Kinderopvang Solidoe: Een Veilige En Ontdekkingsrijke Omgeving Voor Jonge Kinderen
juli 15, 2025
Het werken in de kinderopvang is een uitdagende, maar ook betekenisvolle functie waarbij je direct bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Om in de kinderopvang te mogen werken, is het verplicht om over een geldig diploma te beschikken dat voldoet aan de kwalificatie-eisen. Deze eisen zijn vastgelegd om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen. In deze artikel wordt ingegaan op welke diploma’s geldig zijn voor het werken in de kinderopvang, inclusief de verschillen tussen de verschillende opvangvormen zoals kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang.
De kwalificatie-eisen voor het werken in de kinderopvang zijn vastgelegd in de Wet IKK (Innovatie Kwaliteit Kinderopvang). Deze wet stelt eisen aan de kwalificaties van pedagogisch medewerkers, zowel voor kinderdagverblijven als peuterspeelzalen. In de buitenschoolse opvang (BSO) gelden iets andere eisen. Dit heeft te maken met het feit dat de BSO zich meer richt op activiteiten en begeleiding in de vrije tijd dan op pedagogische ontwikkeling.
Er zijn verschillende MBO-diploma’s die kwalificeren voor het werken in de kinderopvang. Voor het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal zijn de volgende MBO-opleidingen van toepassing:
Daarnaast zijn er ook MBO-opleidingen die met aanvullend bewijs kwalificeren. Denk hierbij aan:
Deze opleidingen kunnen, met het juiste aanvullende bewijs, ook geldig zijn voor het werken in de kinderopvang.
Behalve MBO-diploma’s, zijn er ook HBO-opleidingen die kwalificeren voor het werken in de kinderopvang. Voorbeelden hiervan zijn:
Sinds 1 januari 2022 is het ook mogelijk om in de kinderopvang te werken met een (nog) niet afgeronde HBO-bacheloropleiding. Dit geldt voor de volgende opleidingen:
In deze gevallen is men gekwalificeerd bij het behalen van 50% van de studiepunten of met een bewijs van overgang naar het derde leerjaar. Deze regel geldt in ieder geval tot en met 31 december 2023.
Voor de buitenschoolse opvang (BSO) zijn de eisen iets minder strikt dan voor het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal. Opleidingen gericht op sport, kunst of docentschap zijn bijvoorbeeld ook geldig voor het werken op de BSO. Ook sport- en kunstopleidingen kunnen kwalificeren voor deze functie. Daarnaast zijn diverse docentenopleidingen geschikt voor het werken in de buitenschoolse opvang.
Niet alleen het diploma bepaalt of je mag werken in de kinderopvang, er zijn ook aanvullende eisen die je moet voldoen. Een voorbeeld hiervan is de IKK-taaleis. Deze eis stelt dat je voldoende taalvaardigheden moet hebben om goed om te gaan met kinderen, ouders en collega’s. Voor mondelinge vaardigheden (spreken, luisteren en gesprekken voeren) geldt minimaal taalniveau 3F. In de voorschoolse educatie (VE) moet je ook lezen op 3F niveau.
Als je wil werken met baby’s van 0 tot 2 jaar, geldt nog een extra eis: de babyscholingseis. Dit betekent dat je een aanvullende scholing hebt gevolgd over babyontwikkeling, tenzij je opleiding deze inhoud al dekt. Pas als je voldoet aan deze eis, mag je zelfstandig op een babygroep werken.
Als je niet zeker weet of je diploma kwalificeert voor het werken in de kinderopvang, kun je gebruikmaken van de Diplomacheck. Deze tool helpt je om te bepalen of je diploma geldig is. De Diplomacheck is beschikbaar via verschillende websites, zoals kinderopvang-werkt.nl. Met deze tool kun je het volgende ontdekken:
Daarnaast kun je met de Diplomacheck ook bepalen hoeveel studiepunten je nog nodig hebt om aan de slag te kunnen. Voor wie nog aan het studeren is, is het bijvoorbeeld mogelijk om te combineren met het werken in de kinderopvang. Dit kan via een leerwerktraject zoals BBL of een interne opleiding.
Als je geen geschikt diploma hebt, zijn er ook alternatieve routes om in de kinderopvang te werken. Een voorbeeld hiervan is via een leerwerktraject zoals BBL. Ook zijn er opleidingen via de Humankind Academie beschikbaar, zoals:
Deze trajecten geven je de kans om te leren en te werken tegelijk, waardoor je al snel aan de slag kunt in de kinderopvang.
Als je over een buitenlands diploma beschikt, kan het zijn dat je niet weet of dat kwalificeert voor het werken in de kinderopvang. In dat geval kun je gebruikmaken van een beslisboom die je helpt om te bepalen welke stappen je moet nemen. Deze beslisboom is beschikbaar via de Diplomacheck. Zo kun je eenvoudig bepalen of je kwalificeert en welke stappen je moet nemen om aan de slag te gaan.
Het werken in de kinderopvang is een pittige, maar ook heel waardevolle functie. Om te mogen werken in de kinderopvang, is het verplicht om over een geldig diploma te beschikken. Aan de hand van de kwalificatie-eisen, zoals vastgelegd in de Wet IKK, kun je bepalen of jouw diploma geschikt is. Voor het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal zijn MBO- en HBO-opleidingen in de richting van pedagogiek en onderwijs geschikt. Voor de buitenschoolse opvang zijn ook sport- en kunstopleidingen mogelijk. Daarnaast zijn er aanvullende eisen zoals de IKK-taaleis en de babyscholingseis.
Als je niet zeker weet of je diploma kwalificeert, kun je gebruikmaken van de Diplomacheck. Deze tool helpt je om te bepalen of je mag werken in de kinderopvang. Als je geen geschikt diploma hebt, zijn er alternatieve routes beschikbaar, zoals een leerwerktraject of een opleiding via de Humankind Academie. Zo kun je alsnog aan de slag in de kinderopvang.
In de kinderopvang draait het om de zorg en ontwikkeling van kinderen, en daarom is het belangrijk dat pedagogisch medewerkers over de juiste kwalificaties beschikken. Het is dus essentieel om te weten welke diploma’s geldig zijn en welke eisen er gelden. Door gebruik te maken van de Diplomacheck en eventueel alternatieve opleidingen, kun je eenvoudig bepalen of je mag werken in de kinderopvang. Of je nu met een MBO-opleiding, een HBO-opleiding of een andere kwalificatie aan de slag wilt, er zijn voldoende mogelijkheden om in deze sector te werken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet