Kindcentrum De Schutkampen: Christelijk Onderwijs en Kinderopvang in Smilde
juli 15, 2025
De eigen bijdrage kinderopvang is een onderdeel van de kosten die ouders zelf betalen voor de kinderopvang, na aftrek van de vergoedingen die worden verstrekt via de kinderopvangtoeslag. Deze toeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst en soms ook door de gemeente, afhankelijk van de situatie van de ouder of het kind. Het begrijpen van hoe de eigen bijdrage werkt is belangrijk voor ouders die hun kind in een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang (BSO), of gastouderopvang plaatsen.
Deze artikelen geeft een overzicht van de regels, berekeningen en voordelen rond de eigen bijdrage kinderopvang, op basis van recente beleidsregelingen en praktijkrichtlijnen.
De eigen bijdrage kinderopvang is het deel van de totale kinderopvangkosten dat de ouder zelf moet betalen. Deze bijdrage wordt berekend na aftrek van de kinderopvangtoeslag, die een aanzienlijk deel van de kosten vergoedt. De toeslag is bedoeld voor ouders die beiden werken of zich in een opleiding, inburgeringscursus of werktraject bevinden. De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen, het aantal kinderen en het soort kinderopvang dat wordt gebruikt.
De kinderopvangtoeslag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid en kan worden aangevraagd via de website van de Belastingdienst. Ouders kunnen zelfs een proefberekening uitvoeren om te zien hoeveel toeslag ze zouden kunnen ontvangen.
De berekening van de eigen bijdrage hangt af van het aantal uren dat het kind in de opvang doorbrengt en het uurtarief dat de opvanginstelling vaststelt. In 2025 gelden de volgende maxima:
Na aftrek van deze toeslag blijft er een eigen bijdrage over. De hoogte van deze bijdrage hangt af van het inkomen van de ouders. Hoe hoger het inkomen, hoe groter de eigen bijdrage. De Belastingdienst stelt jaarlijks een nieuwe berekening op, waardoor ouders hun toeslag en daarmee ook hun eigen bijdrage kunnen aanpassen.
In sommige gevallen betaalt de gemeente een deel of zelfs het volledige bedrag van de eigen bijdrage kinderopvang. Dit is vooral het geval voor bepaalde doelgroepen, zoals:
De gemeente Den Helder heeft bijvoorbeeld een beleid opgesteld waarin deze doelgroepen een vergoeding van hun eigen bijdrage kunnen krijgen. De vergoeding wordt op basis van het benodigde aantal uren kinderopvang vastgesteld, en de hoogte is maximaal het bedrag dat overblijft na aftrek van de kinderopvangtoeslag.
De vergoeding wordt verleend vanaf de datum waarop het kind voor het eerst in een berekeningsjaar gebruik maakt van de kinderopvang, en wordt uitbetaald tot en met de maand waarin de opvang eindigt. De betaling vindt meestal plaats aan de ouder(s) die de aanvraag hebben ingediend, tenzij er sprake is van een machtiging, waarbij het geld direct naar de opvanginstelling gaat.
Ouders en partners hebben verplichtingen om informatie te verstrekken die relevant is voor de berekening van de eigen bijdrage kinderopvang. Dit geldt met name als het gaat om inkomens, contracturen of andere relevante gegevens. Als deze verplichtingen niet worden nagekomen, kan de vergoeding worden herzien of zelfs ingetrokken.
De gemeente of Belastingdienst kan de vergoeding herziening of intrekken in de volgende gevallen:
In dergelijke gevallen kan de overheid de ten onrechte of te hoog verstrekte vergoeding terugvorderen op grond van de Burgerlijk Wetboek. Ouders kunnen dan worden geacht het verschil terug te betalen.
In sommige situaties ontvangen ouders extra tegemoetkomingen, bijvoorbeeld tijdens sluitingsperiodes van de kinderopvang. Tijdens de coronapandenemie, bijvoorbeeld, werden ouders die extra kosten hadden door de sluiting van de kinderopvang, een tegemoetkoming uitgekeerd.
Een voorbeeld is de tegemoetkoming voor de sluitingsperiode tussen 21 december 2021 en 9 januari 2022. Ouders die in die periode kinderopvangtoeslag ontvangen hadden en de eigen bijdrage doorbetaalden, kregen in mei 2022 een extra vergoeding. De hoogte van deze tegemoetkoming werd op 1 mei 2022 bepaald op basis van de toeslaggegevens. Ouders werden gevraagd hun gegevens voor 30 april 2022 te actualiseren om de uitbetaling te kunnen ontvangen.
Bovendien werden ouders die tijdens de eerste en tweede sluitingsperiode een te lage tegemoetkoming hadden ontvangen, een extra vergoeding uitgekeerd. Deze vergoeding werd automatisch op hun rekening gestort, zonder dat een aanvraag was nodig.
De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het uitkeren van de kinderopvangtoeslag. Ouders kunnen hier informatie over vinden, een proefberekening doen en een aanvraag indienen. De Belastingdienst berekent de toeslag op basis van het inkomen, het aantal kinderen en het soort opvang.
De gemeente speelt een rol in het financieren van kinderopvang in bepaalde situaties. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld voorschoolse educatie (VE) aanbieden voor kinderen die risico lopen op een (taal)achterstand. Ook kan de gemeente een gesubsidieerd peuteraanbod maken voor ouders die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag of VE.
In sommige gevallen maakt de gemeente afspraken met opvanginstellingen om (een deel van) de kosten van de kinderopvang te vergoeden. Deze vergoedingen zijn meestal gericht op bepaalde doelgroepen, zoals gezinnen met lage inkomens of ouders in opleiding.
De financiering van de kinderopvang is in de loop van de jaren veranderd. In 2024 en 2025 zijn de ontvangsten uit terugvorderingen van kinderopvangtoeslag verwacht te stijgen, maar deze stijging wordt gevolgd door een geleidelijke afname in de jaren daarna. Vanaf toeslagjaar 2027 wordt rekening gehouden met een sterke afname van het aantal terugvorderingen als gevolg van het nieuwe financieringsstelsel.
Daarnaast is er sprake van een stabiel aantal gewerkte uren per week voor ouders met jonge kinderen. In 2023 was dit aantal vrijwel hetzelfde als in 2022. Voor moeders met jonge kinderen is het gemiddeld aantal uren per week 28,2, terwijl het voor vaders 40,0 is. Dit geeft een beeld van de werkelijke toepassing van de kinderopvangtoeslag in de praktijk.
De eigen bijdrage kinderopvang is een belangrijk onderdeel van de kinderopvangkosten voor ouders. De hoogte van deze bijdrage hangt af van het inkomen, het aantal kinderen en het soort opvang dat wordt gebruikt. De kinderopvangtoeslag, die door de Belastingdienst wordt uitgekeerd, vermindert deze bijdrage, en in sommige gevallen kan de gemeente ook een vergoeding verlenen.
Ouders zijn verplicht om relevante informatie te verstrekken over hun situatie, en als deze informatie niet correct is, kan de vergoeding worden herzien of ingetrokken. Tijdens bijzondere omstandigheden, zoals de coronapandenemie, kunnen er extra tegemoetkomingen zijn.
Het begrijpen van de regels rond de eigen bijdrage kinderopvang helpt ouders om beter te plannen en ervoor te zorgen dat ze het meest mogelijke profiteren van de beschikbare steun. Zowel de Belastingdienst als de gemeente speelt een rol in het financieren van kinderopvang, afhankelijk van de situatie van het gezin.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet