Kinderopvang Mundo Schiedam: Veiligheid, Ontwikkeling en Betrokkenheid in een Uitdagende Omgeving
juli 16, 2025
Het combineren van peuterspeelzaal en kinderopvang is tegenwoordig een steeds belangrijkere trend binnen de voorschoolse opvang. Deze aanpak maakt deel uit van een breder beleid dat gericht is op het verbeteren van het aanbod aan kinderen van 2 tot 4 jaar, en het faciliteren van een vloeiende overgang naar de basisschool. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de manieren waarop deze integratie werkt, de voordelen ervan, en de praktische aspecten die ouders en professionals hierbij in overweging moeten nemen.
In de afgelopen jaren is er een duidelijke beweging ontstaan om peuterspeelzaal en kinderopvang samen te voegen in één aanbod. Deze combinatie biedt kinderen de mogelijkheid om in een consistente omgeving te groeien en zich te ontwikkelen, zowel op sociaal, emotioneel, motorisch als cognitief vlak. Voor ouders betekent het vaak een logistieke en emotionele verlichting, omdat ze niet langer meerdere instellingen moeten bezoeken voor verschillende vormen van opvang. Voor instellingen en gemeenten draagt het bij aan efficiëntie, kwaliteit en continuïteit in het aanbod aan kinderen.
Deze integratie is niet alleen een praktische keuze, maar ook een beleidsmaatregel die op meerdere niveaus wordt ondersteund. Zoals uitgebreid in de bronnen duidelijk gemaakt wordt, is er sprake van intensievere samenwerking tussen peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties, zoals Mikz in Waalwijk, en is er een focus op de samenwerking met basisscholen om een doorlopende leer- en ontwikkelingslijn te garanderen.
Bij integrale samenwerking is sprake van één integraal kindcentrum, waarbij peuterspeelzaal en kinderopvang volledig geïntegreerd zijn. Dit betekent dat kinderen van 2 tot 4 jaar in dezelfde ruimte en onder dezelfde pedagogisch medewerkers zowel de peuterspeelzaal als de kinderopvang kunnen bezoeken. Deze aanpak is bijvoorbeeld te zien in de fusie van Stichting Peuterspeelzalen Waalwijk met Mikz BV in 2010. Hierdoor is het peuterspeelzaalwerk vanuit Mikz Peuterspeelzalen Waalwijk aangeboden, wat de samenwerking met kinderopvang faciliteert.
Deze fusie maakte het mogelijk om gecombineerde groepen te vormen, zoals de eerste "combi 3+ groep", waarin kinderen uit de peuterspeelzaal en de kinderopvang samen opgroeien. Deze aanpak heeft voordelen in termen van organisatie, kwaliteit van de zorg en continuïteit in de ontwikkeling van de kinderen.
Om ervoor te zorgen dat deze integratie van hoge kwaliteit is, is er sprake van intensievere samenwerking tussen peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties. Dit gebeurt via het harmoniseren van inhoud en kwaliteit. In de gemeente Waalwijk bijvoorbeeld kiest men voor model 2, waarbij een integrale aanpak wordt gekozen binnen de wettelijke kaders. Hierbij zijn gecombineerde groepen vanaf de 3-jarige peuterleeftijd centraal.
De kwaliteit van deze integratie wordt verder ondersteund door de wet OKE (Wet kinderopvang en eisen), die ook de kwaliteitseisen voor peuterspeelzalen en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) bepaalt. De gemeente en schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het aansluiten van de VVE aan het primair onderwijs, wat een belangrijke rol speelt in de integratie van peuterspeelzaal en kinderopvang.
Voor kinderen is het combineren van peuterspeelzaal en kinderopvang een manier om in een consistente omgeving te groeien. Het biedt een vloeiende overgang naar de basisschool en helpt kinderen beter voor te bereiden op de academische en sociaal-emotionele eisen van het onderwijs. Door in dezelfde instelling te blijven, voelen kinderen zich meer veilig en gerust, wat positief is voor hun emotionele en sociaal ontwikkeling.
Bovendien is er een educatief programma dat gericht is op het ontwikkelen van de taal- en rekenvaardigheden, motorische vaardigheden, en sociale competenties. Dit programma wordt vaak georganiseerd rondom thema’s en speelse activiteiten, zoals uitgebreid beschreven wordt op de website van de Peutergroep in Rotterdam. De Peutergroep is geen school, maar wel een educatieve opvang die op een manier werkt die aansluit bij groep 1 en 2 van de basisschool.
Voor ouders betekent integratie een logistieke en emotionele verlichting. Er is geen sprake van het bezoeken van meerdere instellingen, wat zowel tijd als moeite bespaart. Bovendien is er vaak een hoger niveau van transparantie in de communicatie met de pedagogisch medewerkers, omdat deze verantwoordelijk zijn voor zowel de peuterspeelzaal als de kinderopvang.
Daarnaast kan het combineren van peuterspeelzaal en kinderopvang ook financieel voordelig zijn. Zoals beschreven op de website van Shezaf, kan de peuteropvang onder de Wet kinderopvang vallen, wat betekent dat ouders in aanmerking kunnen komen voor een tegemoetkoming in de kosten via de Belastingdienst of via de gemeente.
Voor instellingen is integratie een manier om efficiënter te werken. Door peuterspeelzaal en kinderopvang samen te voegen, kunnen bronnen beter worden ingezet en kan er meer aandacht worden besteed aan kwaliteit en professionalisering. Ook is er sprake van een intensieve samenwerking met basisscholen, wat bijdraagt aan een doorlopende leer- en ontwikkelingslijn.
Bijvoorbeeld in Rotterdam wordt de Peutergroep aangeboden in samenwerking met kinderopvanglocaties, kinderdagverblijven en basisscholen. Hierdoor is er een consistente aanpak in het aanbod van voor- en vroegschoolse educatie (VVE), wat betekent dat kinderen op dezelfde manier worden voorbereid op de basisschool.
De praktische organisatie van een integraal kindcentrum hangt af van de locatie en het aanbod. Zoals beschreven op de website van Peuterspeelzaal De Vlashoek in Westmaas, zijn de openingstijden meestal op maandagochtend, dinsdagochtend, woensdagochtend en vrijdagochtend. Combinaties van dagdelen zijn mogelijk, zoals maandagochtend-woensdagochtend of dinsdagochtend-vrijdagochtend.
Ook in andere instellingen is het mogelijk om de opvangtijden aan te passen aan de behoeften van de ouders. Deze flexibiliteit is vaak een belangrijk argument voor ouders bij het kiezen van een opvanglocatie.
De integratie van peuterspeelzaal en kinderopvang wordt vaak versterkt door een uitgebreid educatief programma dat gericht is op de voorbereiding op de basisschool. Dit programma omvat activiteiten die gericht zijn op de taal- en rekenontwikkeling, motorische vaardigheden, en sociale competenties. De Peutergroep in Rotterdam is een goed voorbeeld van zo’n aanpak, waarin kinderen via thema’s en speelse activiteiten worden voorbereid op het primair onderwijs.
Daarnaast is er ook aandacht voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Zoals beschreven op de website van Shezaf, is er een uitgebreider aanbod voor kinderen met een specifieke ontwikkelbehoefte. Deze ondersteuning vindt plaats onder begeleiding van de orthopedagoog en is gericht op het optimaliseren van de ontwikkeling van het kind.
Het combineren van peuterspeelzaal en kinderopvang is een bewezen methode om kinderen van 2 tot 4 jaar een consistente en gestructureerde omgeving te bieden. Deze integratie draagt bij aan de sociale, emotionele, motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen, en faciliteert een vloeiende overgang naar de basisschool. Voor ouders betekent het vaak een logistieke en emotionele verlichting, terwijl instellingen en gemeenten profiteren van een efficiëntere organisatie en een hoger niveau van kwaliteit en professionalisering.
Door de samenwerking tussen peuterspeelzalen, kinderopvangorganisaties en basisscholen wordt er een doorlopende leer- en ontwikkelingslijn gegarandeerd, die gericht is op de behoeften van het kind. Deze aanpak is niet alleen een praktische keuze, maar ook een beleidsmaatregel die op meerdere niveaus wordt ondersteund. Het combineren van peuterspeelzaal en kinderopvang is dus een waardevolle aanpak die zowel kinderen als ouders, professionals en gemeenten kan bereiken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet