logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Begeleiden van interacties in de kinderopvang: een kernvaardigheid voor pedagogisch medewerkers

Interacties tussen pedagogisch medewerkers en kinderen zijn centraal in de kinderopvang. Het begeleiden van deze interacties speelt een sleutelrol in de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het is een complex proces dat niet alleen gericht is op het leren van technieken, maar ook op het ontwikkelen van een kindgerichte houding, waardoor de pedagogisch medewerker zich bewust wordt van zijn of haar rol in de groei van het kind. In dit artikel worden verschillende manieren belicht waarop interacties met kinderen kunnen worden begeleid, op basis van opleidingen en praktijkgerichte methoden die in de bronnen zijn beschreven.

De 6 interactievaardigheden

Een kernaspect van het begeleiden van interacties is het ontwikkelen van zogenaamde interactievaardigheden. In de training Oog voor Interactie, die uitgebreid wordt beschreven in de bronnen, worden zes interactievaardigheden centraal gesteld. Deze vaardigheden worden niet alleen uitgelegd, maar ook geoefend via praktijkgerichte opdrachten. De zes interactievaardigheden zijn:

  1. Sensitieve responsiviteit: het snel en adequaat reageren op de behoeften en signalen van kinderen.
  2. Respect voor autonomie: het geven van ruimte aan kinderen om zelf te kiezen, te proberen en te leren.
  3. Structureren en leidinggeven: het bieden van duidelijke structuur en leiding binnen een veilige en voorspelbare omgeving.
  4. Praten en uitleggen: het gebruik van taal om betekenisvolle interacties aan te gaan en kinderen te ondersteunen in hun taalontwikkeling.
  5. Ontwikkelingsstimulering: het stimuleren van cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling.
  6. Begeleiden van interacties tussen kinderen: het faciliteren van interacties tussen kinderen, zodat ze leren met elkaar omgaan, samenwerken en conflicten oplossen.

Deze vaardigheden worden toegespitst naar de leeftijd van de kinderen. In de training Oog voor Interactie zijn er varianten voor kinderen van 0-4 jaar en 0-12 jaar. Tijdens de training oefenen pedagogisch medewerkers met het herkennen en toepassen van deze vaardigheden in de praktijk. Aan de hand van videofragmenten van eigen interacties met kinderen analyseren en reflecteren ze op hun handelen, wat leidt tot een dieper inzicht in hun interactievaardigheden.

Video Interactie Praktijkleren

Een andere methode die wordt genoemd in de bronnen is Video Interactie Praktijkleren. Deze methode wordt gebruikt in trainingen zoals Werken met Baby’s, waarbij pedagogisch medewerkers leren hoe ze interacties met baby’s effectief kunnen begeleiden. Het gebruik van video-opnames speelt een centrale rol in deze methode. Pedagogisch medewerkers filmen interacties met kinderen, waarna zij deze samen met een trainer of coach bekijken. Tijdens deze sessies reflecteren ze op hun gedrag, de reacties van het kind en de effectiviteit van hun aanpak.

De voordelen van Video Interactie Praktijkleren zijn duidelijk. Het geeft de medewerker een objectieve weergave van zijn of haar interactie met het kind. Het maakt het mogelijk om patronen te herkennen, fouten te herkennen en verbeteringen aan te brengen. Daarnaast helpt het de pedagogisch medewerker om een coachvraag te formuleren, wat essentieel is voor het verdere leren en groeien in de kinderopvang.

De training bestaat uit individuele coaching en teambijeenkomsten. Er zijn vijf 1-op-1 sessies waarin de medewerker reflecteert op zijn of haar praktijk. Daarnaast zijn er individuele coachingmomenten in de praktijk en eventueel een teambijeenkomst. Dit alles helpt de medewerker om zijn of haar interactievaardigheden te versterken en te ontwikkelen.

Het begeleiden van interacties bij baby’s

Het begeleiden van interacties bij baby’s vereist een extra mate van sensiviteit en aandacht. In de cursus Werken met Baby’s, die ook wordt beschreven in de bronnen, leren pedagogisch medewerkers hoe ze interacties met baby’s kunnen stimuleren en begeleiden. Het focuspunt ligt hier op het herkennen van contactinitiatieven (zowel verbale als non-verbale) en het adequaat daarop reageren.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten, waarbij onderwerpen als het bieden van emotionele ondersteuning, het respecteren van autonomie, het bieden van structuur en het begeleiden van interacties centraal staan. Na afloop van de cursus ontvangt de medewerker een erkend certificaat, wat aantoont dat hij of zij geschoold is in het werken met baby’s.

Een belangrijk aspect van het begeleiden van interacties bij baby’s is het aanpassen van de omgeving. Hierbij wordt gelet op het bieden van een veilige en uitdagende speel- en leeromgeving, wat essentieel is voor de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook de samenwerking met ouders en collega’s wordt behandeld, aangezien deze een belangrijke rol speelt in het creëren van een coherente en gestructureerde opvang.

Reflectie en eigen groei

Een kernaspect van het begeleiden van interacties is reflectie. In de trainingen die worden beschreven in de bronnen, wordt veel aandacht besteed aan het reflecteren op eigen handelen. Dit gebeurt niet alleen in de context van Video Interactie Praktijkleren, maar ook via coachingsgesprekken en eindgesprekken. Reflectie helpt pedagogisch medewerkers om hun gedrag en keuzes te analyseren, verbeterpunten te herkennen en hun eigen groei te bevorderen.

In de training Oog voor Interactie wordt reflectie versterkt door het maken van video-opnamen van interacties met kinderen. Deze opnamen worden in groepen bekeken en besproken, waarbij aandacht is voor het geven van feedback en het creëren van een veilige sfeer. Door het reflecteren op eigen handelen, leren medewerkers zich bewust worden van hun interactievaardigheden en werken ze aan hun leerpunten.

Taalvaardigheden en interactie

Taal speelt een essentiële rol in het begeleiden van interacties. In de training Oog voor Interactie wordt er specifieke aandacht besteed aan het versterken van de eigen taalvaardigheden van pedagogisch medewerkers. De opdrachten tijdens de bijeenkomsten en in het huiswerk zijn ontworpen om de vaardigheden in het praten, luisteren, lezen en schrijven te versterken. Het doel is om medewerkers te ondersteunen bij het voeren van betekenisvolle gesprekken met kinderen en hun taalontwikkeling te stimuleren.

In de cursus Werken met Baby’s wordt ook ingegaan op de taalontwikkeling van baby’s. Pedagogisch medewerkers leren hoe ze kunnen bijdragen aan de taalontwikkeling door bijvoorbeeld te benoemen wat ze zien, te zeggen wat ze doen en te luisteren naar de communicatie van het kind. Deze aanpak helpt bij het bouwen van vertrouwen en het creëren van een rijke taalomgeving.

Samenwerking en coördinatie

Het begeleiden van interacties is niet alleen gericht op de interacties tussen medewerkers en kinderen, maar ook op de interacties tussen kinderen onderling. In de cursus Werken met Baby’s wordt ingegaan op het begeleiden van interacties tussen baby’s. Pedagogisch medewerkers leren hoe ze kinderen kunnen stimuleren om met elkaar in contact te treden en hoe ze conflicten of frustraties kunnen begeleiden.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan samenwerking met ouders en collega’s. Het is belangrijk dat er een consistente aanpak is tussen opvang en thuissituatie. Door uitwisseling en afstemming met ouders en collega’s kan een stabiele en voorspelbare omgeving worden gecreëerd, wat positief werkt op de ontwikkeling van het kind.

Conclusie

Het begeleiden van interacties in de kinderopvang is een essentiële vaardigheid voor pedagogisch medewerkers. Het vereist niet alleen kennis en oefening, maar ook een kindgerichte houding, reflectie en samenwerking. In de opleidingen Oog voor Interactie, Video Interactie Praktijkleren en Werken met Baby’s worden verschillende manieren belicht waarop interacties met kinderen kunnen worden begeleid. Door het ontwikkelen van interactievaardigheden, het gebruik van video-opnames, het versterken van eigen taalvaardigheden en het reflecteren op eigen handelen, leren pedagogisch medewerkers hoe ze kinderen kunnen ondersteunen in hun groei en ontwikkeling.

Het begeleiden van interacties is een continue leerproces dat medewerkers niet alleen helpt bij het verbeteren van hun praktijk, maar ook bij hun persoonlijke en professionele groei. Door het aanpassen van de omgeving, het stimuleren van interacties en het samenwerken met ouders en collega’s, wordt een rijke en gestructureerde opvang gecreëerd waarin kinderen zich veilig en ontwikkeld voelen.

Bronnen

  1. Oog voor interactie, train de trainer
  2. Video Interactie Praktijkleren
  3. Werken met baby’s

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven