Buitenschoolse Opvang en Onderwijsaanbod bij De Kleine Prins in Rotterdam
juli 16, 2025
In de kinderopvangsector is de loonsverhoging in 2024 een centraal thema geworden. Kinderopvangmedewerkers zien dit als een prioriteit, vooral gezien de jarenlange inspanningen om de werkdruk te verminderen, wat door het aanhoudende personeelstekort niet is gelukt. In het kader van nieuwe cao-onderhandelingen zijn verschillende maatregelen genomen om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren en de sector aantrekkelijker te maken. Deze maatregelen zijn onderdeel van een overgangs-cao, die als voorbode werkt voor een toekomstige cao die verder ingaat op het verbeteren van het werken in de kinderopvangsector.
In dit artikel worden de belangrijkste ontwikkelingen van 2024 besproken, inclusief loonsverhogingen, nieuwe regels rondom roostering en verlofregelingen, en de verwachtingen voor 2025. Ook worden de huidige salarissen in de kinderopvangsector toegelicht, alsof ze vastgelegd zijn in de CAO.
De loonsverhoging is in 2024 een belangrijk onderdeel van de nieuwe cao. In de cao-onderhandelingen is overeengekomen dat de loonstijging op 1 juli 2025 met 2,5% komt, gevolgd door een loonsverhoging van 1,5% op 1 september 2026. Deze stijgingen zijn bedoeld om de aantrekkelijkheid van de sector te verhogen en de werkdruk die in de sector heerst, gedeeltelijk te compenseren.
De loonsverhoging is niet alleen gericht op de basisloon, maar ook op de eindejaarsuitkering. Deze is structureel verhoogd van 5,5% naar 8% per 1 januari 2026. Dit betekent dat werknemers in de kinderopvangsector vanaf 2026 een hogere eindejaarsuitkering kunnen verwachten, wat een extra financiële voordeel biedt.
De loonsverhoging is onderdeel van een bredere inspanning om de kinderopvangsector duurzaam en aantrekkelijk te maken. Hierbij is ook sprake van het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden, zoals het verlagen van de werkdruk en het creëren van een gezonder werkomgeving.
Nieuwe afspraken zijn gemaakt rondom roosterregelingen en arbeidsvoorwaarden. Een belangrijk punt is dat roosters minimaal 21 dagen van tevoren bekend moeten zijn. Last-minute wijzigingen zijn alleen toegestaan bij uitzonderingen zoals ziekte. Dit is bedoeld om de werknemers meer planningssicherheid te bieden, wat gunstig is voor hun mentale en fysieke gezondheid.
Daarnaast is er een afspraak gemaakt over min-uren. Min-uren door sluiting of andere oorzaken buiten de schuld van de werknemer hoeven niet ingehaald te worden; ze vervallen voor de rekening van de werkgever. Deze regeling is bedoeld om te voorkomen dat werknemers extra werktijd moeten opmaken als gevolg van onvoorzienigheden.
De nieuwe cao-teksten zijn aangemeld bij het ministerie van SZW en zijn algemeen verbindend verklaard per 13 augustus 2024. Hierdoor gelden deze afspraken voor alle werkgevers en werknemers die aangesloten zijn bij Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.
De salarissen in de kinderopvangsector zijn vastgelegd in de CAO en worden bepaald op basis van functieschalen. Elke functie is gekoppeld aan een specifieke salarisschaal, en binnen deze schaal zijn verschillende tredes vastgelegd. Ieder jaar stijgt het salaris met één trede, totdat het maximum van de schaal is bereikt.
Voor pedagogische medewerkers, die in functieschaal 6 zitten, zijn de salarissen per 1 juli 2025 als volgt vastgelegd voor een voltijds dienstverband van 36 uur per week:
Trede | Maandloon (in euro) |
---|---|
10 | 2.641 |
11 | 2.708 |
12 | 2.777 |
13 | 2.846 |
17 | 3.138 |
18 | 3.213 |
19 | 3.291 |
20 | 3.374 |
Naast het maandsalaris komen er ook voordelen zoals vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Voor 2025 is de eindejaarsuitkering verhoogd naar 8%, wat een aanzienlijke toename betekent in vergelijking met het voorgaande jaar.
Buiten de loonsverhoging en de verbetering van de arbeidsvoorwaarden zijn er ook afspraken gemaakt over studieonderzoek. De cao-partijen hebben bijvoorbeeld aandacht besteed aan de bevordering van de medezeggenschap en het uitvoeren van studies rondom verlofregelingen en roostering. Deze studies zijn bedoeld om de arbeidsvoorwaarden verder te verbeteren en een gezondere balans tussen werk en privé te creëren.
Daarnaast is er sprake van het ontwikkelen van een "cao van de toekomst", waarin de huidige overgangs-cao als een voorbode fungeert. Deze toekomstige cao zal zich verder richten op het verbeteren van het werken in de kinderopvangsector, met name in termen van werkdruk, werktijden en mentale gezondheid van medewerkers.
De versoepelingen die minister Van Gennip (SZW) heeft voorgesteld, zijn op 1 januari 2024 van kracht geworden. Deze maatregelen zijn bedoeld om het personeelstekort en de werkdruk in de kinderopvangsector aan te pakken. Branchepartijen pleiten voor een coulanceregeling in de tussentijd, wat betekent dat er ruimte moet zijn voor flexibiliteit in de toepassing van de regels.
De coulanceregeling is bedoeld om de werknemers en werkgevers tijdelijk meer flexibiliteit te bieden, bijvoorbeeld in relatie tot werktijden en roostering. Deze regeling is een tijdelijke maatregel en is bedoeld om de sector tijd te geven om zich aan te passen aan de nieuwe cao-regels.
De kinderopvangsector in 2024 telt een aantal belangrijke ontwikkelingen op het gebied van loonsverhoging en arbeidsvoorwaarden. De nieuwe cao biedt medewerkers in de sector een duidelijke lijn over hun salarissen, werktijden en verlofregelingen. De loonsverhoging van 2,5% in juli 2025 en 1,5% in september 2026 zijn belangrijke stappen in de richting van een aantrekkelijker en duurzamere sector.
Daarnaast zijn er maatregelen genomen om de werkdruk te verminderen, zoals het verlenen van meer planningssicherheid via de roosterregeling en het verhogen van de eindejaarsuitkering. Deze maatregelen zijn bedoeld om de werknemers in de kinderopvangsector beter te ondersteunen en hen te motiveren om langer in de sector te blijven.
De toekomstige ontwikkelingen in de cao zullen zich richten op het verdere verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het creëren van een gezondere werkomgeving. Dit is van groot belang, gezien de centrale rol die kinderopvangmedewerkers spelen in de opvoeding en zorg van jonge kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet