voor zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantie. In deze artikel worden de belangrijkste aspecten van de vakantieregelingen in de Cao Kinderopvang 2025–2026 besproken, inclusief feestdagen, verlofbudget, overgangsregels en uitbetaling van overgebleven verlofuren.
Volgens artikel 7.1 van de Cao Kinderopvang heeft een voltijd werkende medewerker recht op 144 uur vakantie per kalenderjaar. Deze uren zijn wettelijk verlof, wat betekent dat het een recht is dat door de wet is vastgelegd. Voor medewerkers die geen voltijds werk doen, wordt het aantal vakantie-uren berekend op basis van hun daadwerkelijke werkuren. Dit gebeurt in verhouding tot een voltijdbaan.
De vakantie-uren moeten binnen het kalenderjaar worden opgenomen. Als het niet mogelijk is om alle uren in dat jaar te gebruiken, vervallen de niet-opgenomen uren op 1 juli van het volgende jaar, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en medewerker.
Bij het plannen van vakantie moet de werkgever zorgen dat de medewerker minstens één keer per jaar 2 weken aaneengesloten vakantie neemt. De werkgever moet ook zo ver mogelijk instemmen met het verzoek om 3 weken aaneengesloten vakantie. Als dat niet mogelijk is, moet de werkgever er op lange termijn voor zorgen dat medewerkers die dit vragen aan de beurt komen.
Naast de wettelijke vakantie-uren krijgen medewerkers in de kinderopvang ook 66 extra uren bovenwettelijk verlof per kalenderjaar. Samen met de wettelijke vakantie-uren maakt dit een totaal van 210 uur verlof per jaar. Dit bovenwettelijke verlof is een extra wettelijke regeling die specifiek voor de kinderopvangsector geldt.
Medewerkers kunnen deze 66 uren gebruiken zoals ze willen, mits het in overleg met de werkgever gebeurt. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor vrije dagen, reizen of andere vormen van verlof. De werkgever kan kiezen om 26 van deze uren uit te betalen in december, wat betekent dat de medewerker deze uren niet op moet nemen, maar ze als salarisuitkering ontvangt. Deze beslissing moet uiterlijk op 1 januari van het jaar worden genomen.
In Nederland zijn er verschillende feestdagen waarop medewerkers automatisch verlof krijgen. De Cao Kinderopvang bepaalt welke dagen dit zijn en hoe verlof op feestdagen wordt behandeld.
Medewerkers hebben recht op verlof op de volgende feestdagen: - Nieuwjaarsdag - Tweede paasdag - Koningsdag - Bevrijdingsdag (5 mei) - Hemelvaartsdag - Tweede pinksterdag - Eerste en tweede kerstdag
Als een feestdag op een zaterdag of zondag valt, geldt er geen recht op verlof. De werkgever moet dan de gewone werkdag op een andere dag inplannen. De Cao legt ook uit dat medewerkers in sommige gevallen recht kunnen hebben op vervangend verlof op een andere dag. Dit is bijvoorbeeld het geval als een medewerker een niet-christelijke feest- of gedenkdag wil vieren.
Als de arbeidsovereenkomst van een medewerker eindigt, kan deze nog overgebleven vakantie-uren opnemen of laten uitbetalen. De Cao bepaalt hierbij dat het opnemen van verlof alleen mogelijk is zolang de bedrijfsomstandigheden dat toelaten. Als het niet mogelijk is om alle vakantie-uren op te nemen, moet de werkgever deze uren uitbetalen. In geval van te veel verlof dat is opgenomen, trekt de werkgever de waarde van die uren van het laatste salaris af.
Buiten het reguliere vakantieverlof bevat de Cao Kinderopvang ook regelingen voor andere vormen van verlof. Deze zijn onder meer:
De Cao Kinderopvang bevat ook overgangsregels voor medewerkers die vroeger werkte in de peuterspeelzaal. Deze regels zorgen ervoor dat deze medewerkers ook het nieuwe vakantie- en verlofsysteem ondergaan, maar er zijn uitzonderingen als zij al meer vakantie hadden op basis van eerdere cao's of verworven rechten.
De Cao Kinderopvang 2025–2026 bevat uitgebreide regelingen over vakantiedagen en verlof. Deze regelingen zorgen ervoor dat medewerkers in de kinderopvangsector een duidelijke richtlijn hebben voor het gebruik van verlofuren, zowel wettelijk als bovenwettelijk. Het vakantieverlof kan worden gebruikt in blokken, op feestdagen of via een verlofbudget. Bij het eindigen van een arbeidsovereenkomst kan het overgebleven verlof uitbetaald worden. Buiten het reguliere vakantieverlof zijn er ook regelingen voor bijzondere gevallen zoals ziekte, rouw of langdurige zorg. Deze regelingen zijn van belang voor zowel werkgevers als medewerkers om te zorgen voor een eerlijke en transparante verlofpraktijk in de kinderopvangsector.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet