logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Gastouderopvang aan huis starten: Vereisten, stappenplan en voorwaarden

Als ouders of verzorgers zijn zeer bewust van de belangrijkheid van een betrouwbare, veilige en kindvriendelijke opvang. Voor wie zelf kinderen wil opvangen en een gastouderopvang wil starten, is het belangrijk om te weten wat de wettelijke verplichtingen zijn, hoe je aan de benodigde documenten komt en welke stappen je moet zetten om jouw opvang aan huis te openen. In dit artikel bespreken we op basis van officiële bronnen van de overheid en verenigingen van gastouders, de eisen en procedures voor het starten van een gastouderopvang aan huis. We gaan in op de belangrijkste aspecten, zoals het omgevingsplan, de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), de locatie-eisen en andere formele stappen.

Aantal kinderen en leeftijd

Een gastouder mag per dag maximaal 6 kinderen in de leeftijd van 0 tot 10 jaar opvangen. Als een gastouder zelf kinderen heeft in deze leeftijdscategorie, moeten deze ook meetellen in het totaal aantal op te vangende kinderen. Daarnaast zijn er aanvullende regels voor de samenstelling van de leeftijden in een groep. Zo moet bijvoorbeeld een aparte slaapkamer beschikbaar zijn voor kinderen jonger dan 1,5 jaar. Deze regels zijn bedoeld om zowel de veiligheid van de opgevoerde kinderen als de privacy van de gastouder te waarborgen.

Omgevingsplan en vergunningen

Als je een kinderopvang wil starten aan huis, is het essentieel om te controleren of dit mag op basis van het omgevingsplan van jouw gemeente. Het omgevingsplan bepaalt of een locatie geschikt is voor kinderopvang of of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Deze informatie is te raadplegen via het Omgevingsloket. Middels een vergunningcheck op het Omgevingsloket kun je bepalen of en welke vergunningen je nodig hebt. Als het niet past binnen het omgevingsplan, moet je een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar je huurovereenkomst of hypotheekovereenkomst, aangezien sommige verhuurders of hypotheekverstrekkingen verbannen dat opvangactiviteiten worden uitgevoerd op het betreffende adres.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om een kinderopvang te starten, is het verplicht om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Deze verklaring geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het werken met kinderen. De VOG wordt uitgevaardigd door de Ministerie van Justitie en Veiligheid (Justis). De aanvraag wordt gedaan via het VOG-formulier.

Niet alleen de gastouder zelf, maar ook alle personen die regelmatig aanwezig zijn op de opvanglocatie, moeten een VOG hebben. In sommige gevallen kunnen gastouderbureaus deze aanvragen voor hun gastouders regelen.

Aanmelding bij de Geschillencommissie Kinderopvang

Na het verkrijgen van de VOG moet je je kinderopvang aanmelden bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Dit is een verplichte stap. Als je dit niet doet, kun je je niet inschrijven bij de gemeente. De aanmelding bij de Geschillencommissie is een voorwaarde om op te nemen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), wat wettelijk vereist is om kinderopvang te mogen geven.

Inschrijving bij de gemeente

De volgende stap is het invullen van een van de aanvraagformulieren voor exploitatie van een kinderopvang. Er zijn drie opties:

  • Aanvraagformulier exploitatie kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang;
  • Aanvraagformulier exploitatie gastouderbureau;
  • Aanvraagformulier exploitatie gastouderopvang.

Als je aan alle wettelijke eisen voldoet, zal de gemeente jouw organisatie registreren in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Pas dan mag je officieel starten met het geven van kinderopvang.

Klachtenregeling

Het is verplicht om een klachtenregeling op te stellen. Dit is een document waarin staat hoe ouders klachten kunnen indienen en hoe deze worden afgehandeld. Deze regeling is onderdeel van de wettelijke verplichtingen voor kinderopvang en dient transparant en duidelijk te zijn voor ouders.

Locatie-eisen

De locatie waar je kinderen opvangt, moet aan bepaalde eisen voldoen. Dit geldt ook voor opvang aan huis. Zo moeten er:

  • genoeg werkende rookmelders zijn;
  • geen sigaretten worden gerookt in de woning;
  • kinderen jonger dan 1,5 jaar een aparte slaapkamer hebben.

De GGD controleert jaarlijks of de locatie aan deze eisen voldoet. Het is verplicht om de opvanglocatie in goede staat te houden om de veiligheid en gezondheid van de kinderen te waarborgen.

Gastouder aan huis of bij de ouder thuis?

Een gastouder kan kiezen om de kinderen bij zichzelf thuis op te vangen of bij de ouders thuis. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Als je kiest voor opvang bij jezelf thuis, moet je rekening houden met aanpassingen aan je woning en eventueel extra werkzaamheden zoals schoonmaken en boodschappen doen. Als je kiest voor opvang bij de ouders, heb je wel reistijd en moet je rekening houden met eventuele aanpassingen in de leefomgeving van de ouders.

Het is belangrijk om zelf af te wegen welke keuze het beste bij jouw situatie past. In beide gevallen is het essentieel om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Ondersteuning en begeleiding

Tijdens het opstarten van je gastouderopvang aan huis kun je terecht bij een bemiddelingsmedewerker van de GGD of een gastouderbureau. Deze professional helpt je bij het beoordelen van de geschiktheid van je woning en geeft advies bij het inrichten van de opvanglocatie. Bovendien kun je terecht voor begeleiding bij het opzetten van je opvang.

Sommige gastouderbureaus zoals Snoesje of De Bengel bieden ondersteuning bij het opstarten van een gastouderopvang. Ze regelen onder meer de aanvraag van de VOG en kunnen je helpen bij het opstellen van een klachtenregeling of het aanvragen van een beroepsdiploma.

Kwalificaties en opleidingen

Als gastouder is het verplicht om bepaalde kwalificaties te hebben. De beroepsdiploma en EHBO-diploma zijn standaard vereisten. De kosten voor het behalen van deze diploma’s worden grotendeels vergoed door sommige gastouderbureaus. De VOG en EHBO-diploma’s zijn echter in de meeste gevallen voor eigen rekening. Het is verstandig om te controleren of jouw zorgverzekering een EHBO-cursus vergoed.

Conclusie

Het starten van een gastouderopvang aan huis is een serieuze stap die goed voorbereid moet worden. Er zijn verschillende wettelijke eisen en administratieve stappen die je moet doorlopen, waaronder het verkrijgen van een VOG, het aanmelden bij de Geschillencommissie Kinderopvang en het inschrijven bij de gemeente. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de locatie-eisen en de veiligheid van de kinderen. Door goed voorbereid te zijn en gebruik te maken van de beschikbare ondersteuning, kun je een gastouderopvang aan huis opzetten die zowel veilig is als een waardevolle dienst biedt aan ouders en kinderen.

Bronnen

  1. Gastouder worden - Ondernemersplein
  2. Kinderopvang starten - Rijksoverheid
  3. Een gastouderopvang beginnen - Oppasland
  4. Starten met een kinderopvang - Ondernemersplein
  5. Gastouder worden - Snoesje
  6. Gastouder worden - De Bengel
  7. Stappenplan gastouderbureau starten - Midpoint Brabant

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven