logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinkhoest in de kinderopvang: Risico’s, preventie en maatregelen op maat

Kinkhoest is een besmettelijke kinderziekte die nog steeds een serieuze bedreiging vormt, vooral voor jonge baby’s. In de kinderopvang speelt kinkhoest opnieuw een rol, niet alleen door de lage vaccinatiegraad in sommige regio’s, maar ook door het feit dat kinderen in groepen verblijven, wat de verspreiding van de ziekte bevordert. Hoewel de kinderopvangbranche maatregelen zoekt, blijft het een maatschappelijk probleem dat niet volledig opgelost kan worden door individuele instellingen. In dit artikel worden de huidige kennis, richtlijnen en aanbevelingen voor kinkhoest in de kinderopvang besproken, met een focus op preventie, hygiëne, vaccinatie en communicatie.

Kinkhoest als maatschappelijk probleem

Kinkhoest is niet louter een kinderziekte die zich beperkt tot individuen, maar een maatschappelijk probleem dat gevolgen heeft voor zowel gezinnen als instellingen. In Nederland zijn dit jaar al vier baby’s aan kinkhoest overleden, meldde het RIVM. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) is het niet mogelijk om kinkhoest volledig uit kinderdagverblijven te weren, omdat het probleem zich op meerdere vlakken voordoet. De lage vaccinatiegraad in de samenleving is hier een belangrijke oorzaak. Daardoor is de ziekte makkelijker verspreidbaar, vooral in regio’s waar de opsporing van gegevens en het voorlichtingsbeleid niet voldoende is.

De BK erkent de zorgplicht en benadrukt dat ouders worden aangemoedigd om contact op te nemen met de jeugdgezondheidszorg en andere deskundigen. Volgens directeur Emmeline Bijlsma is het aan de wetgever om duidelijke regels en beleid te formuleren, aangezien de brancheorganisatie zelf geen landelijke maatregelen kan opleggen aan alle kinderdagverblijven. De organisatie werkt wel aan een voorlichtingsbrochure over vaccineren, maar de publicatie is nog niet ingepland.

De rol van de kinderopvang in de bestrijding van kinkhoest

Wanneer een kind of medewerker in een kinderdagverblijf kinkhoest ontwikkelt, is het belangrijk om te bepalen of er kinderen aanwezig zijn die niet of onvoldoende zijn gevaccineerd. In dergelijke gevallen kan overwogen worden om die kinderen tijdelijk weg te nemen en profylaxe te geven. Dit is echter altijd afhankelijk van de mate van contact met de besmette persoon.

De GGD speelt hierin een rol bij het bepalen van de risico’s en het begeleiden van kinderdagverblijven. Ook in het ziekenhuis zijn richtlijnen opgesteld voor het omgaan met kinkhoest, bijvoorbeeld op kraamafdelingen en neonatologieafdelingen, waar het risico op besmetting voor baby’s hoog is. In dergelijke gevallen wordt overleg aangeraden met arts-microbioloog en de afdeling ziekenhuishygiëne.

Hygiëne en preventie

Goede hygiëne is een belangrijke factor bij de voorkoming van kinkhoest. Het RIVM en andere gezondheidsinstanties benadrukken dat mensen die hoesten of snotteren uit de buurt moeten blijven van baby’s en hoogzwangere vrouwen. Bovendien is het belangrijk om vaak en goed de handen te wassen, niet alleen met water, maar ook met zeep. Een microbioloog benadrukt dat driekwart van de Nederlanders handen te weinig of te kort wast, wat bijdraagt aan de verspreiding van besmettelijke ziektes.

In de kinderopvang wordt ook aangeraden om een deurbriefje op te hangen als er een kinkhoestgeval is. Hiermee worden ouders geïnformeerd en kunnen zij alert zijn op eventuele symptomen bij hun kind. Een kind met kinkhoest mag in principe nog naar de opvang, mits het zich goed voelt, maar de leiding of de leerkracht moet wel geïnformeerd worden. Dit is belangrijk om de verspreiding van de ziekte te beperken, aangezien kinkhoest besmettelijk is voordat de hoestbuien beginnen.

Vaccinatie: Belangrijk voor kinderen en volwassenen

Vaccinatie is een essentieel onderdeel van de preventie van kinkhoest. Het Rijksvaccinatieprogramma bevat een duidelijk schema over wanneer kinderen worden gevaccineerd. In het consultatieboekje van het kind is te lezen welke vaccinaties al zijn uitgevoerd. Ook kan een vaccinatiebewijs online worden aangevraagd.

De Gezondheidsraad benadrukt dat jonge kinderen nog steeds niet voldoende beschermd zijn tegen kinkhoest. De zogenaamde maternale kinkhoestvaccinatie, waarbij zwangere vrouwen een prik krijgen, biedt een betere bescherming voor pasgeborenen. Deze vaccinatie wordt gratis aangeboden aan vrouwen die 22 weken zwanger zijn. Echter, vrouwen moeten zelf een afspraak maken en krijgen geen oproep, wat kan leiden tot een lage dekking.

Daarnaast wordt aangeraden dat werknemers die contact hebben met kinderen jonger dan zes maanden een kinkhoestvaccinatie krijgen. Hierbij zijn bijvoorbeeld medewerkers van de kraamzorg, kinderopvang, verloskundigen en medewerkers van de spoedeisende hulp genoemd. De Gezondheidsraad stelt dat deze aanbeveling sinds 2016 geldt en dat er geen aanpassing nodig is, omdat de huidige situatie nog steeds precair is.

Communicatie en voorlichting

Een belangrijk aspect bij het beheersen van kinkhoest is goede communicatie. Ouders moeten weten hoe ze hun kinderen beschermen en wat ze moeten doen bij verdenking van kinkhoest. Daarom wordt aangeraden om ouders met vragen naar publieksinformatie te verwijzen of contact op te nemen met het team Infectieziekten van de GGD.

In regio’s waar de vaccinatiegraad laag is, zoals in sommige delen van Zeeland, is gerichte voorlichting van de GGD aanbevolen. Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen roept de GGD op om meer actief te zijn in regio’s met lage vaccinatiegraad, omdat het risico op mazelen en kinkhoest toeneemt. In Zeeland zijn er al ruim 200 gevallen van kinkhoest vastgesteld, terwijl de vaccinatiegraad onder de ideale 90 tot 95 procent zit.

Conclusie

Kinkhoest blijft een serieuze bedreiging, vooral voor jonge baby’s. De lage vaccinatiegraad in sommige regio’s en de groepsverzameling in de kinderopvang zorgen voor een toegenomen risico op uitbraken. Hoewel de kinderopvangbranche maatregelen probeert te nemen, is het een maatschappelijk probleem dat niet volledig opgelost kan worden door individuele instellingen. Preventie, hygiëne, vaccinatie en communicatie zijn cruciale onderdelen van het beheersen van kinkhoest.

De rol van de GGD, de Gezondheidsraad en andere gezondheidsinstanties is belangrijk in het informeren en begeleiden van zowel ouders als medewerkers. Door gerichte voorlichting en duidelijke richtlijnen kan de verspreiding van kinkhoest verder worden ingeperkt. Het is van belang dat alle betrokken partijen samenwerken om de gezondheid van kinderen en medewerkers in de kinderopvang te waarborgen.

Bronnen

  1. Kinderopvangbranche neemt geen maatregelen tegen kinkhoest
  2. Richtlijnen kinkhoest voor ziekenhuis en kinderopvang
  3. Mazelen en kinkhoest zijn terug – GGD moet actief worden
  4. Informatie over kinkhoest voor kinderopvang en ouders
  5. Vijf vragen en antwoorden over kinkhoest bij kinderen
  6. Mazelen en kinkhoest grijpen om zich heen
  7. Gezondheidsraad: jonge kinderen nog niet genoeg beschermd tegen kinkhoest

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven