logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvang op Curaçao: Een unieke kans voor vrijwilligers, opvoeding en samenwerking

De kinderopvangsector op Curaçao biedt niet alleen lokale kinderen een veilige en educatieve omgeving, maar ook vrijwilligers en professionals uit het buitenland de kans om bij te dragen aan de educatieve en sociale ontwikkeling van jonge kinderen. Tijdens een reis naar Curaçao is het mogelijk om een bijdrage te leveren aan kinderopvangprojecten, bij te werken aan hondenopvang, en ervaring op te doen in een internationale en cultureel rijke context. In dit artikel worden de mogelijkheden, de werking van kinderopvanginstellingen en de samenwerkingen op Curaçao beschreven aan de hand van praktische voorbeelden en gegevens uit betrouwbare bronnen.

Kinderopvang in actie: Dagelijks verloop

In een typische kinderopvang op Curaçao start de dag rond 10:00 uur in de ochtend. Kinderen jonger dan vier jaar komen aan en beginnen met educatieve activiteiten. Deze activiteiten zijn gericht op het ontwikkelen van basisvaardigheden zoals tellen, kleuren herkennen en het leren van de dagen en maanden van het jaar. Kinderen van drie jaar zitten meestal in een kring, terwijl jongere kinderen vooral met speelactiviteiten worden geïnformeerd.

Om de middag gaan de jongste kinderen eten, gevolgd door een middagdutje. Voordat ze slapen gaan, worden ze gedoucht. Halverwege de middag komen schoolkinderen uit school en beginnen zij met een maaltijd, waarna ze zich bij de activiteiten aansluiten. De kinderopvang is dus een doorgaande activiteit die zowel jonge kinderen als schoolkinderen ondersteunt.

Vrijwilligerswerk en hulpverlening

Vrijwilligers die naar Curaçao reizen, kunnen niet alleen betrokken raken bij kinderopvang, maar ook bij andere sociale projecten zoals hondenopvang. Dit is bijvoorbeeld gebeurd met Rachel, een jonge vrouw die afgelopen jaar haar opleiding afgerond had en besloot om een tussenjaar te nemen. Ze ging naar Curaçao voor 4,5 maanden en werkte daar bij een kinderopvang en een hondenopvang. Haar ervaring toont aan dat het mogelijk is om meerdere projecten tegelijk te combineren.

Stichting F.e.l.i.s. speelt hierin een belangrijke rol. De stichting had eerst een eigen kinderopvang, maar heeft deze nu niet meer. Dit maakt het mogelijk voor vrijwilligers om flexibel te kiezen waar ze willen werken. Een paar vrijwilligers wisten zelfs een hondenopvang te vinden en sloten een samenwerking met St. F.e.l.i.s. De organisatie is beschreven als flexibel en denkt met de vrijwilliger mee, wat een waardevolle aanpak is voor betrokken personen.

Sociale ongelijkheid en hulpverlening

Curaçao is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. Deze ongelijkheid is ook duidelijk merkbaar in de kinderopvangsector. Rachel merkte bijvoorbeeld op dat bij de kinderopvang waar zij werkte, het verschil tussen kinderen uit arme en rijke gezinnen zeer duidelijk was. Om deze kinderen en hun gezinnen te ondersteunen, delen vrijwilligers en medewerkers regelmatig voedselpakketten uit. Soms worden deze pakketten zelfs handmatig samengesteld.

De ervaring met deze hulpverlening is voor vrijwilligers een bijzonder leerzaam en emotioneel proces. Het is niet alleen een kwestie van ondersteunende acties, maar ook een manier om de culturele en sociale context van Curaçao beter te begrijpen en te doorwerken.

Pilotprojecten en brede scholen

Naast vrijwilligerswerk is er ook een grotere educatieve ontwikkeling gaande op Curaçao. Zes scholen en kindcentra zijn gestart met een pilotproject om brede scholen te vormen. Deze brede scholen streven naar een doorgaande educatieve lijn die begint bij de voorschool, doorloopt in het basisonderwijs en eindigt in de naschoolse educatie. Het doel is om kinderen vanaf jonge leeftijd een gestructureerd educatief pad te bieden dat aanhoudt tot hun latere scholierenjaren.

Deze aanpak benadrukt de samenwerking tussen verschillende educatieve instellingen en richt zich op een geïntegreerde opvoedings- en leeromgeving. Het is een interessant model dat aantoont hoe kinderopvang en scholierenonderwijs op een gestructureerde manier kunnen worden aangesloten bij elkaar. Deze samenwerking is van grote betekenis voor de langdurige educatieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Stages en internationale samenwerking

Er zijn ook specifieke programma’s voor internationale studenten die willen werken op Curaçao. Sinds 2000 regelt Wereldstage stages, projectstages en afstudeeropdrachten voor studenten die naar Curaçao reizen. In de loop van de jaren zijn er ook programma’s voor tussenjaarprojecten, vrijwilligerswerkbemiddeling en tijdelijke werkbegeleiding ontwikkeld.

Deze programma’s zijn bedoeld om studenten en vrijwilligers goed voor te bereiden op hun verblijf op Curaçao en te begeleiden tijdens hun activiteiten. Het benadrukt de betekenis van een goed georganiseerde aanpak, zowel voor de persoon die werkt als voor de organisaties die hun ondersteunen. Het draagt bij aan een positieve ervaring en een effectieve bijdrage aan de lokale samenleving.

De rol van hondenopvang

Bij het vrijwilligerswerk op Curaçao valt ook op dat hondenopvang een belangrijke rol speelt. Het aantal straathonden op het eiland is aanzienlijk, en er zijn diverse organisaties die hiermee omgaan. Rachel en haar huisgenoot wilden hierbij helpen, en sloten een samenwerking met St. F.e.l.i.s. De hondenopvang is een extra project dat vrijwilligers kunnen combineren met kinderopvang.

Deze aanpak benadrukt de flexibiliteit van Curaçao en het feit dat vrijwilligers meerdere projecten tegelijk kunnen betrokken raken. Het onderstrept ook de sociale verantwoordelijkheid van vrijwilligers die willen helpen met zowel menselijke als dierlijke hulpverlening.

Conclusie

Kinderopvang op Curaçao is meer dan alleen een educatieve instelling voor kinderen. Het is een platform voor vrijwilligerswerk, hulpverlening, educatieve samenwerking en culturele ontmoetingen. Het biedt jongeren de kans om ervaring op te doen, bij te dragen aan een sociale context en te leren omgaan met verschillen. Het is een unieke kans om te leren over kinderopvang, sociale ongelijkheid en samenwerking in een internationale setting.

Zowel lokale als internationale betrokken personen kunnen profiteren van de vele mogelijkheden die Curaçao biedt. Het is een land waar educatie, vrijwilligerswerk en sociale verantwoordelijkheid samenkomen in een betekenisvolle manier. Voor wie op zoek is naar een betrokkenheid bij kinderopvang of andere sociale projecten, is Curaçao een waardevolle bestemming.

Bronnen

  1. Rachel: ervaringen in Curaçao
  2. Zes scholen en kindcentra starten met brede scholen
  3. Vrijwilligerswerk en stages op Curaçao

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven