Verzorgende IG in de kinderopvang: mogelijkheden en eisen
juli 16, 2025
Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is een programma dat gericht is op jonge kinderen die een risico lopen op een onderwijs- of ontwikkelingsachterstand. Het doel van VVE is om deze kinderen te helpen met hun voorbereiding op de basisschool, zodat ze een betere start kunnen maken in hun schoolloopbaan. VVE bestaat uit twee delen: voorschoolse educatie en vroegschoolse educatie. In dit artikel worden deze aspecten nader toegelicht, inclusief wie er in aanmerking komt, hoe het programma werkt en wat de voordelen zijn.
VVE is een onderdeel van de kinderopvang en richt zich op kinderen van 2,5 tot 4 jaar die een risico lopen op een onderwijsachterstand. Deze achterstand kan veroorzaakt worden door factoren in de thuisomgeving, zoals gebrek aan leesactiviteiten of beperkte taalstimulatie. VVE helpt deze kinderen door ze te ondersteunen in essentiële ontwikkelingsgebieden zoals taal, rekenvaardigheid, motoriek en sociaal-emotionele vaardigheden.
Voorschoolse educatie (VE) is gericht op kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Het programma wordt uitgevoerd op een peuteropvang of kinderdagverblijf dat geregistreerd is voor VVE. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanbieding van voorschoolse educatie. Kinderen die deelnemen aan VE leren spelenderwijs Nederlandse woorden, tellen, groeperen en ruimtelijk inzicht krijgen. Ook wordt er aandacht besteed aan de fijne en grove motoriek, zoals schrijven of voetballen.
Pedagogisch medewerkers volgen een erkend VVE-programma en werken geschoolde VVE-leidsters. Zo wordt de ontwikkeling van de kinderen gestimuleerd op een speelse, kindvriendelijke manier. De programma’s zijn afgestemd op de leeftijd van de kinderen en gericht op het opbouwen van basisvaardigheden die cruciaal zijn voor het begin van de basisschool.
Vroegschoolse educatie is gericht op kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool. Het is een uitbreiding van het VVE-concept en wordt uitgevoerd door de basisschool. Het doel is om kinderen verder te ondersteunen in hun ontwikkeling zodat ze beter kunnen volgen in het reguliere onderwijs. De gemeente heeft een wettelijke taak om een doorgaande lijn te realiseren tussen voorschoolse en vroegschoolse educatie. Dit betekent dat er samenwerking is tussen kinderopvanginstellingen en basisscholen om een kwalitatief goede overgang te garanderen.
Niet elk kind is automatisch in aanmerking gekomen voor VVE. Kinderen die een extra stimulans nodig hebben in hun ontwikkeling krijgen via het consultatiebureau een VVE-indicatie. Deze indicatie wordt meestal gesteld op basis van een risico op taal- of ontwikkelingsachterstand. De gemeente bepaalt uiteindelijk of een kind in aanmerking komt voor VVE.
Ouders die een VVE-indicatie voor hun kind hebben ontvangen, kunnen hun kind aanmelden bij een VVE-groep. Het is belangrijk om te weten dat ouders een vrije keuze hebben waar ze VVE afnemen, zolang het een geregistreerde VVE-locatie is. Niet elke kinderopvanglocatie biedt VVE aan. Ouders kunnen de landelijke register kinderopvang raadplegen om te zien of een locatie VVE aanbiedt.
VVE is een programma dat grotendeels gefinancierd wordt door de gemeente. Ouders die in aanmerking komen voor VVE, hoeven meestal geen of weinig te betalen voor deelname aan het programma. De gemeente betaalt een groot deel van de kosten. Echter, ouders moeten wel bepaalde documenten kunnen overleggen om subsidie aangevraagd te kunnen worden. Bij het ontbreken van één van deze documenten kan er geen subsidie aangevraagd worden, en zal het normale tarief van toepassing zijn.
Het financieringsmodel van VVE is veranderd sinds 2018, toen de Wet Kinderopvang in werking is getreden. Werkende ouders kunnen sinds die tijd kinderopvangtoeslag aanvragen, terwijl zij vroeger onder een andere subsidieregeling vielen. Niet-werkende ouders en kostwinnersgezinnen kunnen nog steeds terecht bij de gemeente voor subsidie. Dit betekent dat de financiering van VVE afhankelijk is van de situatie van de ouders en de regels van de gemeente.
De gemeente speelt een centrale rol in de uitvoering van VVE. Het is verantwoordelijk voor de aanbieding van voorschoolse educatie en voor het realiseren van een kwalitatief goed aanbod. Daarnaast werkt de gemeente samen met verschillende partijen uit het werkveld, zoals jeugdgezondheidszorg, kinderopvangorganisaties en schoolbesturen. Deze samenwerking is nodig om te zorgen voor een doorgaande lijn tussen voorschoolse en vroegschoolse educatie.
In sommige gemeenten is het aanbod van VVE niet gelijk verdeeld. Soms zijn er meerdere organisaties die VVE aanbieden, terwijl andere organisaties (nog) geen VVE kunnen of willen bieden. Bijvoorbeeld in Valkenswaard zijn in 2020 drie organisaties VVE-geregistreerd, terwijl er twee organisaties aangeven (nog) geen VVE te kunnen bieden.
VVE biedt kinderen een extra ondersteuning op het moment dat ze het het hardst nodig hebben. Door het programma te volgen, leren kinderen belangrijke basisvaardigheden die essentieel zijn voor het begin van de basisschool. Ouders kunnen rustiger zijn dat hun kind een betere start maakt in de onderwijssector, omdat het programma gericht is op het voorkomen of verminderen van onderwijsachterstanden.
Daarnaast helpt VVE ouders bij het voorbereiden van hun kind op de overstap naar de basisschool. Soms is er zelfs een directe link tussen de VVE-locatie en de basisschool die het kind later zal bezoeken. Dit maakt de overgang vaak minder groot en vertrouwd voor het kind.
Sinds 2018 zijn er meer eisen gesteld aan de kwaliteit van de kinderopvang. Dit is onderdeel van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Deze wet zorgt ervoor dat er een hogere kwaliteit wordt geëist in de opvang en dat kinderen een mentor krijgen. Ook zijn er aangescherpte taaleisen voor medewerkers in de kinder- en peuteropvang. Deze maatregelen zijn bedoeld om de kwaliteit van VVE te waarborgen en om ervoor te zorgen dat kinderen de beste mogelijkheden krijgen in hun ontwikkeling.
Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is een programma dat gericht is op jonge kinderen die een risico lopen op een onderwijs- of ontwikkelingsachterstand. Het programma helpt deze kinderen door hen extra ondersteuning te geven in essentiële ontwikkelingsgebieden zoals taal, rekenvaardigheid, motoriek en sociaal-emotionele vaardigheden. VVE bestaat uit twee delen: voorschoolse educatie voor peuters en vroegschoolse educatie voor kleuters. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanbieding van voorschoolse educatie, terwijl de basisschool verantwoordelijk is voor vroegschoolse educatie. Ouders die in aanmerking komen voor VVE, kunnen hun kind aanmelden bij een VVE-groep, waarbij de gemeente meestal een groot deel van de kosten dekt. VVE helpt kinderen een betere start maken op de basisschool en zorgt voor een doorgaande lijn tussen kinderopvang en onderwijs.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet