logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Rijke activiteiten in kinderopvang: creativiteit, beweging en ontdekking

Kinderopvang is meer dan alleen zorg voor kinderen. Het is een omgeving waarin jonge kinderen leren, groeien en ontdekken. Een belangrijk onderdeel van deze opvang is het aanbod van activiteiten die kinderen stimuleren en hun ontwikkeling ondersteunen. Deze activiteiten variëren van creatieve en kunstzinnige projecten tot fysieke bewegingsactiviteiten en educatieve spelletjes. In dit artikel geven we een overzicht van de activiteiten die typisch worden aangeboden in kinderopvangcentra, en welke voordelen deze activiteiten bieden. We laten ook zien hoe deze activiteiten worden georganiseerd en welke rol externe partners hierin spelen.

Diversiteit in kinderopvangactiviteiten

Activiteiten in kinderopvang zijn niet standaard, maar worden vaak afgestemd op de leeftijd, de groepsgrootte en de beschikbare ruimtes. In veel kinderopvangcentra worden kinderen bijvoorbeeld actief gestimuleerd om te ontdekken, te experimenteren en te leren via spelen. Dit kan zowel binnen als buiten gebeuren. Deelname aan activiteiten helpt kinderen hun motoriek, taalvaardigheden, sociale vaardigheden en creativiteit te ontwikkelen.

In het kinderdagverblijf op de boerderij, zoals beschreven in bron [1], is de natuur een centrale factor. De kinderen spelen in ruime binnen- en buitenruimtes, waarbij ook dieren een rol spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld knutselen, tekenen of verhalen lezen, en deze activiteiten zijn zichtbaar tijdens een kennismaking. Hierbij is het mogelijk om een rondleiding te maken en vragen te stellen over het dagelijks programma.

Creatieve en kunstzinnige activiteiten

Creatieve en kunstzinnige activiteiten zijn een belangrijk onderdeel van kinderopvang. In onderzoek door LKCA en PPINK, zoals vermeld in bron [2], blijkt dat ruim de helft van de kinderopvanginstellingen creatieve activiteiten regelmatig organiseren. De activiteiten variëren van dansen, schilderen, tekenen en knutselen tot muziek maken. Echter, er zijn ook uitdagingen. Zo heeft bijna de helft van de respondenten te weinig tijd om deze activiteiten te organiseren, en is er binnen veel instellingen een tekort aan expertise. Slechts een kwart van de instellingen biedt dagelijks creatieve activiteiten aan, terwijl 22% deze maandelijks en 19% slechts één keer per jaar aanbiedt.

Externe partners spelen vaak een rol bij het uitvoeren van kunst- en creatieve activiteiten. Zo organiseren 37% van de instellingen deze activiteiten met hulp van externe partijen, en 14% heeft een speciale medewerker die dit voorziet. Creatieve activiteiten zijn niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook voor hun levenslust en betrokkenheid in de opvangomgeving.

Bewegingsactiviteiten en fysieke ontwikkeling

Bewegingsactiviteiten zijn essentieel voor jonge kinderen. Activiteiten zoals rennen, kruipen, klimmen en dansen vormen onderdeel van de natuurlijke speelgedragingen van kinderen en helpen hen met hun motorische ontwikkeling. In bron [6] worden verschillende bewegingsactiviteiten beschreven, zoals het bouwen van een knikkerbaan, een blotevoetenpad, een groen parcours en rollenspel. Deze activiteiten stimuleren kritisch denken, samenwerking en doorzettingsvermogen.

Een bewegingsactiviteit zoals "Bewegingsspel" laat kinderen hun lichaam gebruiken om de wereld te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat probeert een bal te bereiken of een parcours in de natuur aflegt. Deze activiteiten zijn vaak spontaan en stimuleren de kinderen actief om zich heen te kijken en te leren via doen.

Samenwerkingsactiviteiten en externe partners

Niet alle activiteiten worden alleen door kinderopvanginstellingen georganiseerd. In veel gevallen werken deze instellingen samen met externe partners om kinderen te stimuleren. In bron [4] wordt beschreven hoe het COA samenwerkt met stichtingen en organisaties zoals Stichting de Vrolijkheid, War Child, Save the Children en UNICEF. Deze partners brengen activiteiten met kunst, muziek en sport mee, die kinderen extra stimuleren. Ook lokaal niveau is er samenwerking met buurtcentra, sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties.

In het open leercentrum van het COA worden kinderen bijvoorbeeld onder begeleiding van medewerkers ondersteund bij het maken van huiswerk of het spelen van educatieve spellen. Daarnaast is er een speeltuin en ruimtes voor sport, kunst en muziek. Voor jonge kinderen is er een speelzaal die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt.

Activiteiten in het dagelijkse programma

Activiteiten zijn niet alleen losse gebeurtenissen, maar vormen een onderdeel van het dagelijkse programma in kinderopvangcentra. In de meeste instellingen is er een vaste groepsgrootte, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de beschikbare ruimtes. In bron [5] wordt verder uitgelegd dat kinderopvanginstellingen in Rotterdam bijvoorbeeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar een kinderdagverblijf aanbieden, en voor kinderen van 2 tot 4 jaar een peutergroep. De groepsgrootte is bepaald door de leeftijd van de kinderen en de ruimte die beschikbaar is voor spelen.

Kinderdagverblijven zijn meestal geopend op alle werkdagen en hebben wisselende openingstijden. Sommige bieden zelfs een 24-uurs opvang. Daarnaast zijn er samenspeelgroepen voor jonge kinderen en hun ouders, waarin ouders kunnen ontmoeten en samen met hun kinderen spelen. Deze activiteiten zijn meestal gratis en toegankelijk voor iedereen, ook voor ouders die de Nederlandse taal nog niet beheersen.

Ruimtelijke eisen en veiligheid

Ruimtelijke eisen en veiligheid zijn een belangrijk aspect van kinderopvangactiviteiten. In bron [3] wordt uitgelegd dat kinderopvang onder de Wet Kinderopvang en Kwaliteitseisen Peuterspeelzalen valt. Deze wet bepaalt onder andere de ruimtelijke voorwaarden. Zo moet er voldoende binnen- en buitenspeelruimte zijn, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de kinderen. Er is bijvoorbeeld ten minste 3,5 m² bruto oppervlakte per kind in de groepsruimte beschikbaar, en 3 m² buitenspeelruimte per kind.

Bij gastouderopvang zijn er ook ruimtelijke regels. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tegelijk opvangen, inclusief eigen kinderen onder de 10 jaar. De opvang kan zowel bij de gastouder als bij de vraagouder plaatsvinden. Daarnaast moeten er voldoende speelmogelijkheden zijn, afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

De rol van de pedagogisch medewerker

Pedagogisch medewerkers spelen een centrale rol bij het organiseren en uitvoeren van activiteiten. In kinderopvanginstellingen moeten deze medewerkers minimaal een mbo-opleiding op niveau 3 hebben. Ze zijn verantwoordelijk voor het begeleiden en verzorgen van kinderen, en het organiseren van activiteiten die passen bij de leeftijd en ontwikkelingsniveau van de kinderen.

In sommige gevallen werken pedagogisch medewerkers samen met externe partijen om creatieve of bewegingsactiviteiten te organiseren. In andere gevallen is er binnen de instelling voldoende expertise om activiteiten zelf te plannen en uit te voeren. Echter, zoals uit het onderzoek in bron [2] blijkt, is er binnen veel instellingen nog ruimte voor verbetering qua expertise en tijd voor creatieve activiteiten.

Conclusie

Activiteiten in kinderopvang zijn een belangrijk onderdeel van de zorg voor jonge kinderen. Ze ondersteunen de lichamelijk, sociaal en cognitieve ontwikkeling van kinderen en bieden een rijke en stimulerende omgeving. Creatieve, kunstzinnige en bewegingsactiviteiten worden regelmatig aangeboden, maar het aanbod varieert per instelling. Samenwerking met externe partners en pedagogisch medewerkers speelt een belangrijke rol bij het uitvoeren van deze activiteiten. Bovendien zijn er ruimtelijke eisen en veiligheid regels die ervoor zorgen dat kinderen veilig en goed kunnen spelen en leren.

De keuze voor een kinderopvanginstelling met een divers en actief activiteitenprogramma kan een grote invloed hebben op de groei en ontwikkeling van kinderen. Het is daarom belangrijk voor ouders om tijdens een kennismaking deze activiteiten te bekijken en eventuele vragen te stellen. Zo kan een kinderopvang worden gekozen die past bij de behoeften en verwachtingen van zowel ouders als kinderen.

Bronnen

  1. Kinderopvang Hoeveackerdijk
  2. Creatieve en kunstzinnige activiteiten in de kinderopvang
  3. Ruimtelijke beleidsregels Kinderopvang
  4. COA - Kinderen en de opvang
  5. Kinderopvang Rotterdam
  6. Activiteiten kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven