logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Wanneer hebt u recht op kinderopvangtoeslag?

Kinderopvang is voor veel ouders een aanzienlijke kostenpost. Gelukkig biedt de overheid de kinderopvangtoeslag aan om deze kosten te verlichten. Deze toeslag is bedoeld voor ouders die werken, studeren of een traject naar werk volgen. In dit artikel bespreken we de voorwaarden voor de kinderopvangtoeslag, hoe de hoogte van de toeslag bepaald wordt en hoe u de toeslag kunt aanvragen. De informatie is gebaseerd op de meest recente en betrouwbare bronnen over deze ondersteuning.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid die ouders helpt bij de kosten van kinderopvang. Deze toeslag is bedoeld voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. De toelage is niet van toepassing op opvang door familie of vrienden; de kinderopvang moet geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) of het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). De toeslag is een percentage van de maximaal toegestane uurprijs, afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en het type opvang.

Voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn samengevat in de onderstaande lijst:

  1. Werk of opleiding: U en uw eventuele toeslagpartner (bijvoorbeeld uw partner of een andere volwene in het huishouden) werken, studeren of volgen een traject naar werk of een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling.
  2. Nationaliteit en verblijfsstatus: U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  3. Woonadres: U en uw kind staan op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente.
  4. Onderhoud van het kind: U ontvangt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage voor het kind, of u draagt aantoonbaar bij aan het levensonderhoud van het kind.
  5. Leeftijd van het kind: Het kind zit nog niet op het voortgezet onderwijs.
  6. Geregistreerde opvang: U heeft een schriftelijke overeenkomst met een kinderopvangorganisatie of gastouderbureau dat geregistreerd is in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
  7. Betaling van opvangkosten: U betaalt zelf (een deel van) de kosten voor kinderopvang.

Bijzondere voorwaarden voor inburgeringsplichtige ouders

Als u een inburgeringsplichtige ouder bent, heeft u automatisch recht op kinderopvangtoeslag. In dit geval is het verplicht dat u of uw partner een inburgeringstraject volgt dat aangeboden wordt door de gemeente of een cursusinstelling met een Blik op Werk keurmerk.

Wanneer een ouder in het buitenland woont (bijvoorbeeld in het land van herkomst), is er geen recht op kinderopvangtoeslag voor de inburgeringsplichtige ouder in Nederland. In dit geval kan de inburgeringsplichtige ouder wel gebruikmaken van eventueel niet-gebruikte uren uit het voorgaande kalenderjaar.

Maximale uren en eigen bijdrage

De maximale uren waarvoor u kinderopvangtoeslag kunt ontvangen, zijn 230 uren per maand per kind. Dit betekent dat ouders voor maximaal 230 uur per kind en maand een vergoeding ontvangen van de overheid. De exacte hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen en het soort kinderopvang (bijvoorbeeld dagopvang, kinderdagverzorging of gastouderopvang).

Ouders betalen altijd een eigen bijdrage aan de opvangkosten. De eigen bijdrage is het bedrag dat overblijft na aftrek van de kinderopvangtoeslag. Hoe lager het inkomen, hoe groter het percentage toeslag en dus hoe kleiner de eigen bijdrage.

Hoe bepaalt de overheid de hoogte van de toeslag?

De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt berekend op basis van het gezamenlijke inkomen van de ouders (of toeslagpartners). Dit inkomen wordt vergeleken met het maximale toegestane uurbedrag per kind. De overheid stelt deze bedragen jaarlijks vast. De toeslag wordt als volgt berekend:

  • Voor elke uren die het kind in geregistreerde kinderopvang doorbrengt, ontvangt de ouder een percentage van de maximaal toegestane uurprijs.
  • Het percentage is afhankelijk van het inkomen: hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag.
  • De toeslag is altijd minder dan 100%, er is altijd een eigen bijdrage.

Ouders kunnen op de website van de Belastingdienst of via mijntoeslagen.nl een proefberekening maken om te zien of ze in aanmerking komen en welk bedrag ze zouden kunnen ontvangen.

Hoe aanvragen voor kinderopvangtoeslag

De aanvraag voor kinderopvangtoeslag kan worden ingediend via de website van de Belastingdienst of via mijntoeslagen.nl. Het is belangrijk om de toeslag aan te vragen binnen 3 maanden na de maand waarin uw kinderen voor het eerst naar de opvang gaan. Anders kan de toeslag niet worden verstrekt.

Naast het aanvragen, is het ook mogelijk om de aanvraag te wijzigen als er wijzigingen optreden in de situatie van de ouder of het kind (bijvoorbeeld wanneer een kind naar school gaat of de ouders minder werken).

Bijzondere situaties

In sommige gevallen is het verstandig om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld bij:

  • Woning in het buitenland
  • Werk in het buitenland
  • Co-ouderschap
  • Stop met werken
  • Adoptie of pleegkinderen
  • Scheiding
  • Jonger dan 18 jaar

In deze gevallen is er vaak sprake van complexe situaties waarbij het risico op fouten in de aanvraag groter is. In dergelijke gevallen is het verstandig om een adviseur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de toeslag correct wordt aangevraagd en gewijzigd.

Financiering door de gemeente

Naast kinderopvangtoeslag kunnen ouders in sommige gevallen ook recht hebben op financiële ondersteuning van de gemeente. Dit kan het geval zijn in de volgende situaties:

  • Voorschoolse educatie (VE): Als het kind risico loopt op een (taal)achterstand, kan de gemeente het voorschoolse educatieprogramma financieren.
  • Peuteraanbod: Als het kind niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag of voorschoolse educatie, kan de gemeente een gesubsidieerd peuteraanbod bieden voor een aantal korte dagdelen per week.

De gemeente maakt dan afspraken met de aanbieders van de opvang om de kosten te verlichten. In deze gevallen hoeft het kind niet per se naar een geregistreerde kinderopvang te gaan.

Conclusie

Kinderopvangtoeslag is een belangrijke steun voor ouders die werken, studeren of een traject naar werk volgen. De toeslag helpt bij de kosten van geregistreerde kinderopvang en is afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en het type opvang. Ouders kunnen de toeslag aanvragen via de Belastingdienst of via mijntoeslagen.nl. Het is belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden en de tijdslijn voor het indienen van de aanvraag. In bijzondere situaties is het verstandig om professionele hulp in te schakelen om fouten te voorkomen. Door goed gebruik te maken van deze steun kan kinderopvang voor veel gezinnen een realistische optie worden, waardoor de arbeidsdeelname en het welzijn van de kinderen positief wordt beïnvloed.

## Bronnen

  1. oppasland.nl
  2. overtoeslagen.nl
  3. rijksoverheid.nl
  4. renedebonth.nl
  5. divosa.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven