Wanneer wordt de kinderopvang gratis? De huidige plannen en tijdsplanning
juli 15, 2025
De organisatie van kinderopvang tijdens vakantieperiodes is een belangrijk onderwerp zowel voor werknemers in de sector als voor ouders en werkgevers. In dit artikel worden de regels rondom vakantie, doorbetaling en compensatie in de kinderopvang besproken. Op basis van de beschikbare informatie uit betrouwbare bronnen, zoals collectieve arbeidsovereenkomsten, regelingen van kantoren en overheidsdocumenten, worden de relevante aspecten van vakantieverlof, doorbetaling en compensatie verduidelijkt.
De inhoud van dit artikel is gericht op voltijd werkende medewerkers in de kinderopvang, gastouders, en ouders die gebruik maken van noodopvang of extra opvang. De nadruk ligt op het juridisch en praktisch kader dat geldt voor vakantieverlof en eventuele doorbetaling, evenals op de compensatieregelingen die momenteel in het land gelden.
Werknemers die voltijds in de kinderopvang werken, hebben recht op een wettelijk minimum van 144 uren vakantie per kalenderjaar. Dit is gelijk aan zes dagen of acht weken verlof, afhankelijk van de werkdagen per week. Tijdens deze vakantieperiode ontvangt de medewerker een doorbetaalde loonuitkering van de werkgever, conform de regels die zijn opgenomen in de CAO Kinderopvang. Deze regeling is vastgelegd in bron [1].
Het is van belang dat het vakantieverlof binnen het kalenderjaar wordt opgenomen. Als vakantie-uren niet binnen het betreffende kalenderjaar worden gebruikt, vervallen deze uren op 1 juli van het jaar dat na het kalenderjaar volgt. Dit betekent dat medewerkers geacht worden hun verlof tijdig te plannen en te gebruiken. Uitzonderingen op deze regel zijn mogelijk wanneer de werkgever en medewerker andere afspraken maken via overleg.
Een belangrijke voorwaarde is dat medewerkers minstens één keer per jaar minstens twee weken aaneengesloten vakantie nemen. De werkgever heeft het recht om de start- en einddatum van het verlof vast te stellen, maar dit gebeurt in overleg met de werknemer. Bovendien kan een medewerker vragen om drie weken aaneengesloten verlof, wat de werkgever moet proberen mogelijk te maken. Als dat niet lukt voor alle medewerkers die dit vragen, moet er een afwisselingsplan komen, waarbij in meerdere jaren alle medewerkers die drie weken verlof willen, aan de beurt komen.
In het licht van de huidige situatie, zoals deze is beschreven in bron [2], is er een duidelijke regeling voor de meivakantie. Tijdens deze periode is de reguliere kinderopvang gesloten, behalve voor de noodopvang. Dit betekent dat ouders alleen op de noodopvang kunnen beroep doen als het echt niet anders kan.
Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 11 mei de kinderopvang (KDV) weer volledig open gaat, terwijl de buitenschoolse opvang (BSO) gedeeltelijk open gaat. Tijdens de meivakantie blijft de noodopvang beschikbaar. Ouders die hun kind al aangemeld hebben, maar nog niet hebben gebruikt, zijn automatisch afgemeld. Ouders die niet aangemeld zijn, maar noodopvang nodig hebben, moeten direct contact opnemen met de afdeling.
Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van noodopvang enkel toegestaan is als het kind zich in goede gezondheid bevindt. Kinderen met klachten zoals hoesten of verkoudheid mogen niet naar de opvang. Deze maatregel is er om te voorkomen dat er sprake is van een verspreiding van ziekten, vooral tijdens een periode waarin het virus nog actief kan zijn.
Een belangrijke ondersteuning voor ouders die nog steeds hun kinderopvangfactuur betalen, is de compensatieregeling. De overheid vergoedt een deel van de kosten aan ouders die in juni en uiterlijk juli hun bijdrage blijven betalen. Deze vergoeding is gebaseerd op het verschil tussen de wettelijke maximumuurprijs en de daadwerkelijke uurprijs die ouders betalen.
De regeling is bedoeld om ouders te ondersteunen in deze tijden, waarin de kinderopvang niet volledig beschikbaar is. Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag of subsidie van de gemeente, worden uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. Dit is om ervoor te zorgen dat de compensatie voor deze groepen ook geregeld kan worden.
De softwareleverancier van de instelling werkt aan een rekentool die efficiënter maakt hoe de compensatie aan ouders kan worden doorgegeven. Voor ouders die in deze regeling geïnteresseerd zijn, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de website van de rijksoverheid.
Gastouders die tijdelijk kinderopvang bieden, vormen een speciale groep binnen de kinderopvangsector. In bron [3] wordt een vraag gesteld over de verplichtingen van ouders die een gastouder bij zich thuis laten komen. Het is niet gebruikelijk dat ouders hun gastouder doorbetalen tijdens vakantie of ziekte, maar een intake bij een gastouderbureau suggereert dat dit wel zo zou kunnen zijn.
Volgens deze informatie zou een gastouder gezien kunnen worden als een hulp aan huis, waardoor er mogelijk sprake is van een verplichting tot doorbetaling tijdens verlof of ziekte. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit nog niet algemeen bekend is en dat er mogelijke verschillen kunnen zijn tussen instellingen en gastouderbureaus. Ouders die in overweging nemen om een gastouder in te schakelen, wordt aangeraden om vooraf duidelijke afspraken te maken over eventuele verplichtingen rondom verlof en ziekte.
In bron [4] zijn juridische definities en toelichtingen opgenomen die relevant zijn voor het begrip van de regelingen in de kinderopvang. Hierin wordt bijvoorbeeld de term "gastouder" gedefinieerd als een persoon van 18 jaar of ouder die kinderopvang biedt, met uitzondering van de eigen ouder of partner. Ook wordt duidelijk gemaakt dat een gastouderbureau een organisatie is die gastouderopvang tot stand brengt en begeleidt.
De regels rondom het woonadres, het aantal kinderen dat tegelijkertijd opgevangen kan worden, en de toegestane locaties voor de opvang zijn ook van belang. Zo mag gastouderopvang plaatsvinden op het woonadres van de gastouder of op het woonadres van een van de ouders van het kind dat wordt opgevangen. Het maximum aantal kinderen dat tegelijkertijd opgevangen mag worden, is zes, inclusief eventuele kinderen uit de eigen familie die jonger zijn dan tien jaar.
De organisatie van kinderopvang tijdens vakantieperiodes is een onderwerp dat betreft zowel werknemers, werkgevers, gastouders en ouders. De regels die van toepassing zijn, zijn voornamelijk vastgelegd in de CAO Kinderopvang, de compensatieregelingen van de overheid, en juridische definities. Deze regels bepalen hoe vakantieverlof wordt doorbetaald, wat de regels zijn rondom de noodopvang, en of gastouders in zekere zin als hulp aan huis gezien worden.
Het is belangrijk dat alle betrokkenen zich bewust zijn van deze regels, zodat er geen verwarring ontstaat in de praktijk. Binnen de kinderopvangsector is het belangrijk dat vakantie-uren op tijd worden genomen en dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over eventuele doorbetalingen. Ouders die gebruik maken van noodopvang of gastouderopvang zijn uitgenodigd om op de hoogte te blijven van de regelingen en de huidige ontwikkelingen.
Door het naleven van de regels en het behoud van een duidelijke communicatie tussen werkgever, medewerkers en ouders, kan de kinderopvangcontinuïteit worden gewaarborgd, ook in tijden van crisis of geplande vakantieperiodes.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet