logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvangkosten en hun aftrekbaarheid: wat ouders in Nederland moeten weten

De kosten van kinderopvang vormen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse uitgaven voor veel Nederlandse ouders. Zowel werkende ouders als diegenen die aan een opleiding of traject naar werk werken, kunnen terecht komen bij de Belastingdienst om te zien of zij recht hebben op een bijdrage aan deze kosten. Deze bijdrage heet de kinderopvangtoeslag. In dit artikel worden de voorwaarden, regelingen en voorschriften rondom de aftrekbaarheid van kinderopvangkosten uitgebreid toegelicht, op basis van de juridische en fiscale informatie die in de contextdocumenten wordt verstrekt.

Wat is de kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag is een bijdrage van de overheid aan de kosten van kinderopvang. Deze toeslag vervangt sinds 1 januari 2005 de vroegere aftrek van inkomstenbelasting voor kinderopvang. De kinderopvangtoeslag is gebaseerd op de Wet kinderopvang, zoals vastgelegd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze wet zorgt ervoor dat ouders, werkgevers en de overheid samen de kosten van kinderopvang betalen. De toeslag is bedoeld voor erkende vormen van kinderopvang zoals kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen van de aanvrager, het aantal kinderen en de soort kinderopvang die wordt gebruikt. Per kind kunnen ouders voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag ontvangen. De overheid stelt de maatregelen en de hoogte van de toeslagen jaarlijks opnieuw vast.

Voorwaarden voor de kinderopvangtoeslag

Om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag, zijn er een aantal voorwaarden die moeten worden voldaan. Deze zijn volgens de contextdocumenten als volgt:

  1. Er woont tenminste één kind bij de aanvrager in huis, en het kind maakt gebruik van een geregistreerde kinderopvangorganisatie.
  2. De aanvrager ontvangt voor tenminste één kind kinderbijslag of pleegouderbijdrage, of draagt financieel bij aan het levensonderhoud van elk kind.
  3. De aanvrager is in loondienst, heeft winst uit onderneming of andere inkomsten, of werkt mee in de onderneming van een echtgenoot of huisgenoot.
  4. De aanvrager heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Bij aanvraag van de toeslag moet de aanvrager een schatting maken van het te ontvangen jaarinkomen. Als blijkt dat deze schatting niet accuraat is, moet dit worden aangepast. Ook bij wijzigingen in de samenstelling van het huishouden, zoals een scheiding of het begin van een nieuwe relatie, is een aanpassing nodig.

Werkgeversbijdrage en de kinderopvangtoeslag

In 2007 zijn er belangrijke wijzigingen geweest in de regelingen rondom de kinderopvangtoeslag. Werkgevers konden vroeger een bepaalde bijdrage aan de kosten van kinderopvang geven, en deze bijdrage was belastingvrij. Sinds 1 januari 2007 is dit niet meer toegestaan. Werkgevers mogen maximaal één derde van de totale kosten van kinderopvang belastingvrij vergoeden. Ze zijn echter niet verplicht om mee te betalen.

Als een werkgever niet of niet volledig meebetaalt, kan de overheid via de kinderopvangtoeslag extra steun geven. De Belastingdienst berekent dan, afhankelijk van het inkomen van de aanvrager, een percentage van het bedrag dat niet door de werkgever wordt vergoed. Dit maakt het mogelijk voor ouders om toch een substantieel deel van de kinderopvangkosten te dekken, zelfs wanneer de werkgever niet meebetaalt.

Aftrek van kinderopvangkosten in de belastingaangifte

Ouders die kinderopvang gebruiken, kunnen in bepaalde gevallen ook een aftrek van uitgaven voor kinderopvang aanvragen in de belastingaangifte. Dit is echter niet mogelijk in alle situaties. Bijvoorbeeld als de partner van de belastingplichtige geen inkomsten heeft genoten, maar om medische redenen niet beschikbaar was voor de opvang van de kinderen, is de aftrek niet mogelijk. Dit geldt omdat de voorwaarde dat de partner inkomsten heeft genoten of in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek niet is voldaan.

Bij partners die uitsluitend inkomsten ontvangen uit een internationale organisatie en deze inkomsten volgens een internationale regeling vrijgesteld zijn, is het ook mogelijk dat de aftrek niet toegestaan is. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de regelingen nauwkeurig te bestuderen, omdat het vrijgestelde inkomen niet in de Nederlandse belastingheffing mag worden betrokken.

Aftrek van levensonderhoudskosten bij scheiding of huwelijk

In sommige gevallen wordt ook het aftrekrecht van levensonderhoudskosten bekeken, bijvoorbeeld bij een scheiding. Als ouders na de scheiding hun kinderen op verschillende manieren onderhouden, kan de Belastingdienst beoordelen of een aftrek van levensonderhoudskosten mogelijk is. Als de vader bijvoorbeeld meer dan € 359 per kwartaal uitgeeft aan zijn kinderen, kan hij recht hebben op aftrek. Als er echter geen kosten worden gemaakt voor de eigen kinderen, bestaat er geen recht op aftrek.

Een andere situatie waarin de aftrek van kosten in beeld komt, is wanneer een belastingplichtige naar een grotere woning verhuist vanwege een bezoekregeling. In dergelijke gevallen kan de Belastingdienst beoordelen of het verschil in huur tussen de oude en nieuwe woning kan worden gerekend als uitgave voor levensonderhoud.

Aanvraagproces en informatie

Het aanvraagproces van de kinderopvangtoeslag wordt uitgevoerd door de Belastingdienst. Ouders kunnen online een proefberekening doen om te zien of ze in aanmerking komen. Daarnaast is het mogelijk om via de Belastingdienst de toeslag aan te vragen. De informatie hierover is beschikbaar op de website van de Belastingdienst, die ook uitleg geeft over de voorwaarden en het aanvraagproces.

In sommige gevallen kan ook de gemeente een deel van de kinderopvangkosten betalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in gevallen van voorschoolse educatie (VE), waarbij een peuter risico loopt op een (taal)achterstand. In dergelijke gevallen maken gemeentes afspraken met opvangaanbieders om een gesubsidieerd peuteraanbod te realiseren.

Belastingplan 2007 en wetswijzigingen

Het Belastingplan 2007, dat op 1 januari 2007 van kracht werd, bracht ingrijpende wijzigingen met zich mee voor de regelingen rondom kinderopvang. De kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst werd verhoogd met (in de regel) een derde deel van de gemaakte kosten van kinderopvang. Deze verhoging werd gefinancierd door een opslag op de premie ten behoeve van de sectorfondsen of het Uitvoeringsfonds voor de overheid.

Daarnaast werden collectieve arbeidsovereenkomsten en vergelijkbare regelingen voor overheidswerknemers buiten toepassing gelaten, indien deze verplichtingen werkgevers legden om een bijdrage in de kosten van kinderopvang te verstrekken die gelijk is aan of lager dan de verhoogde toeslag.

Conclusie

De aftrekbaarheid van kinderopvangkosten en de beschikbaarheid van de kinderopvangtoeslag zijn belangrijke onderwerpen voor ouders die werken of zich aan een opleiding of traject naar werk wijden. De regelingen zijn juridisch en fiscaal goed geregeld, maar het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de voorwaarden en voorschriften. De Belastingdienst speelt een centrale rol bij het uitvoeren van de toeslag, en het is verstandig om gebruik te maken van de online tools en informatie die beschikbaar zijn. In sommige gevallen kan ook de gemeente een rol spelen, bijvoorbeeld bij voorschoolse educatie of gesubsidieerde opvang.

De wetswijzigingen van 2007 hebben de regelingen ingrijpend veranderd, met name rondom de werkgeversbijdrage en de verhoging van de kinderopvangtoeslag. Het is daarom belangrijk dat ouders regelmatig op de hoogte worden gehouden van eventuele wijzigingen in de regelingen, zodat ze de maximale steun kunnen ontvangen.

Bronnen

  1. Jongbloed Fiscaal Juristen
  2. Rechtswinkel Kinderopvangtoeslag
  3. Staatsblad 2006, 682
  4. Rijksoverheid.nl - Kosten kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven