logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Cao Kinderopvang en ouderschapsverlof: regels, uitkeringen en praktische toepassing

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de arbeidswetgeving in Nederland en speelt een centrale rol in de Cao Kinderopvang. Het biedt medewerkers de mogelijkheid om tijd vrij te nemen voor hun kind in de eerste acht levensjaren. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de wettelijke en cao-regelingen rond ouderschapsverlof binnen de kinderopvangsector. Hierbij worden aandachtspunten zoals betaalde en onbetaalde verlofperiodes, uitkeringen, overdracht van verlof bij wisseling van werkgever, en de toekomstige vereenvoudigingen besproken. Het artikel richt zich op ouders, werknemers en werkgevers die zich willen informeren over hun rechten en plichten.

Ouderschapsverlof in de wettelijke regeling

Medewerkers in de kinderopvang hebben recht op ouderschapsverlof volgens de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Deze wet stelt dat ouders in totaal 26 maal de arbeidsduur per week kunnen opnemen in de acht jaar na de geboorte van hun kind. Voor een fulltime dienstverband van 36 uur per week betekent dit 936 uur ouderschapsverlof. Van deze 26 weken is in het eerste levensjaar van het kind maximaal 9 maal de arbeidsduur per week betaald ouderschapsverlof mogelijk. Voor een fulltime medewerker is dat dus 324 uur, wat overeenkomt met ongeveer 9 weken.

Sinds 2 augustus 2022 is het betaalde ouderschapsverlof in werking getreden. Voor de betaalde weken wordt 70% van het dagloon doorbetaald. Dit is een wettelijke regeling die van toepassing is op alle werknemers in de kinderopvangsector. Het verlof moet binnen het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Werkgevers kunnen deze uitkeringen aanvragen bij UWV, en de bedragen zijn gebaseerd op de eerste aanvraag van de oude werkgever, ongeacht eventuele salarisveranderingen bij de nieuwe werkgever.

Ouderschapsverlof in de Cao Kinderopvang

De Cao Kinderopvang bevat aanvullende regels ten aanzien van ouderschapsverlof. In hoofdstuk 7.11 (Arbeid en zorg) van de Cao Kinderopvang wordt duidelijk dat ouderschapsverlof een aparte categorie vormt binnen het verlof- en arbeidsrecht. Ouderschapsverlof is onderdeel van het bredere thema van arbeid en zorg, waarbij de balans tussen werk en privéleven centraal staat.

De Cao Kinderopvang 2025–2026 bevat een vereenvoudigde regeling voor ouderschapsverlof. Deze regeling is afgesproken tussen de cao-partijen in 2023 en treedt in op 1 april 2025. De nieuwe regeling maakt het verlof eenvoudiger toepasbaar, met name in combinatie met de wettelijke betaalregeling. In het eerste levensjaar van het kind krijgt een werknemer recht op betaald ouderschapsverlof voor 9 werkweken. Dit verlof kan zelf worden verdeeld, en het salaris wordt aangevuld tot 100%. Na deze 9 weken is er nog onbetaald ouderschapsverlof beschikbaar tot het kind 8 jaar is. De nieuwe cao-regeling houdt rekening met de wettelijke uitkeringen en maakt het voor werkgevers en werknemers makkelijker om afspraken te maken over ouderschapsverlof.

Overdracht van ouderschapsverlof bij wisseling van werkgever

Wanneer een medewerker niet al zijn of haar betaald ouderschapsverlof heeft opgenomen, kan dit verlof meegenomen worden naar een nieuwe werkgever. Dit is van belang bij wisseling van werkgever, bijvoorbeeld bij overstap naar een andere instelling binnen de kinderopvangsector. De nieuwe werkgever kan dan een betaalverzoek indienen voor het overgebleven verlof. De uitkering wordt bepaald op basis van de eerste aanvraag door de oude werkgever, zodat veranderingen in het salaris bij de nieuwe werkgever geen invloed hebben op de hoogte van de uitkering. De salarisadministratie, zoals bij Akorda, regelt dit proces voor de werkgever.

Financiële en sociale gevolgen van ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof heeft ook gevolgen voor pensioenopbouw en verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Over de uren ouderschapsverlof wordt minder of geen pensioen opgebouwd. Daarnaast is het risico op arbeidsongeschiktheid niet of slechts gedeeltelijk verzekerd. Dit geldt ook voor risico’s bij overlijden, zoals nabestaandenpensioen. Werknemers die ouderschapsverlof opnemen, moeten hier rekening mee houden bij het plannen van hun toekomstige financiële positie.

Praktische toepassing in de kinderopvangsector

In de kinderopvangsector zijn er specifieke regels rond ouderschapsverlof, vooral omdat deze sector sterk is georganiseerd via cao’s. De Cao Kinderopvang biedt duidelijke richtlijnen voor zowel werkgevers als werknemers. Werkgevers kunnen kiezen om 26 uur van het verlofbudget uit te betalen in december, maar moeten dit besluit vooraf aangeven aan medewerkers. Medewerkers hebben bovendien de mogelijkheid om 66 uur bovenwettelijk verlof te gebruiken voor vrije tijd, onder voorwaarde dat de wettelijke en fiscale regels worden gerespecteerd.

Toekomstige ontwikkelingen en vereenvoudigingen

De cao-partijen hebben in 2023 besloten om de regeling voor ouderschapsverlof te vereenvoudigen. De huidige regeling is complex, vooral in combinatie met de wettelijke betaalregeling. De nieuwe cao-regeling, die vanaf 1 april 2025 geldt, maakt het verlof makkelijker toepasbaar. Werkgevers en werknemers kunnen zich nu voorbereiden op de nieuwe regeling, die gericht is op duidelijkheid en eenvoud. De nieuwe cao-tekst bevat een uitgebreide bepaling over ouderschapsverlof, zorgverlof en aanvullend geboorteverlof, waarbij de wettelijke betaalregeling centraal staat.

Conclusie

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de arbeidswetgeving in de kinderopvangsector. Zowel de wettelijke regeling als de cao-regeling bieden duidelijke richtlijnen voor het opnemen van verlof in de eerste acht levensjaren van een kind. Het betaalde ouderschapsverlof in het eerste levensjaar is vanaf 2022 wettelijk vastgelegd, en de cao-regeling is sinds 2025 vereenvoudigd. Werkgevers en werknemers kunnen nu makkelijker afspraken maken over ouderschapsverlof, met rekening houdend met de financiële en sociale gevolgen. Het is belangrijk dat zowel ouders als werkgevers goed informeerd zijn over hun rechten en plichten, zodat de balans tussen werk en zorg goed kan worden gemaakt.

Bronnen

  1. Ouderschapsverlof nieuwe werkgever
  2. Cao Kinderopvang 2025–2026: verlofbudget
  3. Ouderschapsverlof wordt deels betaald
  4. Vereenvoudiging vergoeding ouderschapsverlof 1 april 2025
  5. Cao Kinderopvang 2025–2026: vakantie, verlof, arbeid en zorg
  6. Ouderschapsverlof in de kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven