Keet in de Kerk: Buitenschoolse Opvang in Roermond en Samenwerking met Bibliotheek en Wecycle
juli 15, 2025
Kinderopvang is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven voor veel Nederlandse ouders. Zowel bij de start van een kinderopvangorganisatie als bij het aanvragen van kinderopvang voor eigen kinderen zijn er specifieke eisen, stappen en financieringsmogelijkheden. Voor ouders is het belangrijk om te weten hoe men recht kan krijgen op kinderopvangtoeslag of subsidie, terwijl professionals in de kinderopvang zich moeten richten op de juridische en administratieve vereisten. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de stappen die ouders en professionals moeten nemen bij het aanvragen van kinderopvang, op basis van beschikbare informatie.
Als ouder wil je weten hoe je kinderopvang aanvraagt, maar ook of je er recht op hebt. De meeste kinderopvangmogelijkheden zijn afhankelijk van het werkgegevenis van de ouders. Ouders die beide werken, hebben bijvoorbeeld het recht op kinderopvangtoeslag. In sommige gevallen kan dit ook gelden als één ouder werkt, bijvoorbeeld als de andere ouder een inburgeringscursus volgt.
De kinderopvangtoeslag wordt geregeld door de Belastingdienst. Een deel van de kosten wordt door de overheid en werkgever gedragen, terwijl ouders een zogenaamde ouderbijdrage betalen. Meer informatie over de kinderopvangtoeslag en hoe je deze aanvraagt, is beschikbaar via www.boink.info.
Bij het aanvragen van kinderopvang is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen. Voor peuters die extra aandacht nodig hebben, bestaat er een programma genaamd voorschoolse educatie (VE). Dit programma is bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar die bijvoorbeeld extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van taal of andere ontwikkelingsgebieden. Ouders kunnen op de website www.landelijkregisterkinderopvang.nl controleren of een bepaalde locatie voorschoolse educatie aanbiedt.
Bij het aanmelden van je kind voor voorschoolse educatie moet je je peuter zelf aanmelden bij een locatie die dit programma biedt. De indicatie wordt door het CJG (centrum voor jeugdgezondheidszorg) doorgegeven aan de gemeente. Daarna stuurt de gemeente de aanvraag verder naar de gekozen organisatie. Bij de start van de opvangvorm moet je ook een ouderverklaring invullen. Hierin geef je toestemming voor deelname aan het programma en dat je als ouder actief meedoet aan ouderbijeenkomsten.
De kosten van voorschoolse educatie bestaan uit een maandelijkse bijdrage aan de organisatie. Deze bijdrage is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Een gedeelte van de kosten wordt door de gemeente gesubsidieerd, en als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, kun je een deel van de kosten terugkrijgen via de Belastingdienst. De organisatie vraagt deze subsidie voor je aan. Je dient je inkomensverklaring aan te leveren aan de organisatie, die vervolgens berekent wat je zelf betaalt en wat de gemeente subsidieert. Medewerkers van de organisatie en de jeugdverpleegkundigen van het CJG kunnen je hier meer over vertellen.
Niet alleen peuters, ook schoolkinderen kunnen gebruik maken van kinderopvang. Buitenschoolse opvang (BSO) is bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan. De BSO kan bestaan uit opvang voor en na schooltijd, op vrije dagen en tijdens schoolvakanties. Basisscholen zijn verplicht de voor-, tussen- en naschoolse opvang tussen 7.30 en 18.30 uur te organiseren als ouders hierom vragen. Scholen kunnen dit zelf doen of samenwerken met een kinderopvangorganisatie. Er zijn veel variaties mogelijk, zoals BSO’s waar kinderen kunnen ontbijten of een warme maaltijd krijgen.
Voor tussenschoolse opvang is het helaas niet mogelijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen. Een alternatief voor ouders die extra flexibiliteit nodig hebben, is gastouderopvang. Dit is opvang in een gezinssituatie, waarbij een geregistreerd gastouderbureau betrokken is. Gastouderopvang is bedoeld voor kinderen van zes weken tot de eerste dag van de maand waarin het kind naar het voortgezet onderwijs gaat. Gastouders mogen kinderen opvangen op hun eigen adres of op het adres van één van de kinderen (vraagouders). Het is belangrijk te weten dat gastouders geen peutergroep aanbieden.
In sommige gevallen heeft een kind extra begeleiding nodig. Kinderopvang Plus is bedoeld voor kinderen van 0 tot 13 jaar die niet naar een gewone kinderdagopvang, peutergroep of buitenschoolse opvang kunnen, vanwege gedragsproblemen, leerproblemen of andere ontwikkelingsproblemen. De extra begeleiding kan bijvoorbeeld nodig zijn vanwege hyperactiviteit (ADHD), inactiviteit, agressie, angst, moeilijkheden met leren, bewegen of contact maken met andere kinderen, of problemen met spraak of taal.
Kinderopvang Plus is altijd tijdelijk. Het doel is dat kinderen door de extra begeleiding later naar een gewone opvang of school kunnen. Ouders melden hun kind aan bij een Plusopvanglocatie, vaak na advies van een zorgaanbieder of kinderopvangprofessional. Als ouders al contact hebben met een zorgaanbieder, kan deze helpen bij het aanmelden.
Voor professionals die kinderopvang aan willen bieden, zijn er juridische en administratieve eisen. Als je een kinderopvang wilt starten, moet je een aantal verplichtingen nakomen. Eerst is het nodig om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Met deze verklaring toon je aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar is voor het werken met kinderen. Vervolgens moet je je kinderopvang aanmelden bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Als je dit niet doet, kun je je niet inschrijven bij je gemeente.
Na het aanmelden bij de Geschillencommissie kun je je inschrijven bij je gemeente. Dit moet schriftelijk gebeuren via een van de beschikbare formulieren. Als je aan de wettelijke eisen voldoet, stelt je gemeente je kinderopvangorganisatie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dan mag je starten met het aanbieden van kinderopvang.
Als er wijzigingen optreden in je gegevens, moet je deze schriftelijk doorgeven aan je gemeente via een van de wijzigingsformulieren. Bovendien is het verplicht om een klachtenregeling op te stellen voor ouders.
Professionals die in de kinderopvang werken met een buitenlands diploma moeten hun kwalificatie laten erkennen. Dit is mogelijk via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kunt online een aanvraag doen voor erkenning van je beroepskwalificatie. Als dit niet mogelijk is, kun je het formulier "Aanvraag erkenning EU-beroepskwalificaties kinderopvangpersoneel" invullen.
DUO controleert je diploma bij de bevoegde autoriteit van het land waar je het hebt behaald. Als dit niet mogelijk is, wordt een verklaring van je buitenlandse onderwijsinstelling gevraagd. Je ontvangt een beslissing van DUO. Als je aanvraag wordt afgewezen, kun je bezwaar maken. Het aanvragen van erkenning of tijdelijk werken in de kinderopvang is gratis.
Als je vragen hebt, kun je op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met de afdeling Diplomadiensten van DUO. Je kunt ook een e-mail sturen naar [email protected].
Zowel ouders als professionals moeten rekening houden met kwaliteitseisen in de kinderopvang. Deze eisen zijn vastgelegd in de Wet kinderopvang en de daarop lijdende regelgeving. Een toezichthouder van de GGD controleert de naleving van deze eisen en legt de bevindingen vast in een inspectierapport.
Als een houder meerdere keren dezelfde overtredingen begaat binnen een periode van twee jaar, spreekt men van recidive. Dit kan leiden tot extra toezicht of maatregelen. De methode "Streng aan de Poort" houdt in dat de gemeente en GGD nauw samenwerken bij nieuwe aanvragen voor kinderopvang. Hierbij moet de aanvrager bewijzen dat hij verantwoorde kinderopvang kan bieden en dat hij aan de kwaliteitseisen voldoet.
Het aanvragen van kinderopvang is voor ouders en professionals een proces dat bestaat uit verschillende stappen en eisen. Ouders moeten rekening houden met de financiering van kinderopvang, zoals kinderopvangtoeslag en subsidie. Bij de keuze van kinderopvang is het belangrijk om te weten welke opties er zijn, zoals voorschoolse educatie, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben, bestaat er Kinderopvang Plus. Voor professionals die kinderopvang aan willen bieden, zijn er juridische en administratieve eisen, zoals het aanvragen van een VOG, het aanmelden bij de Geschillencommissie en het inschrijven bij de gemeente. Buitenlandse professionals moeten hun kwalificatie laten erkennen via DUO. Bovendien zijn er kwaliteitseisen en toezicht op kinderopvangorganisaties om te zorgen voor een verantwoorde zorg voor kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet