logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Maatschappelijke kinderopvang: een sterke basis voor de toekomst van ieder kind

Maatschappelijke kinderopvang speelt een steeds belangrijker rol in de maatschappelijke ontwikkeling van kinderen en gezinnen. Deze vorm van kinderopvang richt zich niet alleen op het bieden van zorg en educatie, maar ook op het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond. In dit artikel wordt ingegaan op de maatschappelijke relevante aspecten van maatschappelijke kinderopvang, de samenwerking met andere organisaties, de uitdagingen en toekomstige ontwikkelingen binnen de sector.

Wat is maatschappelijke kinderopvang?

Maatschappelijke kinderopvang is een vorm van kinderopvang waarbij de winst opnieuw wordt geïnvesteerd in de organisatie. Dit betekent dat de organisatie niet gestreefd is naar commerciële winst, maar naar het behoud en verbeteren van de kwaliteit van de zorg en educatie die wordt geboden aan kinderen. Volgens bron 2 kiezen maatschappelijke kinderopvangorganisaties voor een bedrijfsvoering waarbij de winst opnieuw wordt geïnvesteerd in de organisatie, zodat dit altijd ten goede komt aan het kind.

Deze vorm van kinderopvang richt zich op het belang van het kind en probeert zo ieder kind te bereiken. Tineke Onink van Morgen benadrukt dat maatschappelijke kinderopvangorganisaties zoals zij een oog hebben voor alle kinderen in de samenleving, ook in wijken waar armoede of andere problematiek heerst. Volgens Loes Ypma van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) is het doel dat ieder kind een goede start krijgt in het leven, wat leidt tot gelijke kansen vanaf het eerste begin.

Maatschappelijke relevatie en samenwerking

Maatschappelijke kinderopvangorganisaties werken samen met scholen, gemeenten, jeugdzorg en andere organisaties om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Tine Oudshoorn van Vlietkinderen benadrukt dat samenwerking centraal staat in de maatschappelijke visie. Deze samenwerking maakt het mogelijk om lokale initiatieven te ontwikkelen die ten goede komen aan het gezond opgroeien van kinderen. Zoals bijvoorbeeld de stadstuin, waar kinderen samen met vrijwilligers moestuinen onderhouden.

Deze samenwerking is niet alleen gericht op de kinderen zelf, maar ook op de ouders. Volgens Jeffrey Keus, wethouder van de gemeente Leidschendam-Voorburg, is het belangrijk dat ieder kind gezond en veilig kan opgroeien. Door samen te werken met onderwijsinstellingen en partners zoals Integraal Kind en Expertisecentrum De Waterlelie, kunnen kinderen en hun ouders beter worden ondersteund in hun ontwikkeling.

Investeren in kinderen

Maatschappelijke kinderopvangorganisaties investeren bewust in projecten en programma’s die ten goede komen aan de ontwikkeling van kinderen. Dit geldt ook voor kinderen die extra aandacht nodig hebben, zoals kinderen met een taalachterstand of kinderen uit kwetsbare omgevingen. Tine Oudshoorn benadrukt dat Vlietkinderen samen met onderwijspartners en de gemeente werkt aan gelijke ontwikkelingskansen voor alle kinderen.

Een voorbeeld hiervan is het programma Speelstart, waarbij kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Ook wordt er kinderopvang geboden aan kinderen van ouders die uit Oekraine zijn gevlucht, zoals gezien bij Up kinderopvang in Rijswijk. Deze initiatieven tonen aan dat maatschappelijke kinderopvangorganisaties zich bewust richten op de maatschappelijke context en proberen te werken aan een inclusieve samenleving waarin ieder kind een kans krijgt.

Uitdagingen en kansen

Hoewel maatschappelijke kinderopvang veel positieve ontwikkelingen biedt, zijn er ook uitdagingen. Bron 2 meldt dat de huidige marktwerking in de sector leidt tot veel concurrentie. Dit heeft als gevolg dat organisaties de kosten moeten drukken en investeringen in scholing, methoden en inrichting uit- of zelfs afstellen. Iedereen wil kwaliteit leveren, maar keuzes worden soms gemaakt om bedrijfsmatige redenen en niet om pedagogische.

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) benadrukt dat dit systeem niet duurzaam is. Volgens Loes Ypma is het aan een volgend kabinet om ook de kinderen van niet-werkende ouders te laten profiteren van de voordelen van kinderopvang. De huidige regering heeft een eerste stap gezet met bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders per 2025, maar er is nog veel te doen om gelijke kansen voor alle kinderen te creëren.

De rol van maatschappelijke kinderopvang in de toekomst

Maatschappelijke kinderopvangorganisaties zoals Morgen en Vlietkinderen hebben een duidelijke visie op de toekomst. Deze organisaties willen een maatschappelijke bijdrage leveren aan het opvoeden en onderwijzen van kinderen. Volgens bron 3 zijn kinderopvangmerken zoals Blauwkapje en Kindcentrum Fontein gevestigd op het idee dat kinderen spelen, leren en hun talenten kunnen ontwikkelen. De focus ligt op gelijke kansen voor iedereen, zodat kinderen een sterke basis leggen voor hun verdere leven.

Deze visie is ook terug te zien in de samenwerking met andere partijen. Morgen benadrukt dat ze niet alleen kinderopvang bieden, maar ook kennis en ervaring delen, partijen verbinden en advies geven. Alles met als doel een positieve impact op kindontwikkeling te maken. Dit is een voorbeeld van hoe maatschappelijke kinderopvangorganisaties hun rol in de maatschappij verder uitbreiden en zich bewust richten op langdurige effecten.

De arbeidsmarkt in de kinderopvangsector

Een belangrijke uitdaging binnen de kinderopvangsector is het personeelstekort. Bron 4 bevat meerdere peilingen van Kinderopvang werkt! over de actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Deze peilingen geven inzicht in de huidige situatie binnen de sector, zoals de mate van personeelstekort en succesvolle oplossingen hiervoor. Werkgeversorganisaties zoals Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang werken samen met werknemersorganisaties zoals FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn om een aantrekkelijke sector te creëren met goede arbeidsvoorwaarden.

De arbeidsmarktpeilingen tonen aan dat er oplossingen zijn om het personeelstekort te verminderen, zoals betere arbeidsvoorwaarden, professionele ontwikkeling en investeringen in de sector. Deze maatregelen zijn van groot belang voor de duurzaamheid van maatschappelijke kinderopvangorganisaties, omdat ze zorgen voor een stabiele en aantrekkelijke werkomgeving.

De toekomst van maatschappelijke kinderopvang

De toekomst van maatschappelijke kinderopvang ligt in het verder ontwikkelen van samenwerkingen en het investeren in kinderen. Volgens de bronnen is het belangrijk om gelijke kansen te creëren voor alle kinderen, ook in wijken waar het niet rendabel is. Kinderopvang blijft open ook in die wijken waar geen winst wordt gemaakt, omdat het gaat om een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De huidige ontwikkelingen tonen aan dat er beweging is in de sector. Het kabinet heeft een eerste stap gezet met bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders per 2025, maar er is nog veel te doen om ook de kinderen van niet-werkende ouders te bereiken. De rol van maatschappelijke kinderopvangorganisaties is van groot belang bij het creëren van een samenleving waarin ieder kind een kans krijgt.

Conclusie

Maatschappelijke kinderopvang speelt een essentiële rol in het ondersteunen van kinderen en gezinnen. Door samen te werken met scholen, gemeenten, jeugdzorg en andere organisaties, kunnen maatschappelijke kinderopvangorganisaties een bijdrage leveren aan het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen. Deze vorm van kinderopvang richt zich niet alleen op het bieden van zorg en educatie, maar ook op het investeren in kinderen en hun toekomst.

De uitdagingen die de sector tegenkomt, zoals het personeelstekort en de marktwerking, tonen aan dat er nog veel te doen is. Maar met een sterke visie, duurzame samenwerking en investeringen in kinderen, is het mogelijk om maatschappelijke kinderopvang verder te ontwikkelen. Het doel is om ieder kind een goede start te geven, zodat ze in staat zijn om zich volledig te kunnen ontwikkelen in de maatschappij.

Bronnen

  1. Maatschappelijke kinderopvang: een goede start van iedere toekomst
  2. Maatschappelijke kinderopvang organisatie
  3. Kinderopvang morgen
  4. Actuele ontwikkelingen: arbeidsmarktpeiling kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven