logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Activiteitenplan in de kinderopvang: structuur, inhoud en kwaliteitseisen

Een goed opgezet activiteitenplan is een kernaspect van de kinderopvang en speelt een essentiële rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Het plan moet niet alleen een divers aanbod van activiteiten garanderen, maar ook aansluiten bij de pedagogische visie van de instelling. In dit artikel wordt ingegaan op de inhoud, structuur en kwaliteitseisen van activiteitenplannen in de kinderopvang, op basis van relevante richtlijnen, onderzoeken en praktijkvoorbeelden.

Inleiding

Het activiteitenplan in de kinderopvang is een essentieel onderdeel van het pedagogisch beleid en helpt bij het creëren van een rijke lees- en bewegingsomgeving voor kinderen. Het plan bevat een overzicht van activiteiten die georganiseerd worden en dient als uitgangspunt voor het stimuleren van de fysieke, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van de kinderen. Het plan moet aansluiten bij de visie van de instelling en rekening houden met de leeftijdsgemengdheid van de kinderen, de beschikbaarheid van personeel en ruimte, en eventuele regionale of landelijke thema’s.

In dit artikel worden de kernaspecten van het activiteitenplan besproken, zoals de structuur, de inhoud van activiteiten, en de kwaliteitseisen die op organisatieniveau gelden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en onderzoekresultaten wordt ingegaan op de uitdagingen die op dit gebied geregeld worden genoemd.

Structuur van het activiteitenplan

Het activiteitenplan in de kinderopvang is een onderdeel van het pedagogisch beleid. Het moet duidelijk zijn, concreet en uitvoerbaar. Het plan bevat een overzicht van activiteiten die regelmatig worden georganiseerd, en hoe deze aansluiten bij de visie van de instelling. In het plan worden ook de doelen van de activiteiten en de verwachte effecten beschreven.

In het kader van de regionale regelgeving, zoals beschreven in bron 3, is het verplicht dat het activiteitenplan wordt opgesteld en uitgevoerd binnen het kader van het gekozen ambitieniveau. Dit niveau bepaalt de mate van professionalisering en het aantal beroepskrachten per groep. Zo is het voor ambitieniveau 0 voldoende om een concreet activiteitenplan te hebben, terwijl voor ambitieniveau 2 bovendien een pedagogisch beleidsplan verplicht is.

Het plan dient ook te worden opgenomen in de schriftelijke overeenkomst tussen de houder en de ouders. In deze overeenkomst wordt uitgebreid ingegaan op de manier waarop het plan wordt uitgevoerd, de frequentie van activiteiten, en hoe ouders worden betrokken.

Inhoud van het activiteitenplan

Het activiteitenplan moet een divers aanbod van activiteiten bevatten die aansluiten bij de ontwikkelingsfases van de kinderen. Activiteiten kunnen zowel binnen als buiten worden uitgevoerd en moeten een evenwicht bieden tussen bewegingsgerichte, creatieve en leesgerichte activiteiten.

Bewegingsgerichte activiteiten

Bewegingsgerichte activiteiten zijn van groot belang voor de fysieke ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Volgens bron 2 zijn kinderen in de buitenschoolse opvang (BSO) bijvoorbeeld betrokken bij activiteiten zoals rennen, springen, gooien en schoppen. Deze activiteiten stimuleren niet alleen de motorische vaardigheden, maar ook het zelfvertrouwen en de sociale interactie tussen kinderen.

Op de website van SpelActief worden diverse activiteiten voorgesteld, zoals "Hints woorden spel", "Wie ben ik?", "Binnen de minuut", en "Levend stratego". Deze activiteiten zijn geschikt voor zowel in- als buitenspel en passen goed binnen een divers activiteitenplan. Bovendien zijn er thema-activiteiten die gericht zijn op het aanleren van leerinhouden op een bewegende manier.

Creatieve en kunstzinnige activiteiten

Creatieve en kunstzinnige activiteiten spelen een belangrijke rol in de kinderopvang. Bron 4 geeft aan dat deze activiteiten zoals dansen, tekenen, schilderen, knutselen en muziek maken vaak aanwezig zijn in de kinderopvang. Echter, ongeveer 25% van de instellingen zorgt vorig jaar helemaal niet voor creatieve activiteiten, en bij 19% van de instellingen gebeurt dit slechts één keer per jaar.

Een van de uitdagingen die pedagogisch professionals noemen, is het gebrek aan tijd en expertise. Zo geeft bijna de helft van de respondenten aan dat ze te weinig tijd hebben voor het organiseren van creatieve activiteiten. Daarnaast is het merendeel kritisch over de interne expertise van hun organisatie. Slechts 14% van de instellingen beschikken over speciale medewerkers voor creatieve activiteiten, en bij 37% wordt gebruikgemaakt van externe partners.

Leesgerichte activiteiten

Leesgerichte activiteiten zijn essentieel voor het ontwikkelen van taal- en leesvaardigheden. Bron 1 benadrukt het belang van het voorlezen en het werken met boeken in de kinderopvang. Activiteiten zoals het voorlezen van prentenboeken, het organiseren van leesbevorderende campagnes zoals de Nationale Voorleesdagen, en het uitnodigen van auteurs of muziekartiesten vormen een belangrijk onderdeel van het activiteitenplan.

De leesmediaconsulent en de voorleescoördinator zijn cruciale personen in de uitvoering van deze activiteiten. Ze zorgen voor een actuele boekencollectie, digitale prentenboeken en apps, en organiseren leesbevorderende activiteiten. Daarnaast worden ouders geïnvolleerd via het Ouderpartnerschap, waardoor het leerproces van kinderen wordt versterkt.

Kwaliteitseisen aan het activiteitenplan

Het activiteitenplan moet voldoen aan kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de regionale regelgeving. Deze eisen verschillen per ambitieniveau, zoals beschreven in bron 3. Voor ambitieniveau 0 is het voldoende om een concreet activiteitenplan op te stellen en uit te voeren. Voor ambitieniveau 1 is bovendien het hebben van een pedagogisch beleidsplan verplicht. Ambitieniveau 2 vereist bovendien het hanteren van een pedagogisch beleidsplan, en het uitvoeren van jaarlijks minimaal één observatie van het kind.

Bij het opstellen van het plan is het ook belangrijk om rekening te houden met de groepsgrootte en de beschikbare speelruimte. Zo is er een minimum van 3,5 m² binnenspeelruimte per kind, en 3 m² buitenspeelruimte. Daarnaast mag er maximaal 15 peuters per groep zijn, wat zorgt voor een persoonlijke en aandachtige omgeving.

Uitdagingen in de praktijk

Hoewel activiteitenplannen essentieel zijn in de kinderopvang, worden er regelmatig uitdagingen genoemd. Zo benadrukt bron 4 dat een groot deel van de pedagogisch professionals te weinig tijd heeft om creatieve activiteiten te organiseren. Daarnaast is er vaak onvoldoende expertise binnen de organisatie voor het bedenken en uitvoeren van culturele activiteiten. Deze tekortkomingen kunnen leiden tot een minder divers aanbod van activiteiten en daarmee een minder stimulerende omgeving voor kinderen.

Bij het opstellen van het activiteitenplan is het daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte en tijd voor creatieve activiteiten. Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van externe partners of medewerkers die gespecialiseerd zijn in kunstzinnige activiteiten.

Conclusie

Een goed opgesteld en uitgevoerd activiteitenplan speelt een essentiële rol in de kinderopvang. Het plan moet een divers aanbod van activiteiten bevatten die aansluiten bij de visie van de instelling en de ontwikkelingsfases van de kinderen. Zowel bewegingsgerichte, creatieve als leesgerichte activiteiten zijn van groot belang voor de fysieke, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen.

Het plan moet voldoen aan kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de regionale regelgeving en aansluiten bij het gekozen ambitieniveau. Het plan dient bovendien te worden opgenomen in de schriftelijke overeenkomst tussen de houder en de ouders, en moet rekening houden met de groepsgrootte en de beschikbare speelruimte.

In de praktijk worden echter regelmatig uitdagingen genoemd, zoals het gebrek aan tijd, expertise en middelen. Het is daarom belangrijk dat instellingen bewust kiezen voor een actieve en diversie aanpak van het activiteitenplan, waarbij ouders en externe partners eventueel betrokken worden. Zo kan de kinderopvang een rijke en stimulerende omgeving bieden die draagt bij aan de ontwikkeling van jonge kinderen.

Bronnen

  1. Activiteiten
  2. BSO Activiteiten
  3. Lokale regelgeving
  4. Creatieve en kunstzinnige activiteiten in de kinderopvang
  5. Lokale regelgeving 2

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven