logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvang in de gemeente Het Hogeland: een overzicht van aanbod, toegankelijkheid en ondersteuning

De gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen biedt een uitgebreid aanbod aan kinderopvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Het aanbod wordt geregeld via kinderdagverblijven (KDV) voor kinderen jonger dan 4 jaar en buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Deze opvanglocaties vormen een belangrijk onderdeel van de kinderontwikkeling, waarbij zowel emotionele veiligheid als sociaal- en cognitieve groei centraal staan. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van het aanbod, de toegankelijkheid, de structuur van de opvang en eventuele subsidies of beleidsrichtlijnen die van toepassing zijn.

Aanbod en structuur van kinderopvang

In de gemeente Het Hogeland zijn momenteel 79 kinderopvanglocaties actief, waarin in totaal 2134 kinderplaatsen beschikbaar zijn. Dit is 0.31% van het landelijke totaal aantal kinderplaatsen. Het aanbod is verdeeld in twee hoofdcategorieën: kinderdagverblijven voor kinderen jonger dan 4 jaar en buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 13 jaar.

Voor de leeftijdsgroep 0-4 jaar zijn er 42 kinderdagverblijflocaties, waarin 1050 kinderplaatsen beschikbaar zijn. Dit is 0.32% van het totaal aantal KDV-kindplaatsen in Nederland. De verhouding tussen kinderplaatsen en kinderen in deze leeftijdsgroep bedraagt 62.61%, wat hoger ligt dan het landelijke gemiddelde. Van de 42 locaties zijn 27 geregistreerd als voorschoolse educatie (VE)-locatie, een aandeel van 64.29%, wat hoger is dan het landelijke gemiddelde. Dit wijst op een relatief sterke focus op voor- en vroegschoolse educatie in de gemeente.

Voor kinderen van 4 tot 13 jaar zijn er 37 buitenschoolse opvanglocaties, met in totaal 1084 kinderplaatsen. Dit is 0.30% van het landelijke totaal aantal BSO-kindplaatsen. De verhouding tussen beschikbare kinderplaatsen en kinderen in deze leeftijdsgroep is 24.22%, wat ook hoger is dan het landelijke gemiddelde. Dit suggereert dat het aanbod voor buitenschoolse opvang in de gemeente voldoende is om het landelijke gemiddelde te overtreffen.

Toegankelijkheid en afstand tot opvanglocaties

Een belangrijke factor bij het kiezen van een kinderopvanglocatie is de toegankelijkheid. In de gemeente Het Hogeland is de gemiddelde afstand tot kinderopvanglocaties als volgt:

  • Kinderdagverblijf (KDV): 0.9 km – verderaf dan gemiddeld
  • Buitenschoolse opvang (BSO): 1.2 km – verderaf dan gemiddeld
  • Basisschool: 0.9 km – verderaf dan gemiddeld

Hoewel deze afstanden hoger zijn dan het landelijke gemiddelde, is het aanbod van locaties binnen een straal van 1 tot 5 kilometer vrij goed verdeeld. Voorbeeldwaarden zijn:

  • Binnen 1 km: 1.4 locaties voor KDV
  • Binnen 3 km: 3.1 locaties voor KDV
  • Binnen 5 km: 5.6 locaties voor KDV

Voor buitenschoolse opvang zijn de cijfers:

  • Binnen 1 km: 1.4 locaties voor BSO
  • Binnen 3 km: 3.0 locaties voor BSO
  • Binnen 5 km: 4.9 locaties voor BSO

Hoewel de locaties niet direct in de buurt van iedere woning zijn, is er een voldoende aantallen beschikbaar binnen een redelijke afstand. Ouders kunnen via de Kinderopvangkaart en Scholenkaart online zoeken naar een locatie dichtbij hun woonplaats.

Subsidies en ondersteunende beleidsrichtlijnen

Voor ouders die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag is er een subsidieregeling beschikbaar die de toegankelijkheid van kinderopvang vergemakkelijkt. Deze regeling is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van gemeente Het Hogeland voor 2025. De regeling is gebaseerd op afspraken tussen de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Het doel is om kinderopvang toegankelijk te maken voor alle ouders van peuters die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

De subsidie is gericht op peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Een peuter is een kind tussen de 2 jaar en de basisschoolleeftijd. Een peuteropvang moet minstens 40 weken per jaar en 8 uur per week aanbieden. De regeling stelt ook een aantal definities vast, zoals:

  • Geregistreerd kindercentrum
  • Houder
  • Kinderopvang
  • Kinderopvangtoeslag
  • Ouder
  • Voorschoolse educatie (VE)

Bij VVE gaat het om educatie in de voor- en vroegschoolse periode in de vorm van een geïndiceerd peuterprogramma. Kinderen met een VVE-indicatie (uitgevaardigd door de GGD) krijgen extra begeleiding in de ontwikkeling van taal, rekenen, motoriek of sociaal-emotionele ontwikkeling. Deze kinderen kunnen vier dagdelen per week naar een VVE-aanbod, in plaats van twee keer.

Er zijn ook beleidsregels voor handhaving van de Wet kinderopvang in de gemeente Het Hogeland. Deze regels zijn van toepassing op de handhaving van overtredingen van de Wet kinderopvang. De regels beschrijven vormen van handhaving, zoals:

  • Informele middelen, zoals een waarschuwing
  • Herstelsancties
  • Bestraffende sancties

De kwaliteitseisen die aan opvanglocaties worden gesteld, worden vastgelegd in inspectierapporten door de toezichthouder kinderopvang.

Pedagogische aanpak en opvoeding

In het kader van kinderopvang wordt ook een duidelijke pedagogische aanpak gevolgd. Bijvoorbeeld bij Partou Hoepla in Berkel en Rodenrijs (een locatie binnen de gemeente Het Hogeland) wordt er een sterke focus gelegd op het ontwikkelen van veerkracht en zelfvertrouwen bij kinderen. De opvang ligt in een sporthal, vlakbij basisscholen, speeltuinen en winkels, waardoor er veel mogelijkheden zijn voor activiteiten, zowel binnen als buiten. De locatie benadrukt ook het belang van een emotioneel veilige omgeving en een pedagogisch klimaat dat gunstig is voor de groei van kinderen.

De opvang benut zes bouwstenen om kinderen te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Deze benadering is gericht op zowel sociale, emotionele, motorische en cognitieve groei. Bij slecht weer worden de gymzaal of speelhoeken gebruikt, maar bij mooi weer wordt er gebruik gemaakt van de buitenspeeltuinen en ontdektuinen. Deze aanpak benadrukt de rol van speelactiviteiten in de kinderontwikkeling.

Beleidsvoering en toezicht

Het aanbod van kinderopvang in de gemeente Het Hogeland wordt ondersteund door beleidsvoering en toezicht. De GGD Groningen is verantwoordelijk voor het toezicht op kinderopvanglocaties. De GGD voert regelmatig inspecties uit om ervoor te zorgen dat kwaliteitseisen worden nageleefd. Deze inspecties zijn onderdeel van de Wet kinderopvang en hulpverleningswetten. De beleidsregels voor handhaving zijn opgesteld door het college van burgemeester en wethouders en zijn gericht op het behouden van kwaliteit in kinderopvang.

Het toezicht omvat ook het onderzoeken van eventuele overtredingen van de regelgeving en het vaststellen van de geschiktheid van opvanglocaties. Onderliggende regelgeving en inspectierapporten zijn essentieel voor het beoordelen van de kwaliteit van de opvang.

Conclusie

De gemeente Het Hogeland biedt een uitgebreid en relatief toegankelijk aanbod aan kinderopvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Het aanbod is verdeeld in kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, waarbij de verhouding tussen beschikbare kinderplaatsen en het aantal kinderen hoger ligt dan het landelijke gemiddelde. De toegankelijkheid van opvanglocaties is iets lager dan het landelijke gemiddelde, maar het aantal locaties binnen een straal van 1 tot 5 kilometer is voldoende voor de meeste ouders.

Voor ouders die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag is er een subsidie beschikbaar voor peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie. Deze subsidie is bedoeld om de toegankelijkheid van kinderopvang te vergroten en het aanbod van kwaliteitsvolle opvang te ondersteunen. De pedagogische aanpak in opvanglocaties benadrukt het belang van een veilige, leerzame en speelse omgeving voor kinderen. Beleidsvoering en toezicht door de GGD en het college van burgemeester en wethouders zorgen ervoor dat kwaliteitseisen worden nageleefd en dat kinderen veilig en goed worden opgevangen.

Bronnen

  1. Kinderopvang Het Hogeland
  2. Kinderopvang in gemeente Het Hogeland
  3. Subsidieregeling Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse educatie gemeente Het Hogeland 2025
  4. Partou Hoepla in Berkel en Rodenrijs
  5. Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang Het Hogeland

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven