De Sociale Kaart als Hulpmiddel in Kinderopvang: Toegang tot Ondersteuning en Zorg
juli 15, 2025
Kinderopvang speelt een essentiële rol in de opvoedkundige en emotionele ontwikkeling van jonge kinderen. In de gemeente Raalte is het beleid rondom kinderopvang zeer gedetailleerd en gericht op kwaliteit, veiligheid en het naleven van wettelijke eisen. Buiten de reguliere kinderdagverblijven is er ook aandacht voor alternatieven zoals gastouderopvang. In deze artikel wordt ingegaan op de huidige regelingen, eisen en handhavingsstrategieën die de gemeente Raalte hantert, evenals de ontwikkelingen binnen lokale kinderopvangaanbieders.
Een van de kernpunten in het beleid van Raalte is de strikte aanpak van illegale kinderopvang. Volgens de Wet kinderopvang mag een kinderopvangvoorziening pas worden geëxploiteerd na het verkrijgen van schriftelijke toestemming. Indien dit niet het geval is, wordt het aangeduid als illegale opvang. Dit geldt ook voor voorzieningen waarvan de toestemming tot exploitatie is ingetrokken, maar die desondanks toch nog worden gebruikt. De gemeente Raalte heeft een duidelijke regel: illegale kinderopvang is een feitelijke overtreding en kan leiden tot aangifte bij het Openbaar Ministerie (Wet Economische Delicten, artikel 1). Dit betekent dat illegale opvang niet alleen een risico vormt op het welzijn van kinderen, maar ook een juridische gevolgen kan hebben voor de verantwoordelijke partij.
De gemeente Raalte benadrukt dat kwalitatief goede en verantwoorde kinderopvang een prioriteit is. Om dit te waarborgen, worden alle nieuwe aanvragen tot exploitatie van kinderopvangvoorzieningen grondig gecontroleerd door de GGD. Deze toetsing is onderdeel van het beleid "Streng aan de Poort", dat gericht is op directe naleving van de kwaliteitseisen bij het starten van een nieuwe opvanglocatie of gastouderbureau.
De kwaliteitseisen die in Raalte gelden, zijn vastgelegd in de Wet kinderopvang en alle daarop ingebouwde regelgeving. Deze eisen betreffen zowel de veiligheid van de omgeving als de pedagogische kwaliteit van de opvang. De GGD is verantwoordelijk voor het controleren van deze eisen via inspecties en rapportages. Als een kinderopvangvoorziening niet aan deze eisen voldoet, kan er sprake zijn van een overtreding. De gemeente Raalte heeft daarom een gedetailleerd handhavingsbeleid opgesteld dat duidelijk maakt hoe overtredingen worden aangepakt.
De gemeente heeft meerdere handhavingsmiddelen tot haar beschikking, die afhankelijk van de ernst van de overtreding worden ingezet. Deze middelen kunnen informeel of formeel zijn en omvatten:
De keuze van middel hangt af van de aard en het gewicht van de overtreding. In het kader van het handhavingsbeleid is het doel om de kinderopvang te herstellen en te verbeteren, waar mogelijk. Indien herstel niet mogelijk is, kan de toestemming tot exploitatie worden ingetrokken, wat leidt tot verwijdering van de voorziening uit het landelijk register kinderopvang (LRK).
De gemeente heeft ook duidelijke hersteltermijnen vastgelegd, afhankelijk van de prioriteit van de overtreding:
Deze termijnen gelden voor herstel of wijziging van beleidsvoering en administratieve vereisten. De termijnen worden vastgelegd in een formele handhavingsbeslissing, waarbij de betrokkene de mogelijkheid krijgt om in te zien en commentaar te geven op het voornemen.
Neben reguliere kinderopvang is er in Raalte ook aandacht voor gastouderopvang. Voor ouders die op zoek zijn naar een alternatief, biedt Oppasland.nl een platform waar ze gastouders kunnen vinden die aan de eisen van de overheid voldoen. Dit is belangrijk, omdat gastouderopvang onder voorwaarden valt voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag. Ouders worden hierbij uitgebreid geïnformeerd over de eisen aan gastouders, zoals de verplichting tot registratie en het naleven van pedagogische richtlijnen.
Het gebruik van gastouderopvang is een goed alternatief, vooral in regio's waar reguliere kinderopvang voorzieningen vol zijn of langere wachtlijsten hebben. Ondertussen moet er wel zorgvuldig worden gekeken of de gastouder aan alle eisen voldoet. Indien dit niet het geval is, kan de kinderopvangtoeslag niet worden ontvangen, wat betekent dat de opvang duurder wordt.
In Raalte zijn er ook lokale initiatieven om kinderopvang verder te professionaliseren en te integreren met onderwijs en buitenschoolse opvang. Mijnplein, een lokale scholengroep, werkt aan de oprichting van een eigen kinderopvangorganisatie. Het doel is om integrale kindcentra op te richten waar kinderopvang, onderwijs en buitenschoolse opvang intensief samenwerken. Deze centra zouden van baby’s tot kinderen van 13 jaar dienst kunnen doen, waarbij een doorlopende leer- en leeflijn centraal staat.
Deze ambities worden ondersteund door samenwerking met bestaande kinderopvangpartners, zoals KOOS en De Bieënkorf. In Olst en Wijhe is al sprake van een versterking van de samenwerking, met de realisatie van twee kindcentra. In Raalte wordt er op dit moment vooral aandacht besteed aan de scholen St. Cyriacus in Hoonhorst, Sancta Maria in Lettele en de Rietkraag en SO De Zonnehof/VSO Hofplein.
De ontwikkeling van integrale kindcentra is een ambitie die uitloopt op 2032. Het doel is om op of in de directe omgeving van alle Mijnpleinscholen een geïntegreerd kinderopvang- en onderwijsaanbod te realiseren. Dit betekent dat kinderen vanaf het allereerste begin tot en met het voortgezet onderwijs op één locatie kunnen groeien in een coherente en doorlopende opvoedkundige omgeving.
De gemeente Raalte heeft haar beleidsregels voor handhaving en kwaliteitseisen duidelijk vastgelegd in de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang. Deze regels zijn van toepassing op alle kinderopvangvoorzieningen, inclusief kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en voorzieningen voor gastouderopvang. De regels zijn onderdeel van de wettelijke verplichtingen en geven richtlijnen voor het handhaven van de kwaliteitseisen.
De beleidsregels zijn opgesteld om zowel transparantie als rechtsgelijkheid te waarborgen. Ze worden gebruikt als richtlijnen voor toezichthouders en houders van kinderopvangvoorzieningen. Bovendien stimuleren ze het aanbod van kwalitatief goede kinderopvang in de regio.
Kinderopvang in Raalte is een onderdeel van een bredere strategie gericht op kwaliteit, veiligheid en doorlopende ontwikkeling. De gemeente benadrukt de belangrijkheid van het naleven van wettelijke eisen en kwaliteitseisen. Hierbij speelt de GGD een centrale rol in het toezicht en de GGD’s rapportages zijn essentieel voor het handhavingsbeleid. Buiten reguliere kinderopvang zijn er alternatieven zoals gastouderopvang, die ook hun voordeel kunnen bieden, mits de eisen aan de gastouder zijn voldaan.
Lokaal zijn er initiatieven om kinderopvang verder te professionaliseren en te integreren met onderwijs en buitenschoolse opvang. Met ambities tot 2032 en samenwerking met bestaande partners is Raalte een gemeente die zich bewust bezighoudt met het toekomstige aanbod van kinderopvang.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet