logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Nieuwe Cao Kinderopvang 2024: Veranderingen in Werkgevers- en Werknemersvoorwaarden

Op 24 april 2024 bereikten de werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, samen met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV, een overeenkomst over een nieuwe Cao Kinderopvang. Deze cao is van toepassing vanaf 1 juli 2024 tot en met 31 december 2024. De partijen beschouwen deze cao als een overgangscao op weg naar een ‘cao van de toekomst’. Hierin zijn afspraken gemaakt over verbeteringen in arbeidsvoorwaarden en andere thema’s die relevant zijn voor de kinderopvangsector.

De nieuwe Cao Kinderopvang omvat een reeks verbeteringen, zoals loonsverhogingen, veranderingen in verlofregelingen en roosterregels. Bovendien zijn er afspraken gemaakt over de inzet van andersgekwalificeerde beroepskrachten in de buitenschoolse opvang, waardoor het aanbod van activiteiten voor kinderen kan worden verrijkt. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op werkgevers, werknemers en de kinderen zelf. Hieronder worden de belangrijkste aspecten van de nieuwe cao nader toegelicht.

Werkgevers- en Werknemersvoorwaarden

De nieuwe Cao Kinderopvang bevat een aantal belangrijke afspraken over werkgevers- en werknemersvoorwaarden. Deze afspraken zijn bedoeld om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de werkdruk te monitoren.

Werkdrukmeting

Een van de kernpunten in de cao is de verplichte werkdrukmeting. Werkgevers moeten minimaal eenmaal per twee jaar een werkdrukmeting uitvoeren. Naast het uitvoeren van deze meting moeten werkgevers ook samen met de medezeggenschap de uitkomsten bespreken en eventueel actie ondernemen. Deze afspraak is bedoeld om de werkdruk bij te houden en te bepalen of aanpassingen nodig zijn om de werknemers beter te ondersteunen.

Gezonde werkcultuur

De cao bevat ook afspraken ter bevordering van een gezonde werkcultuur. Hierbij gaat het om het creëren van een positieve werkomgeving waarin werknemers zich goed kunnen ontwikkelen en waar de belastingen op hun werkzaamheden op een duurzame manier worden beheerst.

Roosterwijzigingen

De cao stelt ook voorwaarden op het gebied van roosterwijzigingen. Roosterwijzigingen moeten minimaal 21 kalenderdagen van tevoren bekend zijn. Last-minute wijzigingen zijn alleen toegestaan bij uitzonderingen, zoals ziekte. Deze afspraak is bedoeld om werknemers te ontzagen voor ongeplande veranderingen in hun werkdag.

Verlofregelingen

Er zijn ook afspraken gemaakt over verlofregelingen. Zo is er een studie afgesproken over verlof in relatie tot het basisrooster en het jaarurensysteem. Dit betekent dat de cao niet alleen een huidige regeling bevat, maar ook een onderzoek naar mogelijke verbeteringen in verlofregelingen.

Loonsverhogingen en Eindejaarsuitkering

Een belangrijk aspect van de nieuwe cao is de loonsverhoging. De eerste loonsverhoging gaat in op 1 juli 2025 en bedraagt 2,5%. Op 1 september 2026 volgt een loonsverhoging van 1,5%. Deze verhogingen zijn bedoeld om de beloning van werknemers in de kinderopvangsector aan te passen aan de huidige economische omstandigheden.

Naast loonsverhogingen is er ook sprake van een verhoogde eindejaarsuitkering. Deze uitkering wordt structureel verhoogd van 5,5% naar 8% per 1 januari 2026. Dit betekent dat werknemers in de kinderopvangsector in de toekomst een hogere eindejaarsuitkering kunnen verwachten.

Min-uren en Roosterregels

De cao bevat ook afspraken over min-uren. Min-uren die verlopen door sluiting of andere oorzaken buiten de schuld van de werknemer, vervallen voor de rekening van de werknemer. Dit betekent dat werknemers deze uren niet hoeven in te halen. Deze afspraak is bedoeld om werknemers te ontzagen voor verlies van werktijd dat niet in hun hand ligt.

Bij de roosterregels is er sprake van dat roosters minimaal 21 dagen van tevoren bekend moeten zijn. Deze regel is bedoeld om werknemers te ontzagen voor last-minute veranderingen in hun werkdag.

Woon-Werkverkeer

De cao bevat ook afspraken over het woon-werkverkeer. Per 1 juli 2024 gelden nieuwe uitgangspunten voor de ondernemingsregeling voor woon-werkverkeer. Iedere bestaande of nieuwe ondernemingsregeling moet uiterlijk per 31 december 2024 voldoen aan deze uitgangspunten. Eén van de uitgangspunten is dat de ondernemingsregeling voor een individuele medewerker minimaal gelijkwaardig moet zijn aan de standaardregeling. Deze afspraak is bedoeld om het woon-werkverkeer te ondersteunen en eventuele kosten te verlagen voor werknemers.

Andersgekwalificeerde Beroepskrachten

Vanaf 1 juli 2024 mogen ook andersgekwalificeerde beroepskrachten worden ingezet binnen de buitenschoolse opvang. Dit betekent dat bijvoorbeeld professionele musici, sporters en andere experts met een specifiek talent of expertise aan de slag kunnen in kinderopvang. De inzet van deze andersgekwalificeerde beroepskrachten biedt kansen om het programma van de buitenschoolse opvang te verrijken.

Kinderen kunnen zo in aanraking komen met nieuwe activiteiten en vaardigheden, wat hun ontwikkeling ten goede komt. Denk bijvoorbeeld aan muzikale workshops onder leiding van een professionele muzikant of sportclinics gegeven door een ervaren atleet. Deze activiteiten kunnen kinderen stimuleren en helpen bij hun persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Voorwaarden

De inzet van andersgekwalificeerde beroepskrachten is niet zonder voorwaarden. Er zijn afspraken gemaakt over het ontwikkelen van een specifieke pedagogische module die goed aansluit bij deze doelgroep. Deze module is bedoeld om te zorgen dat de activiteiten die worden aangeboden, pedagogisch relevant zijn en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

De ontwikkeling van deze module neemt nog wat tijd in beslag. Tot die tijd geldt het huidige overzicht. Aanbieders van trainingen en opleidingen hoeven op dit moment geen nieuw aanbod te ontwikkelen. Informatie over wijzigingen in de kwaliteitseisen in de kinderopvang vanaf juli 2024 is beschikbaar via een pdf-bestand.

Studie- en Onderzoeksvragen

De cao bevat ook een aantal studieafspraken op verschillende thema’s. Deze studieafspraken zijn bedoeld om de cao van de toekomst te onderbouwen en eventuele verbeteringen te onderzoeken. De thema’s waarover studieafspraken zijn gemaakt, zijn:

  • Bevordering van de medezeggenschap
  • Studie naar verlof in relatie tot basisrooster en jaarurensystematiek
  • Gezond roosteren

Deze studies zijn bedoeld om een beter inzicht te krijgen in de huidige werkomstandigheden en eventuele verbeteringen te identificeren. De resultaten van deze studies kunnen leiden tot aanpassingen in de cao en andere beleidsmaatregelen.

Algemene Verbindendheid

De cao is aangemeld bij het ministerie van SZW en is van toepassing op werkgevers en werknemers die aangesloten zijn bij Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Daarnaast is er een verzoek ingediend voor algemeenverbindendverklaring (AVV). Dit betekent dat de cao-afspraken bindend kunnen zijn voor de gehele kinderopvangsector.

Update: De cao is algemeen verbindend verklaard per 13 augustus 2024 (zie Staatscourant). Dit betekent dat de cao-afspraken bindend zijn voor alle werkgevers en werknemers in de kinderopvangsector. De tekst van de cao is beschikbaar in pdf-formaat en via een app.

Conclusie

De nieuwe Cao Kinderopvang van 2024 biedt een aantal belangrijke verbeteringen in arbeidsvoorwaarden, loonsverhogingen en verlofregelingen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de inzet van andersgekwalificeerde beroepskrachten, waardoor het aanbod van activiteiten voor kinderen kan worden verrijkt. De cao is een overgangscao op weg naar een ‘cao van de toekomst’ en bevat een aantal studieafspraken om eventuele verbeteringen te onderzoeken.

De cao is algemeen verbindend verklaard en van toepassing op alle werkgevers en werknemers in de kinderopvangsector. De tekst van de cao is beschikbaar in pdf-formaat en via een app. Voor meer informatie over de cao en eventuele wijzigingen, kan contact worden opgenomen via de beschikbare e-mailadres.

De implementatie van deze cao kan van invloed zijn op werkgevers, werknemers en kinderen. Het is belangrijk om de afspraken in de cao goed te begrijpen en te volgen om de werkomstandigheden in de kinderopvangsector te verbeteren.

Bronnen

  1. Nieuwe Cao Kinderopvang 2024
  2. Andersgekwalificeerde beroepskrachten toegestaan in kinderopvang juli 2024
  3. Cao Kinderopvang
  4. Cao Kinderopvang 2025-2026

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven