logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoe en wanneer moet u uw kinderopvangtoeslag stopzetten?

Voor veel ouders is de kinderopvangtoeslag een belangrijk instrument om de kosten van kinderopvang te verlichten. Deze toeslag helpt bij het betalen van geregistreerde kinderopvang, waardoor ouders de balans kunnen houden tussen werk of studie en de zorg voor hun kinderen. Toch is het belangrijk om te weten wanneer en hoe de toeslag moet worden gestopt, bijvoorbeeld als de situatie van ouders of kinderen verandert. In deze bijdrage wordt ingegaan op de verschillende situaties waarin de kinderopvangtoeslag kan worden stopgezet of tijdelijk gewijzigd, de procedures die daartoe nodig zijn en wat er gebeurt als de toeslag al verstrekt is.

Wanneer moet de kinderopvangtoeslag worden stopgezet?

De kinderopvangtoeslag moet worden stopgezet als de voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag niet meer gelden. Dit kan het geval zijn bij verschillende scenario’s. Hieronder worden de belangrijkste gevallen toegelicht op basis van de informatie in de bronnen.

1. Wanneer uw kind niet meer naar de opvang gaat

Als uw kind definitief niet meer naar de kinderopvang gaat, is het noodzakelijk om dit aan de Belastingdienst door te geven. Dit moet binnen vier weken gebeuren, zodat de toeslag kan worden aangepast. U kunt dit doen via Mijn Toeslagen of via de app Toeslagen. Als u dit niet tijdig doet, kunt u mogelijk aansprakelijk worden gesteld voor het terugbetalen van de toeslag die u niet meer had mogen ontvangen.

2. Tijdelijke wijziging van de opvanguren

Als uw kind tijdelijk niet naar de opvang gaat, zoals bijvoorbeeld tijdens de schoolvakantie, hoeft u de toeslag niet direct te stoppen. U kunt dan de opvanguren tijdelijk op 0 zetten. Dit is handig als u geen gebruik meer maakt van de opvang, maar de contracturen van de opvang nog lopen. U kunt dit aanpassen via Mijn Toeslagen of via de Belastingdienst-app. Als de contracturen veranderen, kunt u de uren weer aanpassen of de opvang stopzetten.

3. Werkloosheid of verlies van werkende status

Als u of uw partner werkloos raakt of niet meer aan de voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag voldoet, is het raadzaam om de toeslag tijdelijk te stoppen of aan te passen. U hebt echter recht op de kinderopvangtoeslag gedurende drie maanden nadat uw werkgever het contract heeft beëindigd. Dit betekent dat u de toeslag niet direct hoeft te stoppen. U kunt wel kiezen om de toeslag tijdelijk op te schorten of later opnieuw aan te vragen.

4. Wijziging van het toetsingsinkomen

Als het inkomen van u of uw partner in het kalenderjaar verandert, is het belangrijk om dit aan de Belastingdienst door te geven. Dit kan leiden tot een wijziging in het bedrag van de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst gebruikt het toetsingsinkomen om te bepalen hoeveel toeslag u recht op heeft. Als u het niet tijdig doorgeeft, kunt u mogelijk minder of zelfs geen toeslag meer ontvangen.

Hoe zet u uw kinderopvangtoeslag stop?

Het stopzetten van de kinderopvangtoeslag is een proces dat via de digitale diensten van de Belastingdienst moet worden afgehandeld. Hieronder volgt een overzicht van de stappen die u moet zetten.

1. Mijn Toeslagen of de app Toeslagen gebruiken

U kunt de kinderopvangtoeslag stopzetten via Mijn Toeslagen of via de Belastingdienst-app. De procedure is eenvoudig:

  • Log in op Mijn Toeslagen of opent de app.
  • Kies de optie “Wijziging doorgeven”.
  • Selecteer “Toeslag stoppen”.
  • Beantwoord de vragen die u wordt gesteld.

Deze stappen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat uw situatie goed wordt geanalyseerd en dat u geen onnodige toeslagen ontvangt.

2. Tijdelijke wijziging doorgeven

Als u een tijdelijke wijziging doorgeeft, bijvoorbeeld als uw kind tijdelijk niet naar de opvang gaat, kunt u de uren tijdelijk op 0 zetten. Dit kan ook via Mijn Toeslagen of de app worden gedaan. U kunt dit zelf beheren, zodat u bijvoorbeeld in de vakantieperiode geen uren hoeft te betalen en ook geen toeslag ontvangt.

3. Terugbetalen van toeslagen

Als u de kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht wilt stopzetten, dient u het bedrag dat u al heeft ontvangen terug te betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u merkt dat u de toeslag niet had mogen ontvangen of als u besluit dat u de toeslag niet langer nodig hebt. Het terugbetalen van de toeslag kan via de Belastingdienst worden geregeld.

Wat moet u weten over de juridische kant?

Het stopzetten van de kinderopvangtoeslag heeft ook juridische implicaties. Het is belangrijk om te weten dat u binnen een bepaalde termijn bezwaar kunt maken tegen een beslissing van de Dienst Toeslagen. U heeft zes weken de tijd om dit te doen na het ontvangen van het besluit. Als u het niet eens bent met een beslissing, kunt u contact opnemen met de Nationale Ombudsman of een klacht indienen via de online dienst van de Belastingdienst.

1. Bezwaar indienen

Als u van mening is dat de Dienst Toeslagen uw kinderopvangtoeslag onterecht heeft stopgezet, kunt u bezwaar indienen. Dit is mogelijk binnen zes weken vanaf de datum waarop u het besluit hebt ontvangen. U kunt dit doen via Mijn Toeslagen of via de website van de Belastingdienst.

2. Klachten en juridische onderzoeken

Er zijn recent klachten geweest over het stopzetten van kinderopvangtoeslagen, waarbij ouders onterecht geen toeslag meer hebben ontvangen. De Auditdienst Rijk heeft een onderzoek ingesteld naar deze kwestie, waarbij de periode van 2013 tot nu wordt geanalyseerd. Het onderzoek richt zich op of toeslagen onterecht zijn stopgezet, of wettelijke termijnen zijn overschreden en of de afwijzingen van aanvragen goed onderbouwd zijn.

Conclusie

De kinderopvangtoeslag speelt een belangrijke rol in de financiële situatie van werkende ouders. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer en hoe deze toeslag moet worden stopgezet of tijdelijk gewijzigd. U kunt kiezen om de toeslag te stopzetten als uw kind niet meer naar de opvang gaat, als u werkloos raakt of als uw situatie verandert. Het stopzetten van de toeslag kan via Mijn Toeslagen of via de app worden gedaan. Het is ook mogelijk om de toeslag tijdelijk te stoppen, bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode, en later opnieuw aan te vragen. Als u bezwaar maakt tegen een beslissing van de Dienst Toeslagen, heeft u zes weken de tijd om dit te doen. Het is daarom belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de regels en procedures rondom de kinderopvangtoeslag, zodat u uw rechten en plichten als ouder kunt behouden.

Bronnen

  1. Blos.nl - Kinderopvangtoeslag
  2. Belastingdienst.nl - Hoe stop ik mijn kinderopvangtoeslag
  3. VIAVIELA.nl - Kennisbank kinderopvangtoeslag
  4. Babyhelp.nl - Kun je kinderopvang tijdelijk stopzetten
  5. Een van de dag - Onjuist stopzetten kinderopvangtoeslag
  6. Nationale Ombudsman - Dienst Toeslagen
  7. FNV.nl - Kinderopvangtoeslag

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven