Overzicht van kinderopvangtarieven en toeslagen in 2025
juli 15, 2025
In de sector kinderopvang zijn opzegtermijnen een belangrijk onderdeel van de arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en medewerkers, maar ook tussen ouders en kinderopvanginstellingen. Deze termijnen bepalen hoe lang een arbeidsovereenkomst of een opvangafspraak nog geldig is na de opzegging. Het begrijpen van deze regels is van essentieel belang voor alle betrokkenen, omdat het zowel de stabiliteit in de sector als de planning van de kinderopvang beïnvloedt.
In dit artikel worden de regels rondom opzegtermijnen in de kinderopvang uitgelegd aan de hand van de huidige Cao Kinderopvang 2025-2026 en andere relevante informatie. We geven een overzicht van de opzegtermijnen voor zowel medewerkers als ouders, en bespreken eventuele variaties of uitzonderingen die in de praktijk voorkomen.
Een centrale regel in de Cao Kinderopvang is dat zowel de werkgever als de medewerker de arbeidsovereenkomst schriftelijk kan opzeggen. De opzegdatum is de eerste dag van de maand die volgt op de datum van de opzegging. Dit betekent dat de opzegging pas volledig van kracht wordt op het begin van de volgende maand, ongeacht op welke dag van de maand de opzegging is ingediend.
Voor vaste arbeidsovereenkomsten geldt een opzegtermijn van 2 maanden. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst nog 2 maanden doorloopt na de opzegdatum. Deze termijn geldt zowel voor de werkgever als voor de medewerker.
Tijdelijke arbeidsovereenkomsten eindigen automatisch op de einddatum die in de overeenkomst staat of op de datum waarop het werk volgens de overeenkomst eindigt. Echter, beide partijen kunnen kiezen om de overeenkomst tussentijds op te zeggen. In dat geval geldt ook hier een opzegtermijn van 2 maanden.
Als een medewerker een hogere salarisschaal heeft dan schaal 12, dan kunnen de werkgever en medewerker in de arbeidsovereenkomst afspreken dat de opzegtermijn 3 maanden bedraagt. Deze langere termijn geldt voor zowel de werkgever als de medewerker.
Ouders die gebruikmaken van kinderopvangdiensten kunnen ook een afspraak opzeggen. In dit geval geldt een andere regel dan voor arbeidsovereenkomsten.
Bijna alle kinderopvangorganisaties die zijn ingeschreven bij de Brancheorganisatie Kinderopvang moeten zich sinds 1 maart 2014 houden aan een opzegtermijn van één maand. Dit betekent dat ouders op elk moment van de maand kunnen besluiten om de opvang van hun kinderen op te zeggen. De opzegdatum is dan de eerste dag van de volgende maand.
Er zijn echter situaties waarin de opzegtermijn niet precies één maand wordt gehandhaafd. Sommige kinderopvangorganisaties ronden de opzegdatum af naar boven tot een hele of halve maand, wat betekent dat de opzegtermijn in de praktijk iets langer kan zijn dan één maand. Een voorbeeld: iemand die op 23 januari opzegt, zou de einddatum kunnen krijgen op 23 februari, of deze afgerond kan worden op 1 maart.
In tegenstelling tot deze organisaties zijn er ook kinderopvanginstellingen die de opzegtermijn exact één maand hanteren, zoals bijvoorbeeld bij een kinderopvangplanner die dit zelf op een nette manier uitvoert.
De opzegtermijn van één maand voor ouders is een gunstige regeling, omdat het ouders meer flexibiliteit biedt. Voor kinderopvangorganisaties kan dit echter uitdagingen met zich meebrengen. Het kan namelijk lastig zijn om binnen één maand een nieuwe plek voor het kind te vinden, wat bijvoorbeeld invloed heeft op de planning van de groep en de beschikbaarheid van leerkrachten.
Een speciale situatie ontstaat wanneer een medewerker geen nieuwe VOG (Voortgezette Onderwijs Gelding) ontvangt na een melding uit de continue screening. In dat geval moet de werkgever stappen ondernemen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Meer informatie over de continue screening staat beschreven in artikel 3.6, lid 3 van de Cao Kinderopvang.
De arbeidsovereenkomst eindigt automatisch op de dag waarop de medewerker recht heeft op pensioen volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW). Echter, de werkgever en de medewerker kunnen hierover afwijkende afspraken maken. Dit betekent dat het mogelijk is om een andere afspraak te maken dan de standaardregel.
De regels rondom opzegtermijnen in de kinderopvang zijn belangrijk voor zowel ouders als werkgevers. Voor arbeidsovereenkomsten gelden termijnen van 2 of 3 maanden, afhankelijk van het type overeenkomst en de salarisschaal. Voor ouders is de opzegtermijn sinds 2014 standaard één maand. Hoewel de regel in de theorie duidelijk is, kan de uitvoering in de praktijk variëren. Het is daarom aan te raden om in ieder geval te controleren wat de specifieke regels zijn binnen een bepaalde kinderopvanginstelling of organisatie.
Het begrijpen van deze regels helpt bij het plannen van zowel werkgevers als ouders, en zorgt voor een betere continuïteit in de kinderopvangsector.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet