logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Verlofregelingen in de kinderopvang volgens de Cao Kinderopvang

In de kinderopvangsector zijn verlofregelingen van groot belang voor zowel medewerkers als werkgevers. De Cao Kinderopvang bevat uitgebreide regels over verschillende vormen van verlof, waaronder vakantie, zorgverlof en verlofbudget. Deze artikel biedt een overzicht van de verlofregelingen die in de Cao Kinderopvang zijn opgenomen, met aandacht voor de regels rondom het opbouwen, doorbetalen en gebruik van verlofuren.

Vakantie in de Cao Kinderopvang

Volgens artikel 7.1 van de Cao Kinderopvang heeft een medewerker met een voltijdbaan recht op 144 uur vakantie per kalenderjaar. Dit is het wettelijk vakantieverlof. Tijdens deze vakantie wordt het salaris doorgestort. De vakantie-uren moeten in het kalenderjaar worden opgenomen. Indien niet gebruikt, vervallen deze uren op 1 juli na het jaar waarin ze zijn opgebouwd, tenzij er tussen werkgever en medewerker andere afspraken zijn gemaakt.

Daarnaast heeft een medewerker recht op 66 extra uren verlof, ook wel het bovenwettelijke vakantieverlof. Dit maakt het totaal aantal verlofuren 210 uur per kalenderjaar bij een voltijdbaan. Voor medewerkers die minder uren werken dan een voltijdbaan, geldt het verlof in verhouding tot het aantal uren dat ze daadwerkelijk werken.

De Cao bepaalt ook dat een medewerker minstens één keer per kalenderjaar twee weken aaneengesloten vakantie moet nemen. Daarnaast kan de medewerker de werkgever vragen om drie weken aaneengesloten vakantie. De werkgever moet dit indien mogelijk beheren. Mocht het niet mogelijk zijn om drie weken aaneengesloten vakantie te geven aan alle medewerkers die dit vragen, dan zorgt de werkgever ervoor dat over meerdere jaren alle medewerkers die dit vragen, een keer aan de beurt komen.

Verlofbudget

In artikel 7.3 van de Cao Kinderopvang wordt het verlofbudget beschreven. Dit budget bestaat uit het bovenwettelijke vakantieverlof (66 uur per jaar). De medewerker heeft de keuze over wat ze met deze uren doet. Dit kan bijvoorbeeld vakantie zijn, maar ook andere vormen van verlof, zoals bijvoorbeeld zorgverlof of verlof voor eigen zorg of studie. De keuze moet echter binnen de wettelijke en fiscale regels worden gemaakt.

De werkgever kan kiezen om 26 uur van het verlofbudget in december uit te betalen. Deze keuze wordt genomen uiterlijk op 1 januari van het kalenderjaar. De uren worden uitbetaald op basis van het uursalaris dat op dat moment geldt. Medewerkers kunnen kiezen om hiervan af te wijken, zolang het binnen de regels van de Cao blijft.

Kortdurend zorgverlof

Kortdurend zorgverlof is bedoeld voor tijdelijke zorgsituaties. Dit verlof kan worden genomen als de medewerker bijvoorbeeld een ziek kind, partner, ouder of ander familielid moet verzorgen. Het maximum aan recht op kortdurend zorgverlof is twee keer het aantal uren dat per week wordt gewerkt. Voor een medewerker die 24 uur per week werkt, betekent dit maximaal 48 uur of zes dagen zorgverlof per jaar.

Tijdens het kortdurend zorgverlof wordt 70 procent van het salaris doorgestort door de werkgever. Dit verlof telt mee in de berekening van de vakantiedagen. Dit betekent dat de medewerker tijdens het kortdurend zorgverlof vakantiedagen opbouwt.

Langdurend zorgverlof

Langdurend zorgverlof is bedoeld voor langdurige zorgsituaties. Dit verlof kan worden genomen voor een onafgebroken periode van maximaal zes maanden en is bedoeld voor zorg van een ziek familielid, zoals een kind, partner, ouder of vriend. De medewerker moet minstens één jaar in dienst zijn om recht te hebben op langdurend zorgverlof.

Het maximum aantal uren dat een medewerker per jaar kan nemen, is dertien keer het aantal uren dat per week wordt gewerkt. Dit verlof mag maximaal de helft van het aantal uren dat per week wordt gewerkt omvatten. Bijvoorbeeld: bij een medewerker die 24 uur per week werkt, is maximaal 12 uur per week langdurend zorgverlof toegestaan.

Langdurend zorgverlof is in principe niet betaald verlof, zoals vermeld in de Wet Arbeid en Zorg. In de Cao Kinderopvang (artikel 7.11) zijn afspraken over een gedeeltelijke doorbetaling van het salaris. Tijdens langdurend zorgverlof ontvangt de medewerker 25 procent van het salaris doorgestort, maximaal voor twee weken per maand. De doorbetaling duurt maximaal zes maanden.

Net zoals bij kortdurend zorgverlof, telt langdurend zorgverlof mee in de berekening van vakantiedagen. De werkgever mag het langdurend zorgverlof niet inhouden op vakantiedagen.

Aanvragen van zorgverlof

Zorgverlof moet worden aangevraagd bij de werkgever. De medewerker dient aan te geven hoeveel uren en voor welke periode het verlof nodig is. De werkgever kan later controleren of het verlof daadwerkelijk is gebruikt voor de zorg van een familielid. De medewerker dient zich daartoe te kunnen verantwoorden.

Overige vormen van verlof

De Cao Kinderopvang bevat ook regels over andere vormen van verlof, zoals seniorenverlof, buitengewoon verlof, rouwverlof en verlof op feestdagen. Deze vormen van verlof zijn uitgebreid beschreven in hoofdstuk 7 van de Cao.

Beperkingen en overgangsregels

De Cao Kinderopvang bevat ook overgangsregels voor voormalige medewerkers van peuterspeelzalen. Deze regels zijn bedoeld om de overgang van de oude CAO naar de huidige CAO Kinderopvang te faciliteren. Meer informatie hierover is te vinden in bijlage 14 van de Cao.

Conclusie

De Cao Kinderopvang bevat uitgebreide regels over verlofregelingen voor medewerkers in de kinderopvangsector. Deze regels zijn bedoeld om zowel de belangen van medewerkers als die van werkgevers te behartigen. De medewerker heeft recht op wettelijke vakantie en extra verlofuren via het verlofbudget. Daarnaast zijn er regels voor kort- en langdurend zorgverlof, inclusief regels over doorbetaling van het salaris en opbouwen van vakantiedagen. Het aanvragen van zorgverlof en de controle daarop zijn ook onderdeel van de regels. Voor een goed begrip van de verlofregelingen is het belangrijk om kennis te hebben van de Cao Kinderopvang en de bijbehorende artikelen.

Bronnen

  1. Kortdurend en langdurend zorgverlof in kinderopvang
  2. Verlofbudget in de Cao Kinderopvang
  3. Vakantie, verlof, arbeid en zorg in de Cao Kinderopvang
  4. Hoeveel verlof heeft een medewerker volgens de Cao
  5. Vakantie in de Cao Kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven