logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Taaleis 3F in de kinderopvang: Wat betekent het voor pedagogisch medewerkers en instellingen?

De taaleis 3F in de kinderopvang is een onderdeel van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK), die gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang. Deze eis heeft als doel om kinderen in de voorschoolse leefomgeving een taalrijke omgeving te bieden, die essentieel is voor hun taalontwikkeling en latere schoolprestaties. Vanaf 1 januari 2025 geldt deze taaleis voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Voor sommige groepen gelden uitzonderingen of aangepaste eisen. In dit artikel wordt ingegaan op de inhoud van de taaleis, wie er onder deze eis vallen, wat het betekent om niveau 3F te behalen, en hoe pedagogisch medewerkers zich kunnen voorbereiden.

Wat is de taaleis 3F?

De taaleis 3F betreft de mondelinge taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers. Dit niveau komt overeen met het B2-niveau van het Europees Referentiekader voor Talen (ERK), wat gelijk is aan het taalniveau van havo- en mbo-opleidingen. De eis houdt in dat pedagogisch medewerkers in staat moeten zijn om professioneel gesprekken te voeren, te luisteren en zich duidelijk uit te drukken.

De taaleis is gebaseerd op het inzicht dat een rijke taalomgeving belangrijk is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen die op jonge leeftijd vaak worden aangesproken in een taalrijke omgeving, ontwikkelen betere taalvaardigheden, wat een positieve invloed heeft op hun schoolcarrière.

Wie valt onder de taaleis?

De taaleis geldt voor pedagogisch medewerkers die als beroepskrachten werken in de kinderopvang. Dit betekent dat de eis niet van toepassing is op medewerkers in opleiding, stagiaires of tijdelijke medewerkers die nog geen vast contract hebben. De eis geldt wel voor invalkrachten en medewerkers met tijdelijke contracten die als beroepskrachten worden ingezet.

Er zijn verschillende situaties waarin uitzonderingen gelden:

  • Buitenschoolse opvang (BSO): Voor pedagogisch medewerkers in de buitenschoolse opvang is het minimale taalniveau 2F of B1. Dit betekent dat ze minder hoog op niveau moeten zitten dan pedagogisch medewerkers in de dagopvang. Deze aanpassing is gedaan om de eisen voor deze groep iets te versoepelen.

  • Leeftijd uitzondering: Beroepskrachten die op of vóór 31 december 1964 zijn geboren, hebben tot 1 januari 2028 de tijd om aan de taaleis te voldoen. Als deze medewerkers binnen drie jaar met pensioen gaan, hoeven ze niet aan de eis te voldoen.

  • Niet-Nederlandstalige medewerkers: Voor niet-Nederlandstalige medewerkers is er een uitzondering. Zij hoeven niet aan de Nederlandse taaleis te voldoen als ze de Fris taal beheersen op minimaal taalniveau B2 voor dagopvang of B1 voor buitenschoolse opvang.

  • Diploma’s en certificaten: Pedagogisch medewerkers voldoen automatisch aan de taaleis als ze beschikken over een diploma of certificaat van een opleiding waarbij taalniveau 3F verplicht was. Ook is het mogelijk om een aparte toets af te leggen om aan te tonen dat het taalniveau is behaald.

Wat betekent taalniveau 3F precies?

Taalniveau 3F omvat drie kernvaardigheden:

  • Spreken: In staat zijn om professioneel en duidelijk te spreken in een kinderopvangcontext. Dit betekent dat medewerkers zich duidelijk moeten kunnen uitdrukken, bijvoorbeeld bij het geven van instructies, het voeren van gesprekken met ouders en collega’s, of het uitleggen van activiteiten aan kinderen.

  • Gesprekken voeren: In staat zijn om betrokken en doordachte gesprekken te voeren. Dit omvat het stellen van open vragen, luisteren naar de reacties van kinderen of collega’s, en het geven van feedback.

  • Luisteren: Actief luisteren is een belangrijke vaardigheid in de kinderopvang. Pedagogisch medewerkers moeten in staat zijn om de communicatie van kinderen te begrijpen, ook als het taalgebruik van kinderen nog onvolwassen is.

Bij pedagogisch medewerkers in de vroege en voorschoolse educatie (VVE) geldt daarnaast ook een eis op het gebied van lezen op niveau 3F. Dit betekent dat ze in staat moeten zijn om kinderboeken, instructies en andere teksten op dit niveau te begrijpen.

Hoe kan men aan de taaleis voldoen?

Er zijn verschillende manieren om aan de taaleis te voldoen. Pedagogisch medewerkers kunnen kiezen uit:

  • Beschikken over een relevante opleiding: Als medewerkers een diploma hebben behaald in een opleiding waarbij taalniveau 3F verplicht was (bijvoorbeeld mbo-opleidingen op niveau 3 of 4), voldoen ze automatisch aan de eis.

  • Toetsen: Voor medewerkers die niet automatisch voldoen aan de eis, is het mogelijk om een taaltoets af te leggen. Deze toetsen zijn gecertificeerd en toetsen of de mondelinge vaardigheden op niveau 3F liggen. Organisaties zoals Spiekr en Firda bieden regelmatig dergelijke toetsen aan in regio’s zoals Leeuwarden en Sneek.

  • Bijscholing: Voor pedagogisch medewerkers die nog niet op niveau 3F zitten, zijn er cursussen en trainingen beschikbaar. Organisaties zoals IVIO-Opleidingen en Variva bieden gerichte taaltrainingen aan, die op maat worden afgestemd op het individuele taalniveau van de medewerker. Deze cursussen combineren theorie met praktijk en bevatten bijvoorbeeld oefeningen in het voeren van gesprekken, het luisteren en het gebruik van taal in de kinderopvangcontext.

  • E-learning: Voor wie flexibiliteit zoekt, zijn er ook online cursussen beschikbaar. Deze cursussen zijn meestal zelfstandig te volgen en bevatten interactieve modules om taalvaardigheden te versterken.

Aanpassingen vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt de taaleis volledig. Dit betekent dat alle pedagogisch medewerkers die vallen onder de eis op dit moment moeten aantonen dat ze taalniveau 3F beheersen. De regels zijn in de afgelopen jaren iets versoepeld, zodat er meer tijd en ruimte is voor medewerkers om aan de eis te voldoen. Zo is er bijvoorbeeld een uitzondering voor medewerkers in de buitenschoolse opvang, waarbij het minimale taalniveau 2F is in plaats van 3F.

Daarnaast zijn er ook aandachtspunten voor medewerkers die ouder zijn en binnenkort met pensioen gaan. Deze groep krijgt extra tijd om aan de eis te voldoen, wat vooral gericht is op het verminderen van de druk op de sector en het voorkomen van een tekort aan pedagogisch medewerkers.

Waarom is de taaleis belangrijk?

De taaleis is niet alleen gericht op de taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers, maar ook op de kwaliteit van de taalomgeving die wordt aangeboden aan kinderen. Kinderen die in een taalrijke omgeving leven, ontwikkelen betere taalvaardigheden. Deze vaardigheden zijn niet alleen belangrijk voor hun communicatie, maar ook voor het lezen, schrijven en denken. Kinderen met goede taalvaardigheden starten beter in het primair onderwijs en hebben hierdoor een groter kans op succes in hun schoolcarrière.

Daarnaast draagt een goede taalvaardigheid bij aan een betere communicatie tussen pedagogisch medewerkers en ouders, collega’s en andere betrokken partijen. Dit leidt tot een betere samenwerking en een betere kwaliteit van de kinderopvang.

Conclusie

De taaleis 3F in de kinderopvang is een belangrijk onderdeel van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang. Het doel van deze eis is om kinderen een taalrijke omgeving te bieden, die essentieel is voor hun ontwikkeling en schoolcarrière. Vanaf 1 januari 2025 moet iedere pedagogisch medewerker die als beroepskracht werkt, aantonen dat hij of zij taalniveau 3F beheerst. Er zijn uitzonderingen voor bepaalde groepen, zoals medewerkers in de buitenschoolse opvang of ouderen die binnenkort met pensioen gaan.

Pedagogisch medewerkers kunnen kiezen uit verschillende manieren om aan de eis te voldoen, zoals het volgen van cursussen, het afleggen van toetsen of het gebruik maken van e-learning. Het is belangrijk dat de kinderopvangsector deze eis serieus neemt, omdat het niet alleen de kwaliteit van de kinderopvang verbetert, maar ook bijdraagt aan een betere start in het onderwijs voor kinderen.

Bronnen

  1. Spiekr - Taaltoets 3F voor pedagogisch medewerkers
  2. De taaleis in de kinderopvang - Werken bij Compananny
  3. Taaleis kinderopvang - Rijksoverheid.nl
  4. Aanpassingen kinderopvangtaaleis 3F - VTOI-NVTK
  5. Taaltraining Nederlands 3F - IVIO Opleidingen
  6. Nederlands 3F taalniveau in de kinderopvang - Variva

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven