logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvang met dieren: Leermomenten, verantwoordelijkheid en gezondheid

In steeds meer kinderopvangcentra spelen dieren een centrale rol in het kinderontwikkelingsproces. Of het nu gaat om kippen, konijnen, paarden of zelfs gekko’s en slangen, kinderen leren door het contact met dieren hoe ze verantwoordelijk omgaan met levende wezens. Buitenactiviteiten op een kinderboerderij, het verzorgen van dieren en het leren lezen van dierengedrag zijn slechts enkele van de vele aspecten die onderdeel zijn van agrarische kinderopvang. Deze vorm van opvang biedt niet alleen educatieve waarde, maar ook gezondheidsvoordelen. Aan de andere kant zijn er ook risico’s verbonden aan het werken met dieren, zoals infectieziekten. Dit artikel geeft een overzicht van de rol van dieren in kinderopvang, de voordelen, de verantwoordelijkheden en de aandachtspunten die bij deze opvangvorm horen.

Dieren in de kinderopvang: Diversiteit en verantwoordelijkheid

In verschillende kinderopvangcentra in Nederland zijn dieren een integraal onderdeel van de dagelijkse activiteiten. Kinderopvang ZON!, bijvoorbeeld, huisvest een breed spectrum aan dieren, variërend van vissen en schildpadden tot konijnen, cavia’s, en zelfs pony’s en varkens. Deze dieren worden verzorgd door een dierenmanager die verantwoordelijk is voor hun welzijn. Hierdoor is er een goed gestructureerd systeem in werking, waarin kinderen op een veilige manier in contact komen met dieren.

Kinderopvang De Hooijbergh beschikt over een eigen kinderboerderij met varkens, geiten, schapen, ezels, paarden, konijnen, cavia’s, kippen en duiven. Kinderen helpen bij het verzorgen van deze dieren, zoals het schoonmaken van hokken, voeren, borstelen van paarden en het knuffelen van pasgeboren dieren. Deze praktische betrokkenheid leert kinderen verantwoordelijkheid en sensibiliseert hen voor dierengedrag en -welzijn.

Positieve effecten van dieren op kinderontwikkeling

Het contact met dieren heeft een positief effect op kinderen op meerdere vlakken. Bij Kinderopvang De Hooijbergh leren kinderen bijvoorbeeld hoe ze dieren zachtjes aanraken, wat een dier fijn of ongemakkelijk vindt, en hoe ze met respect omgaan met dieren. Deze vaardigheden zijn van groot belang voor het emotionele en sociale ontwikkelingsproces. Door het zien van pasgeboren dieren, zoals biggetjes, geitjes en konijntjes, krijgen kinderen ook inzicht in de levenscyclus van dieren en leren ze meer over voortplanting en verantwoordelijkheid.

In Kinderopvang ZON! is Sonic, een hond die bij de kinderen woont, een belangrijk onderdeel van het pedagogische programma. Kinderen leren hoe ze Sonic kunnen lezen, wat fijn is voor de hond en wat niet. Ze leren ook dat Sonic gevoelens heeft, net als mensen, en dat ze met respect om moeten gaan met dieren. Dit helpt bij het ontwikkelen van empathie en emotionele intelligentie.

Buitenactiviteiten en het ritme van de seizoenen

Buitenactiviteiten vormen een belangrijk onderdeel van kinderopvang met dieren. Bij Kinderopvang Boer & Zus is het doel om zoveel mogelijk buiten te spelen, ongeacht het weer. Slecht weer bestaat volgens deze opvang niet, slechte kleding wel. Kinderen worden aangemoedigd om in het ritme van de seizoenen te leven en de werkzaamheden op de boerderij mee te maken. Ze leren zich te bewegen op verschillende ondergronden, zoals gras, modder en zand, wat bijdraagt aan hun fysieke ontwikkeling.

De speelruimte is uitgebreid met heuveltjes, een wilgenhutje en een zandbak. Kinderen kunnen klimmen, rollen, stampen en zich terugtrekken wanneer ze rust nodig hebben. Deze speelruimte stimuleert de fantasie en biedt vele mogelijkheden voor ontdekkingen. Ook voor de allerkleinsten is een aparte speelruimte ingericht, waar zij op hun eigen tempo kunnen spelen en groeien.

Gezondheidsaspecten en risico’s

Hoewel kinderopvang op een boerderij vele voordelen biedt, zijn er ook gezondheidsrisico’s. De GGD Hart voor Brabant, in samenwerking met VAK en ZLTO, heeft een project gestart om te onderzoeken welke gezondheidsaspecten van belang zijn bij agrarische kinderopvang. De conclusie is dat kinderen in agrarische kinderopvang meer buiten zijn, meer bewegen en leren hoe ze verantwoordelijk omgaan met dieren. Aan de andere kant kan het contact met dieren ook leiden tot infectieziekten.

Om deze risico’s te beperken zijn voorzorgsmaatregelen van groot belang. Deze omvatten onder andere het regelmatig wassen van handen, het voorkomen van dierlijke drol op speelplaatsen en het geven van educatieve informatie over hygiëne. Agrarische kinderopvang valt onder de Wet kinderopvang en wordt geïnspecteerd door de GGD. Hierdoor is er een wettelijk kader dat ervoor zorgt dat kinderen veilig en gezond opgevoed worden.

Dieren als onderdeel van het kinderontwikkelingsproces

In het kinderopvangcentrum Beerengoed is het doel om kinderen in hun puurheid en kwetsbaarheid zorg te geven en een positieve bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling. Hier worden kinderen met open blik en aandacht begeleid. Ze leren respect tonen voor het individu, voor dieren en planten, en worden in een veilige en gezellige sfeer opgevoed. De dieren in dit opvangcentrum vormen onderdeel van een ruim en divers programma, waarin kinderen leren om te gaan met verantwoordelijkheid en empathie.

Deze ervaringen zijn van groot belang voor de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ze leren door het contact met dieren om te gaan met verantwoordelijkheid, respect en empathie. Deze vaardigheden zijn essentieel voor hun verdere groei en toekomst.

Conclusie

Kinderopvang met dieren biedt kinderen unieke leermomenten op het gebied van verantwoordelijkheid, respect en empathie. Door het contact met dieren leren kinderen hoe ze omgaan met levende wezens en hoe ze verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn. Buitenactiviteiten op een kinderboerderij stimuleren de fysieke en emotionele ontwikkeling van kinderen, terwijl educatieve programma’s hen sensibiliseren voor dierengedrag en -welzijn.

Hoewel er risico’s zijn verbonden aan het werken met dieren, zoals infectieziekten, zijn deze risico’s beheersbaar met de juiste voorzorgsmaatregelen. Agrarische kinderopvang valt onder de Wet kinderopvang en wordt geïnspecteerd door de GGD, wat ervoor zorgt dat kinderen veilig en gezond opgevoed worden.

In samenvatting is kinderopvang met dieren een waardevolle aanvulling op traditionele vormen van opvang. Het biedt kinderen een rijke leefomgeving waarin ze groeien, leren en ontdekken. Het is van groot belang dat ouders, opvoeders en beheerders zich bewust zijn van de voordelen en risico’s van deze vorm van opvang, zodat kinderen op een veilige en gezonde manier kunnen ontwikkelen.

Bronnen

  1. Kinderopvang ZON!
  2. Kinderopvang De Hooijbergh
  3. RIVM – Agrarische kinderopvang
  4. Kinderopvang Boer & Zus
  5. Kinderdagverblijf Beerengoed

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven