Speeltoestellen voor kinderopvang: Keuze, veiligheid en educatieve waarde
juli 15, 2025
In de Caribische regio Curaçao speelt kinderopvang een centrale rol in zowel het onderwijs- als de zorglandschap. Het eiland is een leefgebied waar kinderen niet alleen opgevangen worden, maar waar het ook om een bredere ontwikkeling draait. Kinderopvang in Curaçao is niet alleen gericht op zorg en onderwijs, maar ook op het versterken van sociale cohesie en inclusie. In dit artikel wordt ingegaan op de structuren, de praktijk en de samenwerking tussen organisaties en instellingen die betrokken zijn bij de kinderopvang op het eiland.
Een typische dag in een kinderopvang in Curaçao begint om 10:00 uur in de ochtend. Kinderen onder de 4 jaar worden in een kring gezet, waarin ze activiteiten doen zoals tellen, kleuren herkennen en de dagen en maanden van het jaar leren. Kinderen van jonger spelen vrije tijd, terwijl rond de middag jongere kinderen eten en daarna een middagdutje doen. Voordat ze slapen gaan, worden ze gedoucht. Om half 1 uur wordt de opvang uitgebreid met schoolkinderen die uit school komen. Deze eten eerst en gaan vervolgens aan het werk in een huiswerklokaal of een knutselruimte. Tegen het einde van de dag spelen de kinderen buiten, waarna ze één voor één worden opgehaald.
Deze dagritme benadrukt het belang van een gestructureerd en geruststellend omgeving voor jonge kinderen, terwijl het ook ruimte biedt voor creativiteit en beweging. Dit model is kenmerkend voor een aantal kinderopvangcentra op het eiland en benadrukt de rol van de opvang in de allereerste jaren van een kind.
Curaçao is in de afgelopen jaren bezig met het ontwikkelen van zogenaamde "brede scholen". Deze scholen streven een doorgaande ontwikkelingslijn aan, die reikt van de voorschoolse opvang via het basisonderwijs tot naschoolse educatie. Het doel is om kinderen vanaf jonge leeftijd een doorlopende leertraject te bieden die aansluit bij hun behoeften, culturele achtergronden en sociale omgeving.
Zes scholen en kindercentra hebben een pilot gestart om deze visie in de praktijk te brengen. Het idee is dat deze brede scholen niet alleen het onderwijs verbeteren, maar ook de sociale cohesie versterken. De samenwerking tussen verschillende organisaties, zoals kinderopvangcentra en scholen, helpt om kinderen in een geïntegreerd netwerk van ondersteuning te plaatsen.
Stichting F.e.l.i.s. speelt een belangrijke rol in de kinderopvang op Curaçao. De stichting is bijvoorbeeld betrokken bij het uitvoeren van vrijwilligerswerk in kinderopvangcentra, maar ook in hondenopvang. Een voorbeeld is Rachel, een vrijwilliger die afgelopen jaar een tussenjaar doorbracht in Curaçao. Ze werkte in een kinderopvang en een hondenopvang en had het idee dat ze hierbij niet alleen kinderen helpt, maar ook bijdraagt aan het welzijn van dieren. De stichting is flexibel in het aanbieden van vrijwilligerswerk en helpt mensen bij het vinden van een passende plek.
Rachel benadrukt in haar ervaring ook dat Curaçao niet alleen een prachtig land is met mooi weer en stranden, maar ook een land waar de armoede en sociale verschillen duidelijk zichtbaar zijn. In de kinderopvang waar ze werkte, merkte ze dat het extra fijn is om kinderen en hun gezinnen te ondersteunen. Zo worden af en toe voedselpakketten uitgedeeld en zelf samengesteld. Dit benadrukt de rol van kinderopvangcentra in de bredere maatschappelijke context.
Hoewel Curaçao een eigen kinderopvangsysteem heeft, zijn er ook regels en toezicht in het kader van de Nederlandse wetgeving. In Nederlandse gemeenten zoals Hollands Midden is de GGD aangewezen als toezichthouder voor de kwaliteit van kinderopvang. Het college van burgemeester en wethouders zorgt ervoor dat de Wet kinderopvang en de daarbij behorende regelgeving wordt nageleefd.
Als een kinderopvang niet aan de kwaliteitseisen voldoet, kan de gemeente ingrijpen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het geven van een aanwijzing, een last onder dwangsom, of in extreme gevallen, een exploitatieverbod. Het beleid richt zich op herstel in plaats van straf, omdat het doel is om de kwaliteit te waarborgen en niet om houders te bestraffen. Proportionaliteit is daarbij belangrijk; niet elke overtreding leidt automatisch tot het volledige handhavingsproces.
In de praktijk betekent dit dat er jaarlijks afspraken worden gemaakt over inspecties, planning en het inspectietarief. Alleen kinderopvangcentra die opgenomen staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) hebben recht op kinderopvangtoeslag. Het LRK is openbaar toegankelijk via www.landelijkregisterkinderopvang.nl.
Curaçao, net zoals Sint Maarten en Aruba, is een deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Ieder land is verantwoordelijk voor de bescherming van de kinderrechten, zoals vastgelegd in het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). De Nederlandse regering ondersteunt Curaçao op dit gebied, bijvoorbeeld via samenwerkingsprogramma’s. Zo heeft Curaçao met financiële steun van Nederland onderwijsinnovatie en een sociale vormingsplicht kunnen realiseren.
De sociale vormingsplicht betreft bijvoorbeeld activiteiten buiten de school, zoals sport, kunst of maatschappelijk werk. Dit helpt kinderen en jongeren om zich sociaal, emotioneel en cognitief te ontwikkelen. Het is een aanvulling op het formele onderwijs en helpt bij het versterken van de maatschappelijke cohesie.
Kinderopvang in Curaçao is meer dan alleen het opvangen van kinderen. Het speelt een belangrijke rol in de maatschappelijke integratie, de ondersteuning van arme gezinnen en de ontwikkeling van jonge kinderen. Door middel van brede scholen, vrijwilligerswerk en toezicht op kwaliteit, wordt er gewerkt aan een systematische verbetering van de kinderopvang en de onderwijskansen.
Zowel kinderopvangcentra als scholen en stichtingen zoals F.e.l.i.s. draagen bij aan een inclusieve en duurzame kinderopvangsector. Voor ouders, verpleegkundigen en opvoeders is het belangrijk om bewust te zijn van deze ontwikkelingen en de rol die zij kunnen spelen in de ondersteuning van kinderen in deze context.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet